https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Igiena orala si ingrijire Igiena orala si ingrijire

Sănătoși și în formă până la o vârstă înaintată – alimentația sănătoasă

21 Nov. 2017
Sănătoși și în formă până la o vârstă înaintată  – alimentația sănătoasă

Alimentația sănătoasă și evitarea kilogramelor în plus – aceasta este regula de aur. Alimentația sănătoasă și hidratarea suficientă sunt esențiale pentru starea de bine și de sănătate. Multe afecțiuni pot fi prevenite, respectiv tratate, printr-o alimentație corectă. Vă oferim mai jos câteva sfaturi în acest sens.

Alimentație bogată în vegetale

Se recomandă ca trei pătrimi din totalul hranei consumate să fie format din legume, fructe, cereale și cartofi, deoarece conțin o cantitate mică de grăsimi, sunt bogate în vitamine, minerale, substanțe vegetale secundare și fibre vegetale.

De aici pornește și recomandarea de a consuma 5 porții de hrană vegetală /zi: 3 porții de legume și 2 porții de fructe de-a lungul unei zile. O porție este de mărimea unei palme.

Mai puține alimente de origine animală

Numai un sfert din hrana consumată ar trebui să fie de origine animală. Printre acestea se numără produsele lactate, carnea, mezelurile, pestele și ouăle. Sunt valabile următoarele recomandări:

  • laptele și produsele lactate sunt importante ca surse de calciu; se recomandă un consum zilnic de 250 ml lapte și 2 felii de brânză (de câte 30 g);
  • persoanele care nu tolerează laptele dulce pot încerca specialitățile de lapte acru, iaurt, kefir, sana; acestea sunt, de regulă, mai ușor de tolerat;
  • peștele marin reprezintă o sursă bună de iod și ar trebuie să se regăsească în farfuriile noastre de 1-2 ori /săptămână;
  • produsele din carne conține fier și vitamina B; necesarul săptămânal al unui adult este acoperit cu 300-600 g carne și mezeluri.

Atenție la grăsimi și uleiuri

Grăsimile și uleiurile trebuie consumate cu măsura. Uleiurile vegetale conțin o cantitate mare de acizi grași nesaturați care previn apariția bolilor cardiace și circulatorii, astfel că sunt preferate grăsimilor animale (unt și untură).

Hidratarea suficientă

Hidratarea este vitală. Consumul de lichide are efecte directe asupra sănătății și a performanței. Organismul uman are nevoie de cel puțin 1,5 l lichide/zi pentru a funcționa corect. Se recomandă consumul următoarelor lichide:

  • apă;
  • sucuri din fructe diluate cu apă;
  • sucuri din legume;
  • ceaiuri neîndulcite din plante și fructe.
Consumul de cafea, ceai negru și alcool este recomandat doar cu măsură.

Comunități