https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
ORL si oftalmologie ORL si oftalmologie

Sprayuri și aerosoli

11 Dec. 2017
Sprayuri și aerosoli

Atunci când gatul și nasul încep să dea primele semne de răceală, spray-urile și aerosolii pot fi de un real ajutor. Sprayurile au efect imediat și permit o distribuție fină a substanței active. Pe lângă sprayurile cu ozon, sunt disponibile și sprayurile cu pompa care eliberează substanța activă prin acționarea unui mecanism cu pompă.

Avantajele sprayurilor și a aerosolilor

Există soluții de clătire și gargară cu substanțe antiinflamatoare pentru durerile de gât și inflamația amigdalelor. Însă, pentru a fi eficiente, soluția trebuie să rămână în contact prelungit cu mucoasa. Pacientul trebuie să repete gargara de mai multe ori. Pentru mulți pacienți este neplăcut să mențină gargara timp de jumătate de minut. Mulți se tem că vor înghiți soluția, al cărei gust nu este dintre cele mai plăcute.

În astfel de cazuri, sprayurile și aerosolii sunt ideale. Fie că folosiți sprayurile nazale sau de gât sau pe cele de astm, respectați indicațiile prospectelor.

Spray nazal

În cazul acestora, capul sprayului trebuie menținut în poziție verticală. Astfel, sprayul va acționa optim asupra mucoasei, iar substanța activă va fi preluată corect.

Spray de gat

În cazul sprayurilor de gât, vaporii fini nu trebuie inhalați, deoarece astfel nu vor rămâne pe mucoasă. Evitați inhalarea, emițând un sunet pronunțat "aaa", timp în care pulverizați cât mai adânc în gură.

Chiar dacă gustul soluției nu este foarte plăcut, evitați să îl clătiți imediat cu apă. Doar în cazul unui contact prelungit cu substanță activă, aceasta își va putea face efectul.

Aerosoli

Aerosolii sunt ambalați în recipiente mici sub presiune și sunt vitali pentru persoanele care suferă de astmă. Prin pulverizare, o anumită cantitate de substanță activă este eliberată și preluată odată cu respirația.

Respectați următoarele recomandări pentru folosirea aerosolilor:

1. Agitați cu putere sprayul.

2. Mențineți sprayul cu capul in jos și scoateți capacul.

3. Etanșați capul sprayului cu buzele de jur împrejur.

4. Expirați profund.

5. Inspirați lent și profund și, concomitent, eliberați un puf din spray.

6. Țineți-vă respirația timp de 5-10 secunde.

7. Expirați încet pe nas.

În cazul în care trebuie inhalați aerosoli cu cortizon sau aerosolii trebuie administrați copiilor, puteți folosi elemente de distanțare (Spacer), care sunt piese intermediare de volum mai mare care simplifică inhalarea sprayului. Aerosolul eliberat în spacer este inhalat în mai multe tranșe, iar aerul expirat este eliminat printr-o supapă specială.

Curățarea elementului de distanțare

Materialul sintetic se încarcă electric în timp, astfel că este necesară o curățare regulată a elementului de distanțare. Dacă spacer-ul este încărcat electrostatic, aerosolul rămâne prins de pereții piesei de distanțare, în loc să ajungă în plămâni. Este suficient dacă demontați piesa intermediară și o spălați cu soluție de curățare. Clătiți-o apoi cu apă și lăsați-o să se usuce la aer. Nu folosiți o lavetă pentru a nu reîncărca electrostatic piesa prin frecare.

Comunități