https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Igiena orala si ingrijire Igiena orala si ingrijire

Persoanele diabetice la medicul stomatolog

23 Dec. 2015
Persoanele diabetice la medicul stomatolog

Conform ultimelor datelor statistice prezentate cu ocazia celui de-al 40-lea Congres al Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, în mai 2014, diabetul zaharat afecteaza  in Romania 11,6% din populația țării, ceea ce ne plaseaza pe un fruntas loc doi in Europa, dupa Turcia.

In functie de tipul de diabet de care sufera, afectiunea este tinuta sub control prin masuri dietetice sau injectii cu insulina. In ciuda tratamentului permanent de succes, ca urmare a situatiei metabolice deosebite  de care sufera, diabeticii sunt mai expusi aparitiei anumitor boli. De asemenea, in cazul tuturor interventiilor chirurgicale se impune respectarea anumitor reguli. Iata cateva masuri care se impun in cazul interventiilor chirurgicale stomatologice.

Stabilirea termenului este importanta 

Este necesara acordarea unei atentii deosebite stabilirii termenului potrivit. In cazul unui nivel stabil al glucozei in sange, se recomanda interventiile de scurta durata, desfasurate dupa micul dejun sau eventual dupa administrarea injectiei cu insulina. Se poate evita astfel coma diabetica. Daca insa metabolismul unui pacient nu este stabil, medicul stomatolog trebuie sa ia legatura cu medicul de familie al pacientului pentru a evalua mai bine eventualele riscuri si masuri preventive. S-a constatat ca factori precum stresul suportat in timpul interventiilor chirurgicale, infectii locale sau folosirea de cleme pentru maxilar, pot influenta starea diabetica a pacientului. De aceea, in timpul interventiei se recomanda asistenta din partea unui alt medic pentru mentinerea sub control a insulinei si a glucozei din sange.

Antibioticele previn complicatiile 

In cazul diabeticilor instabili sau a pacientilor care sufera de diabet de timp indelungat, se recomanda administrarea de antibiotice in cazul interventiilor stomatologice. Daca pacientului i se administreaza antibiotice cu 24 ore inainte de interventie, se previne transferul bacteriilor in sange. Antibioticul este apoi administrat timp de 4-6 zile. Se reduce astfel riscul aparitiei infectiilor si a problemelor la vindecarea plagilor, risc sporit in randul diabeticilor.

Comunități