Simțul gustativ

Simțul gustativ

Datorită fibrelor musculare longitudinale și transversale, limba este foarte mobilă. Partea de jos a limbii este conectată de maxilarul inferior, de osul hioid și de palatin. Frâul limbii este cel care leagă suprafața inferioară a limbii cu patul cavității bucale.

Pentru preluarea alimentelor, limba împinge hrana spre dinți și controlează procesul de masticație. Limba amestecă hrana mestecată și formează boluri de hrană care pot fi înghițite, pe care le transportă spre palatin.

Simultan, limba ne ajută să percepem diferitele gusturi: dulce, sărat, acru amar și umami. "Umami" provine din limba japoneză, iar traducerea aproximativă ar fi "delicios". Acest cuvânt descrie gustul proteinelor respectiv al glutamatului aminoacid, folosit în numeroase alimente procesate pentru intensificarea gustului.

Pentru percepția diferitelor gusturi, avem la dispoziție patru tipuri de papile, în total 9000 de muguri gustativi localizați pe spatele limbii:

Papilele filiforme (Papillae filiformes) sunt distribuite pe întreaga suprafață de pe spatele limbii. Vârfurile lor transmit influentele mecanice către numeroasele terminații nervoase, formând astfel baza pentru simțul gustativ delicat al limbii.

Papilele foliate sunt grupate în 2 rânduri, pe fiecare latură a limbii, direct în fața papilelor valate.

Papilele fungiforme se află pe marginea și pe vârful limbii. Între șapte și douăsprezece papile valate sunt localizate pe partea din spate a limbii.

Mugurii gustativi ai papilelor sunt prevăzuți cu 30-80 de celule receptoare. Acestea intră în contact cu suprafețele prin sporii gustativi. Celulele receptoare transformă ”gustul” în impulsuri electrice, pe care le transmit apoi către capetele fibrelor nervoase senzoriale din corpul limbii. Prin intermediul celui de-al șaptelea și al nouălea nerv cerebral, impulsurile ajung la creier.

Gustul "dulce" este perceput cu vârful limbii, gusturile "sărat" și  "acru" cu marginile limbii, iar cel "amar" cu partea posterioară a limbii, în timp ce "umami" este resimțit de partea din mijloc a limbii. Mugurii gustativi pentru gustul ”amar” sunt de 10.000 ori mai sensibili decât cei pentru "dulce"; astfel, substanțele amare, de cele mai multe ori toxice, pot fi percepute mult mai repede. O dată cu înaintarea în vârsta, mugurii gustativi se atrofiază. Scade astfel și capacitate de percepție gustativă.

Produse
SALES
Baraka 450 mg capsule moi
Utilizat pentru a creste natural puterea de aparare a organismului la toate varstele.
SALES
Hepatoprotect 60 capsule
Protejeaza natural ficatul, datorita actiunii antioxidante a dozei optime de silimarina.
SALES
ABC Derm gel spumant 100 ml
Este o baza usoara de curatare care nu agreseaza pielea, respectand echilibrul acesteia.
SALES
Korill 500 mg 30 capsule moi
Uleiul de krill asigura functionarea sistemului cardiovascular, prin reglarea nivelului de colesterol si trigliceride.
SALES
Detrical 2000IU, 60 capsule filmate
Supliment alimentar ce contine Vitamina D3 si contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar.
SALES
KidsCare Superpower shower gel & shampoo 200 ml
Linie de produse special creata pentru a ingriji pielea delicata a copiilor.
SALES
Seboradin FitoCell sampon 200 ml
Seboradin ofera solutii pentru toate tipurile de par si probleme ale scalpului.
SALES
Tonimer Lab Hipertonic spray 125 ml
Gama completa pentru sanatatea si igiena tractului respirator, destinata tuturor categoriilor de varsta.
Articole similare
Alimentatie sanatoasa pentru o sanatate de fier
Alimentatia corecta previne aparitia bolilor si contribuie la vindecarea acestora. Alimentatia neco...
Citeste
Cum sa-ti cresti rezistenta organismului.
Rezistenta la infectii a organismului este data de imunitate. Imunitatea are un rol esential in p...
Citeste
Recomandarile Alphega pentru o sanatate care invinge iarna
Intoarcerea la hrana naturala si evitarea sedentarismului sunt elementele cheie in lupta impotriva b...
Citeste
Cum sa pregatesti singur uleiuri aromate si condimentate
Uleiurile aromate sunt intotdeauna binevenite! Plantele aromatice cum ar fi rozmarinul, busuiocul, m...
Citeste
Feniculul. Si ceai, si condiment, si medicament.
Feniculul este cunoscut de cateva secole, fiind folosit sub forma de condiment si planta medicinala....
Citeste
Pepenele galben: bomba de vitamine sanatoase
Fie ca este vorba de pepenele galben, de cel rosu, de pepenele cantalup sau galia, oferta din magazi...
Citeste