https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Igiena orala si ingrijire Igiena orala si ingrijire

Periajul limbii - metode și beneficii

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 23 Mar. 2023
Periajul limbii - metode și beneficii

Igiena orală completă presupune mai mult decât periajul dinţilor timp de două minute. Includem aici curăţarea spaţiilor interdentare cu aţă dentară sau periuţe interdentare, utilizarea apei de gură, dar şi igiena limbii.

De ce este necesar periajul limbii?

Suprafaţa limbii acumulează resturi alimentare, iar în timp, acestea sunt descompuse de bacteriile existente în cavitatea bucală, dezvoltând mirosuri neplăcute. Halitoza este cel mai adesea rezultatul igienei orale precare, ce permite dezvoltarea bacteriană excesivă la nivelul gurii. În plus, o alimentaţie dezechilibrată, cu aport mare de zaharuri şi carbohidraţi, poate conduce la încărcarea limbii, la dezechilibre ale florei bacteriene şi la dezvoltarea de candidoză bucală. 

Inflamaţia gingivală şi cariile sunt tot un rezultat al igienei orale incomplete, aceste probleme necesitând măsuri precum: un periaj corect după fiecare masă, eliminarea resturilor alimentare şi a plăcii bacteriene interdentare cu aţa sau periuţa interdentară şi clătirea gurii cu apă de gură. De asemenea, persoanele care au implanturi, coroane sau alte lucrări trebuie să efectueze o curăţare atât la suprafaţa acestora, cât şi în spaţiul adiacent gingiei, pentru a evita mirosul dezagreabil, înmulţirea bacteriilor, inflamaţiile şi chiar dislocarea lucrărilor. 

Cum se face corect igiena limbii

Dimineaţa şi seara, după periajul dinţilor se recomandă şi efectuarea unui periaj al limbii. Acesta se poate face cu o altă periuţă de dinţi decât cea utilizată pentru dinţi, cu o periuţă concepută pentru igiena limbii sau cu o racletă specială. 

În faţa unei oglinzi, extindeţi limba la maximum şi începeţi prin plasarea instrumentului în spatele limbii şi trâgând în faţă, pe suprafaţa limbii, până la vârf. Pentru a preveni reflexul de vomă şi a vă obişnui cu senzaţiile, puteţi efectua primele 2-3 mişcări de curăţare începând de la mijlocul limbii şi apoi din spate. După fiecare periaj scuipaţi şi clătiţi instrumentul. Repetaţi până când acesta rămâne curat, iar suprafaţa limbii roz, fără puncte albe, crem sau maronii. La final, igienizaţi instrumentul utilizat, clătiţi gura cel puţin 30 de secunde cu apă de gură şi faceţi o scurtă gargară.   

Beneficii ale periajului limbii, pentru sănătate şi nu numai:

  • Aspect curat şi plăcut al limbii;
  • Eliminarea bacteriilor ce cauzează mirosul neplăcut, placa bacteriană și cariile;
  • Prevenirea sau ameliorarea afecţiunilor gingivale;
  • Împrospătarea respiraţiei;
  • Eliberarea papilelor gustative de resturile alimentare şi de bacterii;
  • Sensibilizarea şi accentuarea gusturilor pentru o mai mare satisfacţie gustativă. 
Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități