https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Igiena orala si ingrijire Igiena orala si ingrijire

Unghia incarnata - tratament si preventie

26 Feb. 2021
Unghia incarnata - tratament si preventie

Unghia încarnatӑ reprezintӑ atât o problemӑ medicalӑ, datoritӑ implicaţiilor pentru sӑnӑtate, cât şi una esteticӑ. Aşadar, atunci când unghia, cel mai frecvent, cea a degetului mare de la picior, pӑtrunde în ţesutul adiacent, provocând tumefiere, înroşire, durere şi chiar infectare sau creşterea ţesutului peste unghie, aceasta se aflӑ în proces de încarnare.

Cauzele încarnӑrii unghiilor sunt diferite: de la presiunea aplicatӑ de încӑlţӑminte şi şosete prea strâmte, la igienӑ defectuoasӑ sau modul incorect de tӑiere a unghiilor, leziuni sau traumatisme anterioare ce duc la modificarea modului de creştere a unghiei, şi pânӑ la cauze anatomice, de formӑ a degetului, unghiei sau chiar de poziţie a piciorului în mers.

Tratamentul unghiei încarnate

Puteţi trata unghia încarnatӑ acasӑ, prin: bӑi calde la picioare, pentru 15-20 de minute de 2-3 ori pe zi, urmate de masarea zonei şi împingerea ţestului moale în exterior, astfel încât unghia sӑ poatӑ creşte fӑrӑ a intra în piele. Masajul se poate face dupӑ uscarea zonei, cu ulei de mӑsline sau alte soluţii emoliente cu proprietӑţi antibacteriene şi antifungice, pentru a preveni dezvoltarea de ciupercӑ a piciorului. Unghia trebuie tӑiatӑ drept, evitând rotunjirea colţurilor, astfel încât acestea sӑ poatӑ creşte deasupra ţesutului şi nu în piele. Tratamentul poate dura pânӑ la câteva sӑptӑmâni, timp în care este necesarӑ o bunӑ igienӑ a picioarelor.

În cazul în care ţesutul este deja infectat sau tratamentul de acasӑ nu dӑ rezultate, este necesarӑ prezentarea la medic. Intervenţia poate consta în curӑţarea chirurgicalӑ a ţesutului afectat şi ridicarea unghiei, îndepӑrtarea chirurgicalӑ parţialӑ a unghiei şi a ţesutului adiacent, sub anestezie, şi aplicarea anumitor substanţe pentru a da o nouӑ formӑ unghiei, sau, în anumite situaţii, chiar îndepӑrtarea totalӑ a unghiei. Dupӑ intervenţia chirurgicalӑ este esențial repaosul şi purtarea de încӑlţaminte deschisӑ, pentru a permite vindecarea totalӑ a degetului.

Prevenirea încarnӑrii unghiilor

Prevenţia este importantӑ şi mult mai uşor de menţinut, ca abordare generalӑ. Aşadar:

-          Unghiile se vor tӑia drept, nu foarte scurt, preferabil cu cleştele, pentru a evita creşterea colţurilor sub piele;

-          Menţinerea picioarelor curate şi uscate;

-          Realizarea igienei unghiilor cu instrumente sterile;

-          Purtarea de încӑlţӑminte potrivitӑ şi şosete comode, care sӑ nu exercite presiune pe degete;

-          Purtarea de încӑlţӑminte cu protecţie pentru vârf, dacӑ se lucreazӑ în zone de risc;

-          Verificarea zilnicӑ a sӑnӑtӑţii unghiilor şi picioarelor, în special în cazul existenţei diabetului.  

Comunități