https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Igiena orala si ingrijire Igiena orala si ingrijire

Boala Alzheimer și sănătatea orală

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 23 Mar. 2023
Boala Alzheimer și sănătatea orală

Boala Alzheimer este cel mai frecvent tip de demenţă, o boală degenerativă progresivă, care se instalează la vârstnici. Cauzele exacte ale declanşării bolii nu sunt cunoscute încă în totalitate, însă oamenii de ştiinţă au descoperit recent o bacterie implicată în distrugerea celulelor neuronale, precum şi cu efecte adverse asupra proteinei Tau, necesară pentru funcţionarea normală a neuronilor.

De ce este importantă sănătatea orală?

Porphyromonas gingivalis este principala bacterie responsabilă pentru parodontita cronică, o infecţie gingivală ce afectează atât ţesutul moale, cât şi osul care susţine dinţii. P. gingivalis devine predominantă în cavitatea bucală pe parcursul infecţiilor şi poate pătrunde în sânge în timpul activităților precum: periajul, folosirea aței dentare și mestecat, dar și în timpul procedurilor dentare. Odată intrată în sânge, secretă o serie de toxine, denumite gingipaine, ce ajung inclusiv în creier şi distrug celulele nervoase. 

Cercetătorii au descoperit toxinele într-o mai mare măsură la nivelul creierului pacienţilor cu boala Alzheimer decât în creierul persoanelor care nu sufereau de această maladie. Din cauza modului în care progresează boala, provocând pierderea memoriei, a raţionamentului şi a capacităţii de a realiza activităţi de obişnuite, aproximativ 70% dintre bolnavii de Alzheimer prezintă şi o formă de parodontită, ei nemaifiind capabili îşi asigure o igienă orală corespunzătoare. 

În plus, bacteremiile tranzitorii cu P. gingivalis pot fi întâlnite la o varietate de țesuturi, inclusiv arterele coronare, placenta și ficatul. Un studiu recent a constatat că 100% dintre pacienții cu boli cardiovasculare au avut colonizare arterială cu P. gingivalis.

Cum puteţi asigura igiena orală a pacienţilor cu boala Alzheimer?

Asiguraţi necesarul şi verificaţi frecvent modul corect de utilizare a produselor de igienă orală: 

  • Periuţă de dinţi cu peri moi, preferabil electrică – mucoasele vârstnicilor sunt mai sensibile şi se pot răni uşor, iar progresia bolii conduce la uitarea modului corect de periaj al dinţilor.
  • Pastă de dinţi şi apă dentară medicinale, cu proprietăţi antibacteriene – vor limita proliferarea bacteriilor patogene.
  • Vizite mai frecvente la medicul stomatolog – cabinetul medicului va deveni un mediu sigur, de încredere, pentru bolnav, acesta acceptând mai uşor intervenţiile necesare.

Pacienţii vârstnici se confruntă frecvent cu uscarea gurii, din cauza bolilor şi a tratamentelor administrate, ceea ce contribuie la riscul de disbioze orale. Asiguraţi un consum suficient de apă şi lichide, oferiţi substitute de salivă sub formă de gel sau spray gingival. 

Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități