Alege farmacia

Controlarea propriilor obiceiuri alimentare

Controlarea propriilor obiceiuri alimentare

Obiceiurile alimentare ale oamenilor reprezinta modele comportamentale stabile deprinse in decursul anilor. Astfel, tocmai pentru ca avem de-a face cu experiente si procese de invatare dobandite de-a lungul anilor, schimbarea acestora este dificila insa nu imposibila! Schimbarea propriului comportament alimentar presupune invatarea unei relatii noi cu mancarea si inlocuirea vechilor obiceiuri cu altele noi. Acest proces presupune o adaptare continua la noile comportamente, fapt ce necesita timp si rabdare cu noi insine.

Factorii care influenteaza comportamentul alimentar?

Modul in care consumam hrana precum si cantitatea acesteia este determinata de diferite aspecte care influenteaza comportamentul alimentar individual al fiecarei persoane si modul in care ne alegem hrana. Iata cativa factori decisivi:

  • Factorii biologici (factorii genetici)
  • Factorii emotionali (spre exemplu, mancam atunci cand trecem prin situatii de stres, cand resimtim stari si sentimente neplacute)
  • Factorii cognitivi (ganduri, evaluari, interpretari, cunostinte, reprezentari, norme socioculturale)
  • Procese de invatare individuale (deprinderi, relatia cu hrana inca de mici, normele culturale)

Cum pot controla comportamentul alimentar?

Urmatoarele sfaturi va cor ajuta sa controlati propriul comportament alimentar si sa va hraniti nu doar din obisnuinta, ci in mod constient:

  • Evitati orice alta activitate in timp ce mancati! Daca atunci cand mancati, va uitati si la televizor, veti ajunge sa faceti legatura intre cele doua activitati, iar acestea se vor activa reciproc. In plus, nu va puteti concentra la doua lucruri odata. Asadar, renuntati la orice activitati concomitente in timpul servirii mesei, deoarece veti consuma calorii fara sa constientizati.
  • Obisnuiti sa mancati intotdeauna in acelasi loc! Multe persoane obisnuiesc sa manance in timp ce merg, la birou, in living in fata televizorului, in timp ce gatesc etc. Cu timpul, toate aceste spatii pot declansa nevoia de a consuma hrana. Asadar, obisnuiti-va sa mancati numai acasa, mereu in acelasi spatiu, concentrandu-va exclusiv asupra hranei.
  • Planificati-va orele pentru servirea mesei! Realizati un plan alimentar in care stabiliti orele de masa. Veti avea astfel o privire de ansamblu asupra hranei pe care o consumati de-a lungul unei zile.
  • Nu mancati totul din farfurie! Acest comportament alimentar deprins in timp va creste probabilitatea de a consuma hrana in exces, deoarece veti acorda atentie unui indicator extern (farfuria goala) in locul altuia intern, cel al starii de satietate pentru a sti cand sa va opriti din mancat.
Produse
Articole similare
Aftele, leziuni dureroase în cavitatea bucală
Uneori este de ajuns să ne confruntăm cu o situație stresantă, o tulburare ușoară a sistemului imuni...
Citeste
Diabeticii nu au nevoie sa cumpere alimente speciale
Diabeticii au nevoie de un plan de nutritie nu de alimente speciale Pentru o perioada lunga de timp...
Citeste
Alimentația la vârsta a treia
Odată cu înaintarea în vârstă, multe persoane au de înfruntat schimbări majore ale condițiilor de tr...
Citeste
Cum ne putem hrani sanatos la birou si la scoala
Conform statisticilor recente, unul din doi angajati (45 %) alege sa serveasca masa de pranz sub for...
Citeste
Cariile la copii: cariile dintilor de lapte
Frecventa cariilor la copii – incepand cu al doilea an de viata – este in continua crest...
Citeste
 Istoria sapunului
Sapunurile sunt substante active de spalare, respectiv asa-numitele tenside. Din punct de vedere chi...
Citeste
Comandă