Igienă orală și îngrijire Igienă orală și îngrijire

Cum se explica îngalbenirea dintilor

22 Apr. 2017
Cum se explica îngalbenirea dintilor

În timp, ceaiul, cafeaua, tigarile si vinul rosu ne pot pata inestetic dintii. Cu ajutorul procedurilor profesionale de curatare aplicate de medicii stomatologi si prin folosirea de paste de dinti pentru o curatare intensiva, aceste pete pot fi îndepartate de cele mai multe ori. Însa alimentele nu sunt întotdeauna responsabile pentru decolorarea dintilor. Scaderea emailului dintilor poate rezulta într-o colorare în galben a dintilor.

 

Îngalbenirea dintilor conditionata de varsta

Emailul este cea mai rezistenta substanta din organismul uman. Însa si acesta scade odata cu înaintarea în varsta. Alimentele si bauturile acide, periile foarte rigide si o tehnica incorecta pentru periajul dintilor pot accelera procesul de deteriorare al emailului.

 

Asa cum spuneam, grosimea emailului scade odata cu înaintarea în varsta. Acest proces este ireversibil, deoarece emailul nu se poate recupera, formarea acestuia fiind unica în organismul nostru, respectiv în perioada copilariei.

Odata cu subtierea emailului, dentina galbuie de dedesubt devine mai vizibila. Acesta este motivul pentru care dintii unei persoane de 80 de ani au un aspect mai galben decat dintii unei persoane de 20 de ani.

 

Consultarea medicului dentist înaintea oricarei proceduri de albire a dintilor

Daca va hotarati pentru o procedura de albire a dintilor, recomandam consultarea în prealabil a medicului stomatolog, pentru a stabili mai întai cauzele îngalbenirii dintilor. O procedura de albire a dintilor care poate fi efectuata la domiciliu si care ar presupune subtierea emailului dintilor, nu va îmbunatati situatia, dimpotriva. Coletul (gatul dintelui) ramas liber va reactiona în mod sensibil la substanta de înalbire.

 

Îngrijirea corespunzatoare în cazul îngalbenirii ca urmare a scaderii emailului

Pentru a preveni o pierdere accelerata a emailului dintilor, acestia trebuie periati cu o pasta foarte putin abraziva si mai degraba protectoare.

În plus, este importanta alegerea unei periute de dinti corecte si folosirea unei tehnici de periaj corect. Daca folositi o periuta prea rigida, riscati afectarea atat a emailului dintilor cat si a gingiei, iar urmarile sunt bine cunoscute: dinti sensibili si carii dentare.

Comunități