https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Igiena orala si ingrijire Igiena orala si ingrijire

Ingrijirea picioarelor in timpul iernii

16 Dec. 2016
Ingrijirea picioarelor in timpul iernii

Organismul nostru reactioneaza iarna la temperaturile scazute, prin ingustarea vaselor de la exterior, in incercarea de a mentine temperatura organismului la interior. Astfel, circulatia sangelui din extremitati precum picioare si maini este insuficienta, determinand astfel scaderea temperaturii.

Pentru a evita racirea picioarelor in sezonul rece, optam pentru sosete mai groase si incaltaminte calduroasa, care insa deseori sunt prea stramte si nu permit picioarelor sa respire. Datorita lipsei circulatiei aerului, picioarele incep sa transpire, formand un mediu propice pentru aparitia ciupercilor la picioare sau a dermatitei atopice, o urmare a picioarelor foarte uscate.

Cauzele picioarelor reci

Alegerea incaltamintei corecte in timpul iernii este foarte importanta. Incaltamintea neadecvata nu va reusi sa mentina temperatura picioarelor.

O alta cauza a picioarelor reci este tensiunea scazuta, dar si afectiunile vasculare care insotesc de regula diabetul, supraponderabilitatea, fumatul sau hipertensiunea. Daca suferiti de una din aceste afectiuni, solicitati sfatul medicului, deoarece ar putea fi necesara schimbarea stilului de viata. Printr-o alimentatie sanatoasa si mai multa miscare, cei afectati ar putea face primi pasi in directia buna.

Sfaturi

Va oferim cateva sfaturi pentru a va proteja picioarele impotriva temperaturilor scazute:

  • Purtati sosete cu fibre metalice integrate pentru a mentine picioarele la o temperatura foarte placuta.
  • Incaltamintea de iarna nu trebuie sa fie foarte stramta pentru a permite circulatia sangelui la nivelul picioarelor.
  • Introduceti in incaltaminte talpici din blana de miel pentru a mentine caldura picioarelor.
  • Masati picioarelor cu crema termica. Aceasta stimuleaza circulatia pielii si determina incalzirea picioarelor.
  • Pozitia corecta a picioarelor stimuleaza circulatia. Evitati pozitia picior-peste –picior pentru o circulatie corecta a sangelui.
  • Gimnastica picioarelor si a degetelor de la picioare stimuleaza circulatia si incalzesc picioarele.
  • Vizitele regulate la sauna si dusurile calde/reci pot antrena vasele sangvine, care nu se vor mai ingusta la fel de mult la temperaturi scazute, evitandu-se astfel racirea picioarelor.
  • Baile la picioare cu uleiuri eterice pot incalzi picioarele in mod deosebit. Aceste bai nu trebuie sa dureze mai mult de cinci minute

Transpiratia picioarelor in timpul iernii

Atunci cand sunt acoperite in mod excesiv, picioarele transpira in incaperi incalzite, iar transpiratia ramane blocata in incaltaminte si la suprafata pielii, unde intra in contact cu bacteriile, dand nastere unui miros neplacut, specific. Pe langa mirosul neplacut specific picioarelor transpirate, acestea sunt expuse si riscului aparitiei ciupercilor. In plus, picioarele umede sunt mult mai predispuse racelilor.

 

Iata cateva sfaturi pentru a evita transpiratia picioarelor:

  • Optati pentru incaltaminte care sa permita respiratia picioarelor (incaltaminte de piele si incaltaminte cu materiale TEX), care sa mentina picioarele uscate si sa permita un schimb intre aerul cald din interior cu aerul rece din exterior.
  • Spalati-va zilnic picioarele
  • In interior, incercati sa purtati incaltaminte cat mai lejera sau chiar sa nu purtati deloc incaltaminte pentru a lasa picioarele sa respire
  • Pulverizati saptamanal incaltamintea in interior cu un dezinfectant.
  • Purtati sosete subtiri de bumbac, acestea transporta mai usor transpirati in exterior si reduc astfel umiditatea din incaltaminte.

Ingrijirea corecta pentru picioare sanatoase si frumoase

In general se recomanda imbaierea picioarelor timp de 5 minute cu uleiuri eterice si masarea lor ulterioara. Acestea stimuleaza circulatia si revigoreaza picioarele. In plus, se recomanda si gomajul regulat aplicat picioarelor pentru a indeparta pielea uscata. Folositi piatra ponce pentru pielea aspra.

Dupa baie, nu uitati sa masati picioarele cu creme si lotiuni. In special in timpul iernii, se recomanda aplicarea cremei de picioare atat dimineata cat si seara.. In cazul pielii foarte uscate, incercati cremele cu uree si aloe vera.

Ingredientele precum eucaliptul, levantica si rozmarinul stimuleaza circulatia picioarelor.

Impotriva picioarelor transpirate evitati deodorantele cu clorura de aluminiu deoarece ar putea dauna pielii. Ca alternativa puteti incerca pudrele deoarece acestea absorb transpiratia si mentin picioarele uscate.

Comunități