https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Igiena orala si ingrijire Igiena orala si ingrijire

De ce sa folosesti un dezinfectant?

17 Jun. 2020
De ce sa folosesti un dezinfectant?

Încă de când eram copii am fost învățați că igiena are un rol important pentru o viață sănătoasă, și că prevenția este întotdeauna mai utilă față de un eventual tratament. Poate cea mai importantă lecție care ne-a rămas întipărită în memorie este igiena mâinilor și totodată igienizarea suprafețelor cu care intrăm în contact. Având în vedere că, în timp, a crescut foarte mult interacțiunea umană este necesar ca igiena să devină prioritatea noastră. Putem avea grijă de noi și de semenii noștri prin crearea unei rutine de igienă proprie. Astfel, încet, transformăm protecția noastră și a celorlalte persoane din jur în normalitate.

Dezinfectanții sunt o metodă modernă și eficace prin care ne putem proteja de agenți patogeni  (diverse bacterii, viruși, microorganisme)  care pot intra în organism prin intermediul pielii și al mucoaselor.

Având în vedere că suntem în permanentă mișcare și în contact continuu unii cu ceilalți, să ai la îndemână un dezinfectant, poate deveni parte dintr-o rutină de igienă constructivă și o necesitate zilnică.

Ce acțiune au ingredientele dintr-un dezinfectant?

Un dezinfectant de mâini cu eficiență sporită trebuie să conțină la bază o substanță biocidă (cel mai des utilizat și cu eficiență confirmată este alcoolul etilic sau etanolul), o substanță de hidratare (glicerina farmaceutică) și, nu în ultimul rând, apa oxigenată, care completează acțiunea prin distrugerea bacteriilor și ajută la evitarea contaminării dezinfectantului după deschidere.  

Concentrația uzuală pentru alcool este de aprox. 70%, care reprezintă o medie bună între un timp de acțiune redus și o bună protecție a pielii. În cazul în care concentrația alcoolului ar crește peste valoarea de mai sus, timpul în care acționează dezinfectantul scade, însă începe să devină iritant pentru piele.

În contextul actual, în care ne confruntăm zilnic cu amenințarea unui pericol mai puțin vizibil, sub forma noului coronavirus, dezinfectanții sunt un consumabil necesar și accesibil, putând fi nelipsit din buzunar, geantă, mașină sau birou. Utilizarea acestora și acceptarea lor ca și aliat împotriva acestui pericol ne permite să ne reamintim și să punem în practică o învățătură de pe vremea copilăriei:

“Paza bună trece primejdia rea!”

Comunități