baner

Sfaturi pentru o îngrijire completă a tenului

Pielea este cel mai mare organ al corpului uman și reprezintă interfața dintre noi și mediul înconjurător. Pielea ne protejează și este oglinda trăirilor și emoțiilor noastre. Zi de zi, ea este supusă agresiunilor – razele ultraviolet, expunerea la temperaturi extreme, poluarea, fumatul, stresul și alimentația necorespunzătoare. De aceea, are nevoie de o îngrijire continuă și specială.

Comunitatea de farmacii independente Alphega derulează campania de prevenție, educare și informare afecțiuni ale pielii: SEBOREIC, MIXT, NORMAL, USCAT SAU DESHIDRATAT?

CUM ESTE TENUL TAU?

Pacienții sunt așteptați în farmaciile înscrise în proiect cu materiale informative și posibilitatea de a beneficia gratuit de serviciul de analiză a pielii.

Farmaciștii Alphega oferă sfaturi și recomandări pentru prevenția și gestionarea diverselor probleme ale pielii. Inițiativa încurajează pacienții să nu amâne vizita la dermatolog și să ceară sfaturi medicului ori de câte ori simt nevoia.

flyer 1

Ai tenul deshidratat?

Află care este rutina de îngrijire corectă!
CARACTERISTICI

Tenul deshidratat apare în momentul în care pielea își pierde rezervele de apă: acest fenomen apare frecvent în cazul tenului uscat, însă poate apărea în cadrul oricărui tip de ten: spre exemplu, un ten seboreic poate deveni deshidratat după folosirea produselor puternic degresante, a arsurii solare sau altor factori de mediu.

ÎNGRIJIREA TENULUI DESHIDRATAT

Îngrijirea tenului deshidratat are ca scop restabilirea hidratării pielii, fără exacerbarea altor probleme. Acidul hialuronic este cel mai des întâlnit și utilizat ingredient în vederea hidratării, existând însă și alți compuși activi hidratanți, cum ar fi glicerina, ureea în concentrații mici.

Rutina de îngrijire a tenului deshidratat este compusă din:

  • Demachiere folosind apă micelară sau loțiune demachiantă.
  • Curățare folosind o soluție de curățare blândă, hidratantă.
  • Tratament folosind soluții tonice, seruri pe bază de acid hialuronic, glicerină.
  • Hidratare folosind o cremă bogată, care ameliorează hidratarea și previne pierderea acesteia pe parcursul zilei.
  • Fotoprotecția folosind produse de tip cremă, non-comedogene, cu factor de protecție între 30 și 50. Nu uitați că acestea trebuie reaplicate la interval de 2 ore în cazul expunerii la soare.
flyer 1

Ai tenul uscat?

Află care este rutina de îngrijire corectă!
CARACTERISTICI

Tenul uscat este definit prin secreția insuficiență de sebum, lăsând tenul neprotejat în fața factorilor agresivi de mediu. Tenul uscat este sensibil, se irită ușor, iar persoanele cu ten uscat acuză discomfort la nivelul feței, uneori prurit, precum și senzația de ”piele care strânge”.
Tenul uscat poate fi prezent încă de la vârste fragede, mai frecvent în asociere cu atopia. Este însă mai frecvent la vârstnici, întrucât procesul de îmbătrânire implică pe lângă alte modificări la nivelul pielii și scăderea producției de sebum. Astfel, la vârste înaintate, majoritatea persoanelor se confruntă cu un ten uscat.

ÎNGRIJIREA TENULUI USCAT

Îngrijirea tenului uscat are ca rol restabilirea funcției de barieră a pielii, prin folosirea compușilor activi cum ar fi:

  • Acidul hialuronic, cu rolul de a hidrata pielea: moleculele de acid hialuronic atrag apa și o rețin, conferind pielii un aspect hidratat.
  • Peptidele și aminoacizii sunt elementele de bază ale pielii, iar adăugarea acestor ingrediente în rutina de îngrijire poate stimula producția de colagen.
  • Ceramidele sunt lipide care au o funcție similară cu a sebumului,
  • restabilind funcția de barieră a pielii.

Rutina de îngrijire a tenului uscat este compusă din:

  • Demachiere folosind apă micelară sau loțiune demachiantă.
  • Curățare folosind o soluție de curățare blândă, hidratantă.
  • Tratament folosind soluții tonice și seruri pe bază de acid hialuronic, peptide.
  • Hidratare folosind o cremă bogată, menținând hidratarea și prevenind pierderea acesteia pe parcursul zilei.
  • Fotoprotecția folosind produse de tip cremă cu factor de protecție între 30 și 50. Nu uitați că acestea trebuie reaplicate la interval de 2 ore în cazul expunerii la soare.
flyer 1

Ai tenul normal?

Află care este rutina de îngrijire corectă!
CARACTERISTICI

Tenul normal este definit de echilibru: secretă sebum în cantitate potrivită, nu se usucă, nu este sensibilizat exagerat la contactul cu produsele de îngrijire.

ÎNGRIJIREA TENULUI NORMAL

Spre deosebire de alte tipuri de ten, scopul îngrijirii tenului normal este menținerea echilibrului acestuia:

  • Demachiere folosind apă micelară.
  • Curățare folosind o soluție de curățare blândă, care nu degresează sau exfoliază excesiv.
  • Hidratare folosind o cremă hidratantă, non-comedogenică.
  • Fotoprotecție folosind produse cu factor de protecție între 30 și 50. Nu uitați că acestea trebuie reaplicate la interval de 2 ore în cazul expunerii la soare.
flyer 1

Ai tenul mixt?

Află care este rutina de îngrijire corectă!
CARACTERISTICI

Termenul de ten mixt se referă la un ten cu nevoi diferite în funcție de zonă: zona T (frunte, nas, bărbie) este seboreică, iar restul tenului este normal sau uscat. Acest lucru se explică prin distribuția glandelor care produc sebum (glande sebacee), ele fiind dispuse în număr mai mare spre centrul feței.

ÎNGRIJIREA TENULUI MIXT

Rutina de îngrijire a tenului mixt trebuie să ia în considerare aspecte caracteristice individuale (ten seboreic + normal sau normal + uscat) pentru a obține un echilibru global.

O soluție pentru acest tip de ten este aplicarea diferențiată a produselor de îngrijire: concentrarea produselor care reglează secreția de sebum pe zona seboreică, respectiv a produselor hidratante pe zonele mai uscate.

Rutina de îngrijire a tenului mixt este compusă din:

  • Demachiere folosind apă micelară sau loțiune demachiantă.
  • Curățare folosind o soluție de curățare blândă, care nu degresează sau exfoliază excesiv.
  • Tratament folosind soluții tonice, seruri, cu compuși activi specifici tenului.
  • Hidratare folosind o cremă hidratantă, non-comedogenică.
  • Fotoprotecția folosind produse de tip cremă, fluid sau spray, cu factor de protecție între 30 și 50, reaplicate la interval de 2 ore în cazul expunerii la soare.
flyer 1

Ai tenul seboreic?

Află care este rutina de îngrijire corectă!
CARACTERISTICI

Tenul seboreic are ca și caracteristică definitorie secreția excesivă de sebum, o substanță grasă, produsă de glandele sebacee, cu scopul de a proteja pielea, prevenind deshidratarea și conferind o barieră împotriva factorilor externi. Astfel, sebumul ne asigură un ten sănătos, elastic și hidratat.

Secreția în exces este însă neplacută, fiind inestetică. Este întâlnită mai frecvent în perioada pubertății, ca rezultat al modificărilor hormonale caracteristice vârstei, dar poate persista și la vârstă adultă. Există o predispoziție genetică, ea determinând nivelul secreției de sebum, însă factorii de mediu au o influență puternică asupra procesului: climatul cald, cu umiditate crescută, expunerea excesivă la radiații solare, stresul, precum și folosirea produselor de îngrijire puternic degresante pot accentua secreția de sebum.

ÎNGRIJIREA TENULUI SEBOREIC

Îngrijirea tenului seboreic are ca țintă principală diminuarea secreției de sebum: folosirea produselor puternic degresante (agenți de spumare puternici, produse pe bază de alcool) va avea ca rezultat imediat curățarea sebumului excesiv, însă pe termen lung va stimula secreția acestuia, formând un cerc vicios.

O serie de compuși activi sunt utili pentru managementul corect al tenului:

  • Acidul salicilic este un beta hidroxi-acid cu rol în curățarea și exfolierea tenului. În concentrațiile disponibile în produsele comerciale, poate fi aplicat zilnic.
  • Acidul hialuronic are rolul de a hidrata pielea, reducând tendința pielii de a produce sebum în exces pentru a-și menține elasticitatea.
  • Niacinamida (vitamina B3) și zincul au rol în reglarea secreției de sebum.
  • Retinoizii, o clasă de substanțe derivate din vitamina A, îmbunătățesc global aspectul pielii, reglând și secreția de sebum.

Rutina de îngrijire a tenului seboreic este compusă din:

  • Demachiere folosind apă micelară.
  • Curățare folosind o soluție de curățare care îndepărtează sebumul în exces, fără a degresa excesiv tenul.
  • Tratament folosind soluții tonice și apoi seruri cu compuși activi ce reglează secreția de sebum.
  • Hidratare folosind o cremă matifiantă, hidratantă, non-comedogenică.
  • Fotoprotecția cu produse de tip fluid, matifiante, spray sau pudră, cu factor de protecție între 30 și 50. Nu uitați că acestea trebuie reaplicate la interval de 2 ore în cazul expunerii la soare.
PROBLEME ASOCIATE TENULUI SEBOREIC

Frecvent, tenul seboreic se asociază cu acneea. Sebumul în exces îngreunează procesul de exfoliere a pielii, putând duce la apariția comedoanelor. Formele ușoare de acnee pot fi tratate cu succes cu produse dermatocosmetice, dar consultul dermalogic este necesar în formele moderate/severe, sau în cazul în care simptomele se agravează.

Farmacii

FII LA CURENT CU OFERTELE ȘI NOUTĂȚILE NOASTRE!