https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Igiena orala si ingrijire Igiena orala si ingrijire

Zece sfaturi pentru ingrijirea dintilor

17 Apr. 2017
Zece sfaturi pentru ingrijirea dintilor

Dintii trebuie periati dimineata si seara si dupa fiecare masa. Periajul trebuie sa dureze cel putin trei minute si nu trebuie sa omiteti nici un dinte!

Bacteriile se aduna cu usurinta in special in spatiile interdentare. Spatiile greu accesibile trebuie curatate cu ata dentara sau cu periute interdentare.

Pentru ca periajul sa fie si eficient, acesta trebuie realizat corect. Asistentul stomatolog ca va prezenta modul corect de periaj, respectiv tehnic ”rosu -alb”, asadar dinspre gingie spre dinte.

  • Periutele cu capul scurt ajung si la molarii din spate
  • Peria trebuie sa fie prevazuta cu trei sau patru randuri de peri si trebuie sa aiba un maner bun pentru a simplifica folosire
  • Folosind perii de rigiditate medie si rotunjite veti evita leziunile asupra gingiilor
  • Nu folositi periute naturale deoarece acestea acumuleaza cu usurinta bacterii
  • Schimbati periuta la intervale de minim 2 luni. Periutele care depasesc acest termen sunt de 30% mai putin eficiente si sunt pline de bacterii.

Periutele electronice de ultima generatie sunt mai eficiente decat periutele manuale. De asemenea, sunt foarte indicate pentru copii: miscarile rapide si automate simplifica periajul. Durata periajului: numai doua minute!

 

Pasta de dinti asigura o respiratie proaspata si sporeste semnificativ efectul de curatare al periutei. Pasta de dinti cu fluor scade semnificativ riscul aparitiei cariilor. Dupa periaj, folositi putina apa pentru clatire pentru a pastra efectul de protectie al fluorului.

  • Alimentele care necesita o masticatie mai pronuntata (mere, nuci, morcovi) stimuleaza productia de saliva care la randul sau clateste si intareste dintii.
  • Alimentatia bogata in fibre vegetale (ex: legume si fructe proaspete, legume crude) are un efect pozitiv asupra sanatatii orale.

Persoanele aflate in continua miscare au putin timp pentru igiena orala. Astfel, dupa masa pot opta pentru o guma de mestecat fara zahar pentru a stimula productia de saliva si pentru a proteja dintii impotriva cariilor.

Mai putine dulciuri inseamna o placa bacteriana mai putin agresiva. Atentie la produsele care se adreseaza copiilor, acestea sunt in general pline de zahar in continut. Alternativa sanatoasa: gustarile fara zahar.

Cu ocazia controlului stomatologic, cavitatea orala este controlata in detaliu, ocazie cu care medicul stomatolog va va oferi:

  • Consultanta
  • Va detecta la timp eventualele carii sau boli ale gingiei si le va trata
  • Detartraj

Comunități