https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
ORL si oftalmologie ORL si oftalmologie

Rinita și aerul condiționat

16 Jul. 2021
Rinita și aerul condiționat

Aerul condiţionat (AC), îndelungat şi sistematic utilizat în timpul zilelor toride şi umede de vară, acasă, la birou, în maşină, poate determina simptome respiratorii perturbatoare. Acestea sunt: nas uscat, usturime, congestie nazală, rinoree, sindromul picăturii post-nazale, strănut, specifice rinitei nonalergice, întrucât nu sunt determinate de alergeni din aer.


Cauzele rinitei nonalergice

Iritanţii din aer reprezintă, adesea, cauzele principale ale rinitei nonalergice: gazele de eşapament şi alte substanţe chimice din medii poluate, vaporii de clor şi substanţe de curăţare, fumul de ţigară, substanţe volatile din parfumuri, detergenţi de rufe şi produse pentru păr, praful de lemn. Schimbările hormonale, dar şi anumite medicamente pot determina reacţii similare persoanelor sensibile: antiinflamatoare nesteroidiene, contraceptive orale, antidepresive şi chiar medicamente pentru tensiunea arterială.

Mucoasa nazală are scopul de a încălzi, umidifica şi filtra aerul ce pătrunde în căile respiratorii superioare şi apoi în plămâni. Astfel, schimbările de temperatură şi de umiditate din aer pot conduce la inflamarea vaselor de sânge ale mucoasei şi la îngroşarea acesteia, fenomen urmat de producţia excesivă de mucus, congestie nazală şi rinoree.

Aparatele de AC extrag aerul umed şi cald din interior şi introduc aer rece şi uscat prin intermediul freonului. Astfel, o utilizare îndelungată a acestor aparate va răci şi usca excesiv aerul din mediul ambiental, determinând o activitate crescută a mucoasei nazale provocând astfel nas uscat și usturime. În plus, în funcţie de gradul de igienizare a unităţilor de AC, acesta poate contribui la introducerea şi proliferarea de factori patogeni: spori de mucegai, praf, polen şi bacterii, elemente ce favorizează declanşarea rinitelor alergice și nonalergice.


Remedii pentru rinita provocată de aerul condiţionat

Chiar dacă suferiţi de rinită, alergică sau nonalergică, vă puteţi bucura în continuare de confortul utilizării AC în zilele calde de vară, luând o serie de măsuri preventive sau remediale:

  • În primul rând, igienizaţi unităţile de AC şi schimbaţi filtrele conform recomandării producătorului, ţinând cont şi de gradul de utilizare sau de poluarea mediului ambiental.
  • Utilizaţi un vaporizator pentru umidificarea aerului ambiental. Puteţi picura şi câteva picături de ulei esenţial natural de eucalipt, mentă, rozmarin sau lavandă pentru efectul decongestionant şi antiinflamator al acestor extracte din plante.
  • Hidrataţi-vă cu cât mai multe lichide: apă, infuzii de plante medicinale şi supe calde.
  • Utilizaţi un spray nazal cu apă de mare pentru umezirea şi hidratarea mucoasei nazale

Comunități