https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Igiena orala si ingrijire Igiena orala si ingrijire

Culoarea dintilor: gasirea nuantei potrivite

23 Dec. 2015
Culoarea dintilor: gasirea nuantei potrivite

"In cazul dvs. ar fi indicat sa cerem parerea unui tehnician dentar ", o propozitie pe care pacientii surprinsi o aud deseori atunci cand vine vorba stabilirii nuantei corespunzatoare a lucrarilor dentare. Un studiu efectuat in Germania, in care au fost implicati peste 80 000 pacienti a relevat faptul ca exista peste 26 de nuante de dinti "tipice", care se regasesc in peste 90% din cazuri. Femeile par sa aiba nuante mai deschise decat barbatii. La fel si tinerii, comparativ cu persoanele mai in varsta. Pentru a respecta aceste diferente individuale, este nevoie de multa experienta si precizie in randul tehnicianului dentar si a medicului stomatolog. 

Stabilirea nuantei dintilor presupune precizie 

Dintele inlocuitor trebuie sa se potriveasca perfect in aspectul per ansamblu al dintilor.. Concordanta intre dintii naturali si cei artificiali in ceea ce priveste nuanta reprezinta una dintre celei mai importante caracteristici calitative. Multumirea pacientului caruia ii este fixat un dinte inlocuitor depinde nu doar de functia acestuia cat si de estetica perfecta. De aceea este necesar ca medicul stomatolog si tehnicianul dentar sa colaboreze intens pentru gasirea nuantei perfecte. Pentru stabilirea optica a culorii dentare, medicul stomatolog are la dispozitie inelele cromatice realizate in prealabil. Prin compararea cu aceste modele, medicul poate stabili nuanta de baza, care in multe cazuri necesita o individualizare ulterioara.

Crearea de conditii standard 

Dat fiind faptul ca perceptia fiecarei culori este subiectiva, trebuie evitati anumiti factori perturbatori atunci cand se incearca stabilirea nuantei dintilor, factori care ar putea afecta rezultatele. Asadar, este necesara crearea unor conditii standard:

  • Lumina din salonul de tratament ar trebui sa fie lumina naturala.
  • Salonul trebuie sa fie neutru, deoarece suprafetele puternic colorate ar putea influenta capacitate de perceptie a culorilor.
  • Fata pacientilor nu ar trebuie sa fie puternic machiata. Trebuie evitata in special purtarea rujului in aceste conditii.
  • Rezultatul ar putea fi influentat de imbracamintea prea colorata a pacientului sau a medicului. Se recomanda nuantele neutre, gri.
  • Persoana care asigura tratamentul trebuie sa aiba capacitatea de distingere a culorilor, pentru a putea lua decizia corecta. Aceasta inseamna ca trebuie sa fie scolarizat regulat in domeniul perceptiei culorilor.

In acest domeniu, experienta  si rutina sunt deosebit de importante. In cazurile foarte dificile, medicul stomatolog solicita opinia tehnicianului dentar experimentat.

Masurarea cromatica digitala 

Dat fiind faptul ca perceptia culorilor este atat de subiectiva in randul oamenilor, este necesara stabilirea unui metode obiective pentru determinarea nuantelor. Exista deja in prezent echipamente de masurare digitale, care calculeaza valorile cromatice cautate. Cu toate acestea, perceptia umana nu poate fi complet inlocuita de tehnica, fapt pentru care si in prezent, majoritatea medicilor dentisti se bazeaza pe comparatiilor cu inelele de culori – chiar si pentru controlul valorilor stabilite digital.

Comunități