Cat de necesara este curatarea urechilor?

Cat de necesara este curatarea urechilor?

Indepartarea cerii din urechi? La fel ca suflatul nasului? Deloc. Spre deosebire de un nas congestionat, ar trebuie sa reflectam putin daca urechile trebuie curatate sau nu.

Atentie la curatarea cu betisoare 

Cunoastem cu totii betisoarele cu vata. Dupa introducerea betisoarelor in urechi, acestea se coloreaza in galben. Majoritatea oamenilor trec cu vederea faptul ca o miscare nepotrivita a betisorului poate avea urmari foarte neplacute, cum ar fi impingerea cerii in timpan, obturarea canalului auditiv, situatie care se incheie doar la medicul de familie, prin spalarea canalului auditiv cu apa calda pentru curatare.

Obturarea canalului auditiv devine evidenta abia mai tarziu cand observam o scadere a capacitatii de auz.

Ceara din urechi 

Ceara din urechi are un rol de protectie impotriva bacteriilor. Culoarea galbena se datoreaza secretiilor glandelor sudoripare si sebacee ale organului auditiv extern, particule de piele si impuritati din exterior.

Termenul stiintific pentru ceara din urechi este cerumen. Contine enzime speciale precum lisozima care este capabila sa distruga peretii bacteriilor si agentii patogeni. Asadar, evitati sa va curatati prea des urechile.

Cum ar trebuie sa ne curatam urechile?

Canalul auditiv dispune de un mecanism propriu de curatare. De aceea este suficient daca stergem urechile cu un prosop moale sau un betisor cu vata.