https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Igiena orala si ingrijire Igiena orala si ingrijire

Diabeticii si sanatatea orala

16 Dec. 2016
Diabeticii si sanatatea orala

Diabetul influenteaza sanatatea dintilor si a gingiei. Dat fiind faptul ca diabetul este o boala metabolica ce poate fi doar controlata, nu insa si vindecata, persoanele care sufera de diabet trebuie sa acorde o atentie deosebita sanatatii orale.

Diabetul influenteaza sanatatea orala

Multe dintre persoanele care sufera de diabet cu cunosc urmatorul aspect al acestei boli, respectiv influenta pe care diabetul o are asupra sanatatii orale. Astfel, diabeticii sunt mult mai predispusi parodontozei si infectiilor bacteriene. La randul lor, afectiunile dentare pot avea efecte asupra intregului organism. Insulina controleaza nivelul de zahar din sange. Un nivel prea scazut de insulina –asadar o valoarea glicemica mare- poate cauza depunerile din vasele sangvine mici (capilare), afectand functia acestora: circulatia sangelui este ingreunata. Asa-numitele microangiopatii afecteaza alimentarea cu oxigen si substante nutritive in intregul tesut, inclusiv gingiile.

In cazul prezentei microangiopatiilor, sunt slabite si mecanismele de aparare ale tesutului respectiv. Astfel, in cavitatea bucala se inmultesc bacteriile, fara a intalni nici un fel de rezistenta din partea organismului, si dau nastere la afectiunile dintilor. O alta urmare posibila a nivelului mare al glicemiei din sange este o productie scazuta a glandei salivare. Saliva opereaza ca o bariera deoarece scade concentratia acizilor care se formeaza in cavitatea orala, prin descompunerea zaharului. Cu cat saliva este mai multa, cu atat mai mica este concentratia acizilor. Intr-o cavitate bucala uscata, smaltul dintilor poate fi atacat mai usor, ducand la aparitia cariilor.

Doua tipuri de diabet

Pacientii care sufera de diabetul de tip 1 sunt de regula persoane tinere. Celulele care produc insulina proprie organismului, sunt afectate de propriul sistem imunitar. Astfel, pacientii cu diabet de tip I sunt insulino-dependenti pe viata. Daca doza de insulina este reglata necorespunzator, pacientul va suferi aproape automat de parodontoza. Gravitatea bolii parodontale depinde si de momentul la care s-a instalat diabetul.

Diabetul de tip este mai raspandit in randul persoanelor mai in varsta. In cazul acestuia, fie diferitele tesuturi inceteaza sa mai reactioneze la insulina produsa de organism, fie pancreasul produce insulina in mod neregulat. Aceasta grupa inregistreaza un risc de 4,8% mai mare de a se confrunta cu parodontoza.

Influenta pe care diabetul o are asupra parodontozei este cunoscuta oamenilor de stiinta de o perioada relativ lunga. Rezultatele recente au aratat ca parodontoza influenteaza –chiar daca indirect- nivelul glicemiei diabeticilor de tip 2. In urma tratamentului parodontozei fara o interventie chirurgicala, in combinatie cu antibioticele, nivelul glicemiei scade. Oamenii de stiinta sunt de parere ca bacteriile care provoaca parodontoza joaca un rol esential in acest context. Sunt necesare insa studii suplimentare pentru rezultate mai exacte. In plus, diabeticii se confrunta cu carii in cele mai neobisnuite locuri. 80% din diabeticii inregistreaza carii pe gatul dintelui (colet).

Igiena orala este foarte importanta

Pacientii care sufera de diabet pot respecta cateva masuri pentru a –si mentine sanatatea dintilor. Iata cateva sfaturi:

  • Atentie la regimul alimentar. O normalizare a valorii glicemiei poate preveni aparitia bolilor secundare, asadar inclusiv ale celor dentare.
  • Spalati-va pe dinti de cel putin doua ori /zi, aplicand miscari circulare.
  • Inlocuiti periuta de dinti la sase saptamani, deoarece bacteriile incep sa se acumuleze in periutele de dinti dupa acest interval.
  • Folositi pasta de dinti cu fluor si o data pe saptamana apelati la gelul special cu fluor, disponibil in farmacii.
  • Folositi zilnic ata dentara si periute speciale pentru curatarea spatiilor interdentare
  • Mestecati intre mese guma de mestecati fara zahar pentru a neutraliza acizii daunatori din cavitatea bucala.
  • Respectati cele 2 controale stomatologice anuale si adresati-va dentistului de indata ce observati inflamarea gingiei!

Aduceti la cunostinta stomatologului afectiunile de care suferiti, in special inaintea unei interventii chirurgicale dentare. In cazul in care diabetul nu este sub control, ar putea fi necesara administrarea unui antibiotic inainte de interventia chirurgicala, pentru a evita orice infectie a plagii.

Comunități