Bolile gastrice si intestinale provocate de bacterii

Bolile gastrice si intestinale provocate de bacterii

Afectiunile provocate de alimente contaminate cu bacterii pot avea urmari dintre cele mai grave. De regula, sunt insotite de afectiuni diareice severe, care pot atrage dupa sine alte tulburari. Printre agentii patogeni ai acestor afectiuni se numara Salmonella, bacteriile EHEC, Champhylobacter si bacteria Yersinia enterocolitica, foarte frecventa ca declansator al toxiinfectiilor

Sezonul cald 

In lunile de vara, numarul cazurilor de toxiinfectie alimentara creste semnificativ. Nu doar oamenii prefera temperaturile mai inalte, ci si bacteriile, care se inmultesc mult mai usor in conditii de caldura. Astfel din 100 de bacterii, in numai 5 ore se poate ajunge la 3 milioane de bacterii. In cazul infectiei cu salmonella, este hotarator numarul bacteriilor.

Salmonella

Explicatia pentru imbolnavirile in mase care se inregistreaza in cazul intoxicatiilor cu salmonella este viteza cu care aceste bacterii se inmultesc. Persoanele infectate cu salmonella elimina bacteriile prin fecale si urina. Se pare ca exista peste 2000 de astfel de bacterii, din familia Salmonella. Dupa consumul alimentelor infestate, bacteriile se prind de peretele intestinal si declanseaza intoxicatia.

Cercetatorii americani au descoperit recent ca aderenta la peretele intestinal este determinata de o anumita gena. Eforturile cercetatorilor se indreapta acum spre reducerea respectivei aderente si determinarea unei miscari active a bacteriilor spre intestin, in vederea eliminarii.

Bacteriile EHEC – periculoase pentru rinichi

Denumirea EHEC reprezinta prescurtarea pentru Escherichia Coli enterohemoragica, referindu-se la grupul de bacterii care provoaca scaune diareice sangeroase. In cazurile severe, este posibila si aparitia sindromului hemolitic-uremic (HUS), care afecteaza peretii vaselor de sange. Bacteriile ataca peretii celulari.

Toxina pe care o produc prin procesul metabolic ataca celulele de sange si vasele rinichilor, ale tractului gastro-intestinal si chiar celulele cerebrale. Sunt posibile insuficiente renale severe. Sunt atacate si trombocitele importante pentru coagularea sangelui. Netratat, sindromul hemolitic-uremic are urmari fatale.

Evitarea infectiei cu EHEC prin masuri igienice 

Nu uitati sa va spalati pe maini inainte de masa dar si dupa masa. Bacteriile EHEC apartin grupului de bacterii coli, prezente peste tot. Cu totii purtam astfel de bacterii cu noi, insa cele agresive EHEC provin din intestinul vitelor, oilor si pasarilor, dar si din excrementele de porumbei.

Bacteriile EHEC ajung in organism prin alimente, atunci cand carnea nu este pregatita la o temperatura suficient de inalta sau atunci cand este consumata cruda. Laptele si produsele lactate nepasteurizate pot reprezenta o sursa de infectie EHEC. Spalarea mainilor este esentiala, cu precadere dupa contactul cu animale.

Igiena 

Masurile de igiena reprezinta ABC-ul pentru prevenirea toxiinfectiilor alimentare. Paleta variaza: incepe de la productia de alimente, pe cat posibil fara bacterii, la care se adauga o igiena optima din industria alimentara si din gospodarie si se incheie cu depozitarea corecta a alimentelor. Selectia de alimente cat mai proaspete este la fel de importanta, dar si verificarea datei de valabilitate de pe fiecare ambalaj.

In lunile calde, pentru transportul alimentelor usor perisabile, cum ar fi carnea, pestele, ouale, se recomanda folosirea de cutii frigorifice. In cazul pregatirii in propria bucatarie, prosoapele de hartie, asadar de unica folosinta, dar si tocatoarele de plastic se numara printre masurile de baza pe care le puteti lua impotriva toxiinfectiilor. Tocatoarele de plastic se pot spala mai usor decat cele de lemn, iar structura fibrelor de plastic nu permite bacteriilor sa se inmulteasca.

Cei care doresc sa foloseasca prosoape de bumbac sau microfibre, ar trebui sa le spele zilnic la 60 de grade. Legumele si carnea trebuie taiate pe tocatoare diferite si trebuie depozitate separat. Apa rezultata din carnea decongelata de pasare este foarte bogata in bacterii. Astfel, trebuie evitat contactul acesteia cu alte alimente.

Chiar si alimentele pastrate la rece si in conditii corecte pot fi uneori infestate microbian.  De cele mai multe ori, bacteria Yersinia enterocilitica este cea declansatoare, deoarece reuseste sa se inmulteasca chiar si la temperaturi scazute.

In ultimii ani in Europa au fost inregistrate o serie de cazuri fatale de infectii cu bacteria listeria. Aceste bacterii se inmultesc cu precadere in ambalajele vidate. Este important ca verificati datele de valabilitate ale alimentelor si sa nu le consumati dupa expirare. Institutul Robert-Koch evalueaza ca anual se inregistreaza 200 de infectii cu listeria in randul adultilor.