https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
ORL si oftalmologie ORL si oftalmologie

Să înțelegem și să prevenim afecțiunile oculare

Dr. Maria Marinescu
de Dr. Maria Marinescu
Medic oftalmolog | 24 Mar. 2023
Să înțelegem și să prevenim afecțiunile oculare

Patologiile oculare – de o gravitate mai mică sau mai mare – afectează un număr imens de oameni, în întreaga lume. Organizația Mondială a Sănătății estimează că 2,2 miliarde de persoane suferă de o afectare a vederii. Mai importantă și îngrijorătoare este estimarea că cel puțin un miliard dintre aceștia prezintă o cauză care poate fi prevenită sau tratată.

Principalele boli oculare responsabile pentru acest impact la nivel mondial sunt viciile de refracție necorectate, degenerescența maculară legată de vârstă, cataracta, retinopatia diabetică și glaucomul. Cu toate acestea, patologiile oculare sunt diverse, și orice manifestare oculară necesită un control amănunțit în vederea diagnosticului și tratamentului potrivit.

La nivel social, tulburările de vedere au un impact economic masiv, estimându-se o pierdere anuală de aproximativ 411 miliarde de dolari, prin productivitatea scăzută la nivel mondial.

La nivel personal, impactul este sever, atât la copii, cât și la adulți. În perioada copilăriei, o vedere slabă se poate asocia unei întârzieri în dezvoltarea lingvistică, motorie, socială, emoțională și cognitivă. La adulți, o vedere slabă îi împiedică să desfășoare o muncă productivă și să se bucure de o viață socială activă, putând să împiedice efectuarea activităților de îngrijire personală (precum alegerea hainelor, igiena personală, pregătirea mâncării), și să crească riscul de accidentări. Printre adulții cu deficit de vedere este mai frecvent diagnosticul de tulburări depresive sau anxioase, iar printre pacienții vârstnici există riscul de a necesita mai rapid instituționalizare în cadrul azilurilor dedicate.

În ciuda faptului că văzul este simțul pe care îl folosim cel mai mult pe parcursul vieții, multe patologii oculare sunt depistate târziu, cu șanse de recuperare mediocre. Un element important este evoluția inițială a bolii lipsită de manifestări, întâlnită în mai multe patologii ireversibile oculare, precum glaucomul. Acest fapt este ilustrat de o statistică îngrijorătoare din Statele Unite ale Americii: aproximativ 93 de milioane de adulți au un risc mare de afectare severă a vederii, însă doar jumătate dintre aceștia au efectuat un consult oftalmologic în ultimele 12 luni.

Astfel, un consult periodic la medicul oftalmolog este esențial în menținerea sănătății ochilor o perioadă cât mai îndelungată şi e cu atât mai important dacă prezentăm factori de risc precum bolile sistemice (de ex. diabet zaharat) sau istoric familial de afecțiuni oculare.

Dr. Maria Marinescu
Dr. Maria Marinescu
Medic oftalmolog

Comunități