Problemele de auz pot afecta comunicarea interpersonală. Televizorul cu volumul setat la maxim îi poate deranja pe vecini sau pe cei din aceeași locuință. În spațiile zgomotoase, persoanele cu probleme de auz nu pot distinge ce se vorbește. Odată cu înaintarea în vârstă, tonurile înalte sunt percepute mai greu, la fel și consoanele ca L, T și M. În plus, problema poate deveni cu adevărat periculoasă în trafic.
Modificări odată cu înaintarea în vârstă Problemele de auz care apar odată cu înaintarea în vârstă este cauzată de deteriorarea așa-numitelor celule senzoriale auditive și a nervilor auditivi ai urechii interne, fie ca urmare a unei expuneri prelungite la zgomot puternic, fie a reducerii circulației sângelui în urechea internă, care astfel se deteriorează treptat și iremediabil. Surzenia conductoare apare atunci când urechea externă sau cea mediană este afectată. Această condiție este întâlnită mai des în rândul persoanelor tinere și poate fi tratată medicamentos sau prin intervenții chirurgicale. Cauzele problemelor de auz pot fi numeroase și variate: de la cele banale, cum este astuparea canalului auditiv de depunerile ceroase, până la cele mai grave cum este inflamația urechii interne. Există desigur și afecțiuni congenitale, precum malformația articulației osiculare.
Purtarea unui aparat auditiv? În timp ce purtarea ochelarilor este privită ca un fapt normal și acceptată, pentru purtarea aparatelor auditive cei în cauză au încă nevoie să fie convinși. Decizia nu ar trebui amânată însă, dacă nu este stimulat regulat, nervul auditiv își pierde din capacitate, astfel că un aparat auditiv montat prea târziu ar putea să nu mai compenseze capacitatea nervului auditiv deteriorat. Vă prezentăm în continuare câteva variante de aparate auditive posibile.
Aparatele în ureche Aparatele in ureche sunt relativ mici, astfel ca aproape ”dispar” in canalul auditiv. Sunt potrivite pentru persoanele cu pierderi de auz usoare spre medii. Nu sunt recomandate pentru persoanele cu urechi foarte umede.
Aparatele din spatele urechii Aceste aparate se așează în spatele urechii și sunt potrivite pentru persoanele cu pierderi de auz mai severe.
Ochelarii cu aparat auditiv Sunt potriviți pentru purtătorii de ochelari care au și probleme de auz. Aparatul auditiv este montat în rama ochelarilor.
Diferențele tehnice Există diferențe tehnice între toate aceste aparate: • Aparatele cu un singur canal: acestea permit doar amplificarea unitară a tuturor frecvențelor. • Aparatele cu mai multe canale: în funcție de problemele de auz ale persoanei în cauză, aparatele cu mai multe canale permit amplificarea individuală a diferitelor frecvențe. Inteligibilitatea este optimizată chiar și în condiții de zgomot ambiental. • Aparatele analoage: în principiu, acestea amplifică tonuri și zgomote, fără a filtra interferențele. • Aparatele digitale cu posibilitate de programare: Sunt prevăzute cu un microcip care este programat în așa fel încât să amplifice exact frecvențele greu perceptibile. • Aparate auditive complet digitale: sunt controlate printr-un cip care le permite să se adapteze individual și flexibil la situația ambientală, să filtreze interferențele și să amplifice vorbirea.