Alege farmacia

Culoarea dintilor: gasirea nuantei potrivite

Culoarea dintilor: gasirea nuantei potrivite

"In cazul dvs. ar fi indicat sa cerem parerea unui tehnician dentar ", o propozitie pe care pacientii surprinsi o aud deseori atunci cand vine vorba stabilirii nuantei corespunzatoare a lucrarilor dentare. Un studiu efectuat in Germania, in care au fost implicati peste 80 000 pacienti a relevat faptul ca exista peste 26 de nuante de dinti "tipice", care se regasesc in peste 90% din cazuri. Femeile par sa aiba nuante mai deschise decat barbatii. La fel si tinerii, comparativ cu persoanele mai in varsta. Pentru a respecta aceste diferente individuale, este nevoie de multa experienta si precizie in randul tehnicianului dentar si a medicului stomatolog. 

Stabilirea nuantei dintilor presupune precizie 

Dintele inlocuitor trebuie sa se potriveasca perfect in aspectul per ansamblu al dintilor.. Concordanta intre dintii naturali si cei artificiali in ceea ce priveste nuanta reprezinta una dintre celei mai importante caracteristici calitative. Multumirea pacientului caruia ii este fixat un dinte inlocuitor depinde nu doar de functia acestuia cat si de estetica perfecta. De aceea este necesar ca medicul stomatolog si tehnicianul dentar sa colaboreze intens pentru gasirea nuantei perfecte. Pentru stabilirea optica a culorii dentare, medicul stomatolog are la dispozitie inelele cromatice realizate in prealabil. Prin compararea cu aceste modele, medicul poate stabili nuanta de baza, care in multe cazuri necesita o individualizare ulterioara.

Crearea de conditii standard 

Dat fiind faptul ca perceptia fiecarei culori este subiectiva, trebuie evitati anumiti factori perturbatori atunci cand se incearca stabilirea nuantei dintilor, factori care ar putea afecta rezultatele. Asadar, este necesara crearea unor conditii standard:

  • Lumina din salonul de tratament ar trebui sa fie lumina naturala.
  • Salonul trebuie sa fie neutru, deoarece suprafetele puternic colorate ar putea influenta capacitate de perceptie a culorilor.
  • Fata pacientilor nu ar trebuie sa fie puternic machiata. Trebuie evitata in special purtarea rujului in aceste conditii.
  • Rezultatul ar putea fi influentat de imbracamintea prea colorata a pacientului sau a medicului. Se recomanda nuantele neutre, gri.
  • Persoana care asigura tratamentul trebuie sa aiba capacitatea de distingere a culorilor, pentru a putea lua decizia corecta. Aceasta inseamna ca trebuie sa fie scolarizat regulat in domeniul perceptiei culorilor.

In acest domeniu, experienta  si rutina sunt deosebit de importante. In cazurile foarte dificile, medicul stomatolog solicita opinia tehnicianului dentar experimentat.

Masurarea cromatica digitala 

Dat fiind faptul ca perceptia culorilor este atat de subiectiva in randul oamenilor, este necesara stabilirea unui metode obiective pentru determinarea nuantelor. Exista deja in prezent echipamente de masurare digitale, care calculeaza valorile cromatice cautate. Cu toate acestea, perceptia umana nu poate fi complet inlocuita de tehnica, fapt pentru care si in prezent, majoritatea medicilor dentisti se bazeaza pe comparatiilor cu inelele de culori – chiar si pentru controlul valorilor stabilite digital.

Produse
-25% CARD CLUB ALPHEGA
Preț întreg: 890 lei
i
Preț cu Card Club Alphega:
668
lei
Economisești
-222
lei
-20% CARD CLUB ALPHEGA
Preț întreg: 1400 lei
i
Preț cu Card Club Alphega:
1120
lei
Economisești
-280
lei
-20% CARD CLUB ALPHEGA
Preț întreg: 2900 lei
i
Preț cu Card Club Alphega:
2320
lei
Economisești
-580
lei
-10% CARD CLUB ALPHEGA
Preț întreg: 4100 lei
i
Preț cu Card Club Alphega:
3690
lei
Economisești
-410
lei
-15% CARD CLUB ALPHEGA
Preț întreg: 2100 lei
i
Preț cu Card Club Alphega:
1785
lei
Economisești
-315
lei
Articole similare
Aftele, leziuni dureroase în cavitatea bucală
Uneori este de ajuns să ne confruntăm cu o situație stresantă, o tulburare ușoară a sistemului imuni...
Citeste
Diabeticii nu au nevoie sa cumpere alimente speciale
Diabeticii au nevoie de un plan de nutritie nu de alimente speciale Pentru o perioada lunga de timp...
Citeste
Alimentația la vârsta a treia
Odată cu înaintarea în vârstă, multe persoane au de înfruntat schimbări majore ale condițiilor de tr...
Citeste
Cum ne putem hrani sanatos la birou si la scoala
Conform statisticilor recente, unul din doi angajati (45 %) alege sa serveasca masa de pranz sub for...
Citeste
Cariile la copii: cariile dintilor de lapte
Frecventa cariilor la copii – incepand cu al doilea an de viata – este in continua crest...
Citeste
 Istoria sapunului
Sapunurile sunt substante active de spalare, respectiv asa-numitele tenside. Din punct de vedere chi...
Citeste
Comandă