https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Igiena orala si ingrijire Igiena orala si ingrijire

Igiena orală la copii

10 Apr. 2017
Igiena orală la copii

Transformarea periajului dintilor intr-o activitate placuta pentru copii nu este o sarcina tocmai usoara. Periajul zilnic se poate transforma intr-o corvoada si chiar o lupta intre copilul incapatanat si parintii exasperati. Prin deprinderea cat mai timpurie a obiceiului periajului zilnic al dintilor pot fi evitate situatii neplacute, iar cei mici chiar se pot distra in timp ce se spala pe dinti. Cu cat rutina periajului se instaleaza mai devreme cu atat scade riscul aparitiei cariilor si cu atat este mai lipsita de temeri vizita la medicul stomatolog.

Igiena orala trebuie sa inceapa de indata ce apar primi dintisori, car pot fi curatati cu ajutorul unor betisoare cu vata si apa. Ulterior, dupa aparitia majoritatii dintilor, cel mic trebuie sa aiba propria periuta de dinti cu peri moi pe care trebuie sa o foloseasca zilnic.

Cateva criterii importante pentru alegerea periutei de dinti:

  • Alegeti o periuta cu un cap mic, adaptata dimensiunii cavitatii bucale,
  • Optati pentru periutei moi, rotunjite care nu pot produce leziuni la nivelul gingiei si a dintilor inca in crestere
  • Optati pentru o periuta cu un maner cu prindere usoara pentru cei mici.

Important: In special periutele de dinti pentru copii trebuie inlocuite la 2-3 luni si trebuie folosite exclusiv de copii pentru a evita imbolnavirile.

Puteti opta pentru o abordare in joaca, de exemplu alegeti o melodie care sa indice durata periajului, puteti apela la metode de motivare si recompensa pentru a transforma intreaga actiune a spalarii dintilor intr-o experienta placuta. Nu uitati insa ca cel mai puternic exemplu este cel personal. Copiii imita instinctiv comportamentul parintilor, iar printr-un model corect de periaj dupa fiecare masa, spalatul dintilor va deveni un ritual. Cei mici se plictisesc repede si se pot abate cu usurinta de la tehnica potrivita pentru periajul dintilor. Este de datoria parintilor sa ii verifice pe cei mici cat de eficient si-au periat dintii si sa ii corecteze daca este cazul.

Sfaturi si recomandari

Iata cateva sfaturi pentru ca periajul dintilor sa devina cat mai atractiv pentru cei mici:

  • Periajul in comun impreuna cu un membru al familiei va spori sentimentul de comuniune si va servi drept model.
  • Folositi un cronometru special pentru periajul dintilor sau un cronometru colorat care va prelungi atentia pe care cei mici o acorda periajului.
  • Permiteti-le celor mici sa perieze din cand in cand dintii parintilor. Astfel atentia lor va creste si va vor permite si Dvs. ulterior sa ii corectati daca va fi nevoie.
  • Folositi pe rand atat mana dreapta cat si mana stanga pentru periaju dintilor. Veti stimula starea de concentrare si timpul va trece mai repede.
  • Verificati eficienta periajului cu tabletele de detectare a placii dentare. Spatiile colorate in rosu indica locurile care necesita un periaj suplimentar.

Prin respectarea unei igiene orale corecte, vizitele la stomatolog vor fi cu atat mai placute. Dupa varsta de doi ani puteti incepe controalele regulate de preventie. Cu cat controalele devin o rutina, cu atat veti putea preveni din timp aparitia cariilor. Tot mai multi stomatologi se specializeaza in tratarea celor mici, reusind sa ii faca sa depaseasca temerile legate de vizitele la dentist. Cu ajutorul explicatiilor, a prezentei parintilor, vizitele la dentist se pot transforma in experiente pozitive.

Comunități