Igiena orala si ingrijire Igiena orala si ingrijire

Cum ne putem hrani sanatos la birou si la scoala

10 Apr. 2015
Cum ne putem hrani sanatos la birou si la scoala

Conform statisticilor recente, unul din doi angajati (45 %) alege sa serveasca masa de pranz sub forma de sandwich.  In plus, un sandwich este apreciat ca gustare si in randul scolarilor.

De la un sandwich simplu la unul de lux

 

Cu putina fantezie, putem transforma orice tartina simpla simpla intr-una de lux.

Prima etapa – painea

Painea reprezinta baza oricarei tartine, fiind sursa principala de carbohidrati, fibra vegetala si minerale. Gradul de sanatate al painii difera in functie de sortiment, si anume de faina din care aceasta este obtinuta.

Informati-va atunci cand cumparati paine, daca pentru obtinerea acesteia a fost folosit intregul bob de grau, deoarece in coaja acestuia se afla cele mai importante elemente din compozitie. Cu cat mai multa faina integrala, cu atat mai sanatoasa este painea." Semintele adaugate in paine sunt si ele importante. Spre exemplu semintele de susan contin o cantitate mare de calciu. Semintele de floarea soarelui si de dovleac contin acizi grasi nesaturati, care au un efect benefic asupra sistemului circulator.

 

Umpluturi mai variate

Cei care doresc sa isi satisfaca foamea intr-o maniera sanatoasa, trebuie sa acorde atentie umpluturilor pentru tartine. Un continut echilibrat va asigura mai tarziu o buna doza de concentrare, buna dispozitie si stare de bine. Scuza lipsei timpului nu se aplica aici: "30 de minute sunt suficiente pentru pregatirea umpluturii pentru o tartina. Timpul este suficient atat pentru a servi masa, cat si pentru a va aduna fortele."

Fie ca este vorba de o pasta de branza proaspata cu nuca sau de o crema de ardei, alimentele sanatoase pot transforma orice paine intr-una interesanta. Verdeturile proaspete precum melisa sau germenii, confera gust si vitamine.

Sandwich cu branza

Persoanele care consuma cu placere tartinele cu branza, pot incerca oricand noi variante. In locul untului, puteti incerca umpluturi mai putin grase cum ar fi mustarul, sosul de rosii sau cel de mango, din care puteti unge un strat sub felia de branza preferata? Sau de ce nu: smochine si struguri intr-o mana si tartina cu branza in cealalta – iata un trio perfect!

Atentie la alegerea mezelurilor

 

Atentie la alegerea mezelurilor deoarece nu toate sunt sanatoase. Cele cu un continut mai slab de grasime, cum ar fi cele obtinute din carne de pasare, peste sau vita, sunt mai putin daunatoare pentru sange decat cele obtinute din carnea de porc. Cei care nu doresc sa consume mezeluri, pot apela la peste. Acizii grasi din ton sau somon reprezinta o componenta importanta a membranelor din celulele nervoase ale creierului: astfel, cei care consuma peste, isi pastreaza mintea clara chiar si dupa masa de pranz.

Sandwich special pentru scolari

Recunoastem ca nu este usor sa convingem scolarii de avantajele gustarilor nutritive. Cei mici sunt atrasi de culorile intense, de gustarile crocante si de diversitate. Atunci cand branza este decorata atractiv, sansele de convingere sunt mult mai mari decat amenintarea mamei de a nu-si uita sandwich- ul pentru scoala. In mod ideal, gustarea din pauza ar trebui sa constea din paine integrala sau branza proaspata, sunca sau salam dietetic. Pentru diversitate, incercati din cand in cand cate un sandwich vegetarian. Iaurtul, sana sau celelalte bauturi lactate reprezinta o buna sursa de minerale, zinc, si iod.

Comunități