https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Igiena orala si ingrijire Igiena orala si ingrijire

Piercing în cavitatea bucală

07 Dec. 2017
Piercing în cavitatea bucală

Medicii stomatologi sunt mai puțin incantați

Mulți tineri sunt încântați de bijuteriile care se aplică în dinți, limbă sau buze. Mai puțin încântați de acestea sunt medicii stomatologi. Un studiu al medicilor stomatologi americani, publicat în anul 2007 a arătat că în timp ce bijuteriile Dazzler (simboluri aderente din folie de aur) și Twinkels (bijuterii masive ornate cu pietre prețioase) care sunt aplicate prin lipire pe suprafața dinților, piercing-urile din cavitatea bucală sunt problematice din punct de vedere stomatologic și pot provoca probleme în timp.

Piercing-urile din limbă și buze pot afecta dinții și aparatele dentare

Primele poziții din lista cercetătorilor, publicată și în ”Journal of the American Dental Association”, sunt ocupate de probleme precum distrugerea căilor nervoase, inflamații și dureri. Pe termen lung, piercing-urile pot deteriora dinții și aparatele dentare. Depinde însă și unde este aplicat piercing-ul:

Dacă piercing-ul este aplicat în limbă, prin mișcarea permanentă a limbii, capul piercing-ului va lovi constant dinții și va produce fisuri ireparabile în smalțul dinților. Astfel, aceștia vor deveni mai sensibili la căldură, la rece, nervul dentar se va irita și vor apărea cariile.

Dacă piercing-ul este aplicat în buza inferioară, capul acestuia va lovi constant gingia, care cu timpul s-ar putea retrage. De asemenea, ar putea fi afectat chiar și osul maxilarului. Pacienții care participanți la studiu au constatat că, după numai câteva luni de la purtarea piercing-ului, în gingia lor se formaseră deja ”buzunare” adânci de până la opt milimetri. În lipsa unei gingii suficiente, dintele își pierde stabilitatea și în final cade.

Piercing sau aparat dentar

Tot mai mulți specialiști în ortodonție refuză să monteze aparte dentare în cazul pacienților cu piercing în limbă, deoarece prezența acestuia conduce la o modificare a mișcării limbii, fapt care afectează masiv succesul tratamentului.

Astfel: cei care doresc să își păstreze dantura pentru o perioadă cât mai lungă ar trebui să evite piercing-urile din cavitatea bucală. Bijuteriile de tip Dazzler și Twinkles care presupun doar lipirea lor pe dinți sunt inofensive.

Comunități