Suprasolicitarea digitală a ochilor reprezintă efectele nocive asupra vederii ale privitului în ecranele dispozitivelor de tip computer, laptop, tabletă sau telefon mobil. Cel mai mare impact este cel al computerului, din cauza lucrului sau studiului pe perioade îndelungate. Ecranul calculatorului reflectă lumina, emite lumină albastră şi determină o diminuare a frecvenţei de clipire, conducând la uscarea şi obosirea ochilor.
Sindromul privitului la calculator – simptome
Între 50% și 90% dintre persoanele care lucrează la un ecran de computer au cel puțin unele dintre simptomele de mai jos, aşadar, după ce aţi petrecut un timp îndelungat în faţa calculatorului, este posibil să observaţi:
- Ochi uscaţi şi roşii;
- Dificultate în focalizare, alături de vedere înceţoşată sau dublă;
- Oboseală oculară;
- Durere sau senzaţie de arsură oculară;
- Durere de cap şi durere cervicală;
- Senzaţie de amețeală;
- Oboseală.
Acestea sunt un semnal de alarmă în ceea ce priveşte tulburările asupra vederii cauzate de ecrane, cuprinse de medicii oftalmologi sub umbrela sindromului privitului la calculator. Sunt cauzate de mişcările repetitive de focalizare, distanţa şi poziţia incorectă faţă de ecran, orientarea greșită a acestuia faţă de sursa de lumină. Simptomele pot fi exacerbate sau pot accentua, la rândul lor, probleme de vedere preexistente (mai ales netratate).
Cum pot ameliora simptomele de oboseală oculară cauzate de suprasolicitarea digitală a ochilor?
- Reglaţi distanţa și poziţia faţă de ecranul computerului: distanţa trebuie să fie de aproximativ 40-50 de centimetri, iar poziţia ecranului la 10-20° sub nivelul ochilor.
- Clipiţi mai des, voluntar. Amintiţi-vă să clipiţi mai des pentru a permite refacerea filmului lacrimal şi hidratarea oculară, precum şi pentru a preveni uscarea ochilor.
- Utilizaţi picături oftalmice, cu acid hialuronic sau de tip lacrimi artificiale, ori de câte ori simţiţi nevoia, pentru lubrifierea şi hidratarea suprafeţei oculare.
- Luaţi pauze de privit la ecrane, astfel: la fiecare 20 de minute de lucru la computer, priviţi la o distanţă de cel puţin 6 metri, preferabil pe geam, spre cer, nori, copaci, păsari sau alte clădiri aflate în vecinătate, pentru cel puţin 20 de secunde. La fiecare oră, luaţi o pauză de câteva minute de la privitul în ecrane.
- Rearanjaţi biroul sau monitorul computerului pentru a nu permite ca reflexia luminii să intre direct în ochi. Dacă ecranul este lucios, puteţi încerca aplicarea unei folii antireflex pentru dispersia razelor de lumină.
- Mergeţi anual la oftalmolog şi urmaţi recomandările medicului pentru a ţine sub control afecţiunile oculare şi pentru a preveni apariţia altora.