Igiena orala si ingrijire Igiena orala si ingrijire

Hrana și sănătatea dinților

06 Dec. 2017
Hrana și sănătatea dinților

Alimentele care protejează dantura

Alimentația sănătoasă este esențială pentru starea de sănătate a dinților noștri. Pentru o orientare mai ușoară în varietatea de alimente disponibile, vă oferim mai jos o scurtă prezentare a alimentelor care ne protejează dantură, dar și a celor pe care ar trebui să le evităm. Legumele precum morcovii sau țelina trebuie mestecate viguros pentru a permite astfel masarea gingiei. În plus, fluxul sporit de salivă va curăța dantura, spațiile interdentare și va neutraliza cantități mari de acizi.

Vitaminele

Numeroase vitamine au un efect pozitiv asupra stării de sănătate a danturii noastre:

• Vitamina A stimulează procesele de creștere și de regenerare ale mucoasei cavității bucale. Vitamina A se regăsește din plin în legume de culoare galbenă, în cele cu frunze și fructe verzi.

• Vitamina C conferă putere sistemului imunitar, fiind și substanța originală a dentinei. Dat fiind faptul că este necesară și pentru formarea colagenului gingiei, aceasta sprijină rezistența dinților. Vitamina C se regăsește din plin în fructele proaspete de pădure și în legume.

• Vitamina D, sau "vitamina soarelui", contribuie la depozitarea calciului și a fosfatului în oase. Are un efect benefic asupra creșterii și rezistenței dinților.

Florurile

Acestea influențează în mod pozitiv mineralizarea și rezistența la acizi a dinților. În plus, reduc formarea plăcii bacteriene și inhibă metabolismul bacteriilor. Se regăsesc în sarea alimentară, în leguminoase și în pește.

Dulciurile fără zahăr

Dulciurile în care zahărul a fost înlocuit cu aspartam, isomalt sau cyclamat sunt mai puțin dăunătoare pentru dinți, deoarece prin descompunere, acestea nu formează acizi dăunători.

Brânza

Potrivit nutriționiștilor, combinația de proteine cazeină și minerale precum calciul, fosfatul, înlocuiesc mineralele emailului dentar. Astfel, o valoare acidă pH în cavitatea bucală este neutralizată atunci când consumăm brânză.

Ceaiul negru, ceaiul verde

Experții recomandă consumul abundent de ceai, spre exemplu pentru tratarea halenei. Efectul antibacterian – în special al ceaiului verde - dezactivează bacteriile depuse în cavitatea bucală, cele care provoacă halena. De asemenea, ceaiul conține și catehină, care atacă metabolismul bacteriei Streptococcus mutans, cea care provoacă apariția cariilor și pe care o distruge prin infometare.

Alimentele care daunează danturii


Zahărul

Zahărul este inamicul numărul 1 al dinților, deoarece asigură hrana ideală pentru bacteriile care facilitează apariția cariilor. Aceste bacterii produc acizi care atacă smalțul dentar. Zahărul se regăsește în numeroase alimente precum ketchup, sosuri sau iaurturile cu fructe.

Băuturile și alimentele acide

Cel mai mare dușman al dinților sunt acizii care atacă mineralele din suprafața dinților, pe care o modifică și provoacă astfel distrugerea structurii dinților. Acizii periculoși ajung în cavitatea bucală atunci când consumăm alimente și bauturi acide, dar și fructe citrice, cola sau ștet.

Alimentele acre și aderente

Alimentele aderente, cele care rămân în cavitatea bucală timp îndelungat, precum biscuiții uscați, prăjiturile sau sticksurile sunt foarte dezavantajoase pentru sănătatea dinților. Alimentele se depun în jurul dinților, unde creează condiții ideale pentru dezvoltarea bacteriilor. Acizii puternici care se regăsesc în oțet de exemplu, încep și atacă dinții.

Comunități