Cariile la copii: cariile dintilor de lapte

Cariile la copii: cariile dintilor de lapte

Frecventa cariilor la copii – incepand cu al doilea an de viata – este in continua crestere. Cauza principala consta in consumul de bauturi dulci – ceaiuri, sucuri de fructe si bauturi racoritoare care le sunt oferite copiilor in biberoane atat noaptea cat si ziua. Incepand de la cariile dintilor incisivi, aceste obiceiuri alimentare ajung sa afecteze toti dintii de lapte. Procesul de aparitie a cariilor este si mai rapid in cazul consumului de sucuri de fructe, deoarece acizii din fructe ataca suprafata dintilor, facilitand prinderea bacteriilor care declanseaza cariile, prin transformarea zaharului din suc in acizii care activeaza cariile.

Cariile sunt detectate de cele mai multe ori prea tarziu 

Dat fiind faptul ca mamele nu detecteaza de la bun inceput schimbarile suferite de dinti in materie de asprime, culoare alba si colorari maronii, aceasta se adreseaza stomatologului prea tarziu. Interventia stomatologica este foarte stresanta pentru pacientii atat de tineri, deoarece pana in anii 3-4 de viata, copiii nu reusesc sa inteleaga interventia. Astfel ca de cele mai multe ori se recurge la anestezii, fapt care implica mai mult personal si costuri mai mari, dar si riscuri medicale pentru cei mici. Acestea trebuie discutate in consultatiile prealabile. Daca insa cariile sunt atat de avansate sau au cauzat procese purulente, dintii de lapte trebuie extrasi. Pentru reluarea functiei masticatiei si de vorbire, pentru evitarea pozitiei incorecte a dintilor si pentru a evita stresul psihic, se poate recurge la proteze dentare inca din anii prescolari.

Cauza principala: bauturile dulci  

Problema cariilor in randul celor mici este raspandita in principal in tarile dezvoltate. Frecventa este undeva intre 5 si 20%, observandu-se o crestere ca urmarea a ofertei tot mai bogate de sucuri cu continut de zahar. Cariile pot fi evitate, daca mamele aleg sa le ofere celor mici in biberoane bauturi precum: ceai neindulcit, apa plata, lapte sau cafea de malt. Consumul de alimente si bauturi cu continut de zahar poate fi mentinut daca are loc in timpul celor trei mese principale, insa gustarile dulci dintre mese ar trebui refuzate cu strictete.

Preintampinarea cariilor la copii  

Imediat dupa aparitia primilor dinti, se recomanda periajul o data pe zi, cu o pasta de dinti cu continut de fluor (cantitatea de pasta de dinti nu trebuie sa depaseasca dimensiunea unui bob de mazare). Cel mai indicat, seara inainte de a merge la culcare. Incepand din al doilea an de viata, numarul periajelor zilnice trebuie sa creasca la doua. In plus, se recomanda o vizita la medicul stomatolog incepand cu primul an de viata pentru a permite identificarea la timp a cariilor si solutionarea fara probleme a acestora. 

Produse
Articole similare
Aftele, leziuni dureroase în cavitatea bucală
Uneori este de ajuns să ne confruntăm cu o situație stresantă, o tulburare ușoară a sistemului imuni...
Citeste
Diabeticii nu au nevoie sa cumpere alimente speciale
Diabeticii au nevoie de un plan de nutritie nu de alimente speciale Pentru o perioada lunga de timp...
Citeste
Alimentația la vârsta a treia
Odată cu înaintarea în vârstă, multe persoane au de înfruntat schimbări majore ale condițiilor de tr...
Citeste
Cum ne putem hrani sanatos la birou si la scoala
Conform statisticilor recente, unul din doi angajati (45 %) alege sa serveasca masa de pranz sub for...
Citeste
 Istoria sapunului
Sapunurile sunt substante active de spalare, respectiv asa-numitele tenside. Din punct de vedere chi...
Citeste
Cum se declanseaza herpesurile?
Zvonul potrivit caruia herpesurile apar atunci cand resimtim senzatia de repulsie, ne este cunoscut...
Citeste
Alege farmacia
Comandă