Afecțiuni Afecțiuni

Diabeticii nu au nevoie să cumpere alimente speciale

20 Jan. 2015
Diabeticii nu au nevoie să cumpere alimente speciale

Diabeticii au nevoie de un plan de nutriție, nu de alimente speciale.
Pentru o perioadă lungă de timp, zahărul a fost tabu pentru persoanele care suferă de diabet, iar produsele etichetate ca zahăr pentru diabetici au devenit populare. Însă studiile recente au arătat că diabeticii nu au nevoie de alimente speciale, ci de un regim alimentar echilibrat, care să includă fructe și legume din plin. Alimentele marcate „special pentru diabetici” ar putea fi chiar dăunătoare. Zahărul nu este total interzis persoanelor care suferă de diabet, aceștia pot consuma alimente dulci, dar alimentația sănătoasă conține puține alimente cu zahăr rafinat. Consumul de zahăr nu este încurajat, deoarece excesul de zahăr este implicat în declanșarea atât a obezității și diabetului, cât și a altor afecțiuni (hipertensiune arterială, boala Alzheimer etc.). În alimentație, diabeticii ar trebui să urmeze sfaturile recomandate întregii populații. În primul rând, se recomandă consumul zilnic de fructe și legume, deoarece aceste alimente conțin atât antioxidanți, cât și fibre vegetale în cantități considerabile.

Înlocuitorii de zahăr și îndulcitorii
Cuvintele cheie pentru diabetici sunt „înlocuitorii de zahăr” sau îndulcitori pentru diabetici, substanțe folosite în locul zahărului clasic. După cum sugerează și numele, aceștia înlocuiesc zahărul, deoarece diabeticii se confruntă foarte des cu diete severe și eliminarea completă a zahărului din alimentație, dar și cu numărarea strictă a unităților de pâine (UP). Industria a creat alimente speciale pentru diabetici, care constau în special din prăjituri sau ciocolată, în care sunt folosiți acești înlocuitori de zahăr, de regulă pe bază de fructoză (fructoză diabet), adică zahăr extras din fructe.

Înlocuitorii de zahăr sunt carbohidrații dulci, care pot fi procesați în mod similar zahărului „normal”. Puterea de îndulcire a acestora este de 40–70% față de cea a zahărului, respectiv de 150% în cazul fructozei. Pe lângă fructoză, înlocuitorii de zahăr sunt obținuți din alcooli de zahăr: xilitol, sorbit, manitol, izomalt, maltitol și lactic. Îndulcitorii sunt compuși chimici cu o putere de îndulcire între 30 și 3.000 peste cea a zahărului. Aportul caloric al acestora este infim, aproape zero.

Marcarea unitară a alimentelor
Alimentele speciale pentru diabetici nu sunt deloc necesare, deoarece diabeticilor li se recomandă urmarea acelorași sfaturi adresate întregii populații. Marcarea specifică a alimentelor pentru diabetici este problematică, deoarece multe dintre aceste alimente conțin grăsimi nesănătoase, care accentuează problema kilogramelor în plus, cu care mulți diabetici se confruntă. Înlocuirea produselor obișnuite cu alimente pentru diabetici nu aduce beneficii reale și, uneori, poate fi chiar dăunătoare.
Clasificarea alimentelor ca fiind speciale pentru diabetici constituie și o altă problemă: cei afectați ar putea considera că pot consuma respectivele alimente fără niciun fel de restricții cantitative, ceea ce este complet greșit! În plus, alimentele pentru diabetici sunt, de regulă, mult mai scumpe decât alimentele convenționale.
Ca urmare a acestor probleme, dar și pentru că o astfel de etichetare este redundantă, în viitor nu vor mai fi produse alimente speciale pentru diabetici. Mai practică ar fi etichetarea unitară a valorilor nutriționale — informații ușor de înțeles nu doar în ceea ce privește valoarea calorică, proteinele, carbohidrații și grăsimea, ci și conținutul total de zahăr, acizi grași saturați, fibre vegetale, sodiu sau sare. Aceste informații ar simplifica opțiunile diabeticilor și nu doar ale acestora, ci ale întregii populații.

Diabetul zaharat nu permite pătrunderea zahărului în celule
Diabetul zaharat este o boală metabolică: fie corpul nu mai produce insulină (tip 1), fie celulele nu o mai pot asimila (tip 2). În ambele cazuri, zahărul asimilat prin hrană nu mai ajunge în celule și, astfel, nu mai poate funcționa ca furnizor sau depozit de energie.
Astfel, zahărul consumat ajunge în sânge, nivelul glicemiei crește, iar zahărul în exces este eliminat prin urină, dar afectează întreg organismul (rinichii, ochii, nervii, vasele de sânge). Acesta este motivul pentru care diabeticilor li s-a recomandat ani de-a rândul să controleze cu strictețe zahărul din alimentație sau să apeleze la alimente care conțin înlocuitori de zahăr, cum ar fi fructoza.

Diabeticii au nevoie de planuri de alimentație
Diabetul nu este doar „o boală a zahărului”, ci afectează și metabolismul proteinelor și al lipidelor, fapt pentru care diabeticii au nevoie de un plan individualizat de alimentație. Pe lângă valorile normale ale glicemiei, se urmărește obținerea unor valori optime ale lipidelor din sânge, a unei tensiuni și greutăți corporale normale. Toate acestea pot fi obținute printr-o alimentație bogată în vitamine și fibre vegetale.
Așadar, din hrana zilnică a diabeticilor nu ar trebui să lipsească legumele, salata, leguminoasele și produsele din făină integrală. Această regulă se aplică inclusiv persoanelor sănătoase. Sortimentele de brânză grasă, salamurile, ciocolata, prăjiturile și chipsurile ar trebui să lipsească din alimentația diabeticilor, iar persoanele sănătoase ar trebui să le evite pe cât posibil. Diabeticilor li se recomandă produsele lactate slabe în grăsimi și excluderea untului la gătit. În plus, este necesară reducerea cantității de sare folosite.
În ceea ce privește alcoolul, după unele opinii, este permis consumul a 200 ml de vin pe zi.

Diabetul în România și la nivel mondial
Pe plan mondial se înregistrează peste 285 de milioane de oameni care suferă de diabet zaharat (versiune: 2010), respectiv 6,4% din întreaga populație. Organizația Internațională a Sănătății, împreună cu Uniunea Internațională a Diabetului, prevăd o creștere a acestui număr până în anul 2030, de până la 360 de milioane. În România, în fiecare an, peste 50.000 de persoane sunt diagnosticate cu diabet, iar 5% dintre români au diabet confirmat. Se estimează însă că numărul ar fi mai mare, deoarece numeroase persoane suferă de această boală fără a fi diagnosticate.

Comunități