Periajul corect al dintilor

Periajul corect al dintilor

Periajul dintilor este indiscutabil cea mai eficienta masura pentru prevenirea aparitiei cariilor si a inflamatiilor gingivale. Insa cu o periuta nepotrivita si o tehnica incorecta de periaj nu veti ajunge prea departe. In urma igienei bucale zilnice, aproximativ 33% din suprafata dintilor ramane neperiata, la fel si spatiile interdentale. Astfel, numai combinand o periuta de dinti adecvata si o tehnica de periaj corecta, completate de produse de ingrijire a spatiilor interdentale cum ar fi ata dentara si apa de gura putem fi siguri ca periajul va da rezultate.

 

Periajul dintilor este important pentru sanatate

Fie ca este vorba de copii sau adulti- o tehnica sistematica de periaj este importanta. Nu trebuie aplicata o presiune deosebita asupra dintilor si nici nu trebuie realizate miscari orizontale.

Spatiile critice pentru igiena orala sunt spatiile interdentale deoarece sunt cel mai greu accesibile. Daca nu sunt curatate suficient de zahar si resturi alimentare pot gazdui cu usurinta bacterii care se transforma in carii. Pentru a va asigura ca aplicati metoda corecta de periaj va recomanda sa folositi tehnica BASS care consta in miscari circulare.

 

Tehnica Bass

Tehnica Bass este foarte simpla : 

  1. Aduceti periuta de dinti intr-un unghi de 45° fata de gingie si dinti.
  2. Apasati periuta usor pe dinti si gingie si realizati miscari circulare mici pe cate o jumatate de latime de dinte. Veti desprinde si indeparta astfel placa bacteriana.
  3. Realizati cel putin 10 miscari circulare pe fiecare segment de dinte.

O alternativa eficienta consta in folosirea unei periute electrice care realizeaza vibratiile necesare cu mai putin efort din partea Dvs.

Indiferent daca folositi o periuta manuala sau una electrica, retineti: curatati dintii intotdeauna in aceeasi ordine, spre exemplu mai intai suprafata exterioara, apoi ce interioara si abia apoi cea necesara masticatiei.

Aspecte care necesita atentia Dvs.

Presiune, durata si tehnica: Presiunea periajului trebuie sa fie de aprox. 100 grame.

Recomandare: Testati pe un cantar de bucatarie presiunea de care este nevoie – veti fi surprinsi cat de redusa este. Hotaratoarea pentru o curatarea eficienta nu este presiunea ci tehnica. Si durata periajului.

 

Cat de des si cat de lung trebuie sa fie periajul?

Se recomanda 2-3 periaje zilnice, dupa fiecare masa.

Chiar daca vi se va parea prea mult, pentru indepartarea placii bacteriene, periajul trebuie sa dureze minim 2-3 minute.

Studii recente au demonstrat necesitatea amanarii periajului pentru o jumatate de ora dupa masa, in special in cazul in care ati consumate alimente acide, cum ar fi sucul de portocale. Motivul: acizii elibereaza minerale din dinti, pe care organismul le poate recupera, in mod normal, insa un periaj imediat le-ar indeparta definitiv.

 

Curatarea spatiilor interdentale

Nici cea mai buna periuta de dinti nu poate patrunde perfect intre dinti. Acolo unde dintii se afla in strans contact (regiunea interdentala), se aduna resturile alimentare si bacteriile iar pentru curatarea acestora aveti nevoie de periute interdentale si de ata dentara.

Periutele interdentale sunt mai usor de manevrat decat ata dentara, insa in ciuda diferitelor marimi, aceastea patrund numai in spatiile interdentale mai late. De cele mai multe ori se recomanda o combinatie intre cele doua: ata si periute interdentale. Cu ajutorul atei dentare puteti ajunge in spatiile foarte stramte dintre dinti si chiar usor sub gingie. Fie ca folositi ata cerata sau necerata, cu invelis de teflon etc., ramane la latitudinea Dvs. Eficienta acestora se deosebeste foarte putin.

 

Apa de gura

In cazul in care nu este recomandata de medicul stomatolog dupa o interventie- apa de gura nu este obligatorie si nu inlocuieste masurile de igiena descrise mai sus. Numeroase persoane considera ca fiind placuta senzatia de respiratie proaspata pe care o resimt dupa folosirea apei de gura. Apa de gura medicinala (spre exemplu cu Clorhexidina) trebuie folosita numai pentru o perioada limitata de timp deoarece poate afecta flora bacteriana naturala din gura. De asemenea, multe produse contin alcool, astfel ca nu sunt potrivite pentru copii.

Produse
Articole similare
Aftele, leziuni dureroase în cavitatea bucală
Uneori este de ajuns să ne confruntăm cu o situație stresantă, o tulburare ușoară a sistemului imuni...
Citeste
Diabeticii nu au nevoie sa cumpere alimente speciale
Diabeticii au nevoie de un plan de nutritie nu de alimente speciale Pentru o perioada lunga de timp...
Citeste
Alimentația la vârsta a treia
Odată cu înaintarea în vârstă, multe persoane au de înfruntat schimbări majore ale condițiilor de tr...
Citeste
Cum ne putem hrani sanatos la birou si la scoala
Conform statisticilor recente, unul din doi angajati (45 %) alege sa serveasca masa de pranz sub for...
Citeste
Cariile la copii: cariile dintilor de lapte
Frecventa cariilor la copii – incepand cu al doilea an de viata – este in continua crest...
Citeste
 Istoria sapunului
Sapunurile sunt substante active de spalare, respectiv asa-numitele tenside. Din punct de vedere chi...
Citeste
Alege farmacia
Comandă