https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Durere Durere

Tratamentul topic al durerii

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Content Writer | 20 Oct. 2023
Tratamentul topic al durerii

Durerile musculo-scheletale sunt cele mai frecvente dureri pentru care ne adresăm medicului. Fie că sunt cauzate de traumatisme, entorse sau luxaţii, fie de afecţiuni cronice reumatismale, acestea pot afecta negativ calitatea vieţii, provocând tulburări ale somnului, dificultăţi motorii şi chiar izolare socială.

Durerile musculo-scheletale devin mai frecvente şi mai generalizate odată cu înaintarea în vârstă şi cu apariţia altor afecţiuni cronice, care necesită urmarea unor tratamente medicamentoase. Administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) sau analgezice orale poate avea efecte adverse la nivel gastro-intestinal, cardiovascular, hepatic sau renal, pot crea dependenţă şi prezintă interacţiuni medicamentoase cu alte substanţe. Aşadar, se impune prudenţă în administrarea lor.

Ce presupune tratamentul topic al durerii

O alternativă viabilă a AINS orale sunt antiinflamatoarele topice sub formă de gel, cremă, unguent sau plasturi, destinate aplicării pe piele în zona dureroasă. Ingredientele active, ce ameliorează durerea, reduc inflamaţia locală şi ajută în recăpătarea mobilităţii pot fi: diclofenac, ketoprofen, piroxicam, dar şi extracte din plante precum capsaicină (din ardei iute), gheara-diavolului, arnică etc.

Compoziţia (substanţa activă, alături sau nu de un facilitator de permeabilitate, anestezic local, sau stimulanti al termoreceptorilor: mentol sau camfor), tipul de substanţă activă, concentraţia şi forma farmaceutică influenţează eficacitatea tratamentului topic. Este esenţial sfatul medicului sau al farmacistului în alegerea tratamentului, în funcţie de cauza, tipul şi localizarea durerii.        

Analgezice topice – avantaje în tratamentul durerii

Tratamentele topice ale durerii prezintă o serie de avantaje faţă de administrarea AINS orale. Acestea sunt:

  • Nu creează dependenţă;
  • Absorbţia cutanată şi eliberarea în ţesutul dureros este mai mare şi mult mai precisă;
  • Absorbţia sistemică este mult mai redusă, iar riscul de efecte adverse gastro-intestinale este limitat;
  • Riscul de interacţiuni medicamentoase este foarte mic, concentraţiile plasmatice ale AINS topice fiind mai mici cu 10% faţă de cele AINS orale;
  • Eficienţă crescută în funcţie de tipul de tratament topic utilizat pentru diferite tipuri de dureri localizate: articulare, cervicale, musculare.

Limitări ale tratamentului topic al durerii

Unele persoane vor obţine ameliorarea durerii după mai mult timp de utilizare sau după o serie de tatonări ale diferitelor compoziţii şi tipuri de produse. De asemenea, persoanele gravide, cele alergice sau cu piele sensibilă vor trebui să obţină acordul medicului curant, respectiv să utilizeze cu precauţie acest tip de tratament.

Anca Stănilă
Anca Stănilă
Content Writer

Anca a absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistenţӑ Socialӑ, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publicӑ. Interesele ei sunt în zona capitalului uman, de la sӑnӑtate şi pânӑ la relațiile sociale pe care indivizii le dezvoltӑ încӑ din copilӑrie. Se ghideazӑ dupӑ principii de viaţӑ sӑnӑtoasӑ şi bunӑstare fizicӑ şi mentalӑ. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionatӑ de scris, cӑlӑtorii, romane filosofice, utopii şi SF. 

Comunități