https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Durere Durere

Proctalgia fugax

12 Apr. 2017
Proctalgia fugax

Chiar daca proctalgia fugax nu reprezinta o afectiune rara, informatiile disponibile sunt relativ putine. Inclusiv cei afectati nu sunt constienti de prezenta acesteia. Proctalgia fugax se manifesta printr-o durere spontana in zona rectala. De cele mai multe ori, durerile sunt resimtite pe termen scurt iar cei afectati nu simt nevoia unui tratament. In cazul altora insa, durerile sunt persistente si le este afectata calitatea vietii.

 

Proctalgia fugax: cauze si diagnostic

In ceea ce priveste cauzele care declanseaza proctalgia fugax, oamenii de stiinta nu au gasit inca nici o explicatie. Exista explicatii care pun aceste dureri pe seama crampelor sfincterului sau a pelvisului. Sunt luate in discutie si constipatiile cronice si factorii psihosomatici – deseori persoanele perfectioniste si anxioase sufera de proctalgia fugax. In plus, exista si posibilitatea ca in spatele proctalgia fugax sa se ascunda o insuficienta pelviana, o tulburare la nivelul sistemului nervos vegetativ si o tulburare hormonala.

Printre factorii care declanseaza astfel de dureri se numara situatiile de stres: barbatii inregistreaza episoade de proctalgia fugax in special dupa activitati sexuale (chiar daca femeile sunt afectate de proctalgia fugax intr-un numar de doua ori mai mare decat barbatii). Medicii se confrunta cu imposibilitatea stabilirii unor cauze fizice concrete care sa explice proctalgia fugax; diagnosticul este stabilit de cele mai multe ori in urma relatarii simptomelor.

In cazul in car exista suspiciuni de proctalgia fugax, pacientul ar trebui sa se supuna catorva controale pentru a stabili eventual prezenta unor afectiuni neurologice si hormonale, dar si simptomatica similara a altor afectiuni precum sindromul anogenital sau fisurile anale.

 

Proctalgia fugax: simptome

Cei afectati de proctalgia fugax declara ca in momentul instalarii durerilor acesta sunt aproape insuportabile, in special in cazul primelor aparitii, cand cei in cauza pot intra chiar si intr-o stare de panica. Proctalgia fugax apare foarte rar la varsta premergatoare pubertatii si se inregistreaza cel mai des in randul categoriei de varsta 40-50 ani.

Exista doua tipuri de proctalgia fugax.

  • Durerile de zi, spontane, in crestere si cu localizare in schimbare. Durerile pot cuprinde canalul anal, pelvisul si abdomenul.
  • Durerile de noapte sunt constate in intensitatea durerii si se localizeaza in special in zona anala. Proctalgia fugax poate fi insotita de stari de greata, de ameteala, de transpiratie in exces si chiar de lesin. Durerile dispar de cele mai multe ori dupa cateva minute, iar cele mai multe episoade de proctalgia fugax nu dureaza mai mult de 30 de minute. In cazuri extreme, durerile pot dura chiar si cateva ore.

Episoadele pot aparea neregulat, la interval de cateva zile, saptamani sau luni. Media generala nu depaseste sase episoade anual. Odata cu inaintarea in varsta, numarul episoadelor scade.

 

Proctalgia fugax: tratament

Din pacate, expertii sunt lipsiti de raspunsuri cand vine vorba de tratamentul proctalgia fugax. Pacientii care sufera de proctalgia fugax declara ca au inregistrat succese diferite cu medicamente antispastice si analgezice. Alti pacienti declara ca durerile au scazut in intensitate dupa administrarea de paracetamol. Aspectul problematic este acela ca medicamentele incep sa isi faca actiunea atunci cand durerile dispar de la sine. Nu se recomanda administrarea preventiva regulata de analgezice (precum Ibuprofen sau Diclofenac) in cazurile de proctalgia fugax, deoarece nu se stie cand se va ivi urmatorul episod.

Alti pacienti declara ca durerile au o intensitate atat de mare incat nu se simt in stare sa isi administreze medicamente. Deseori crampele se afla in legatura directa cu carenta de magneziu si calciu. Unii pacienti au declarat o scadere a frecventei episoadelor de proctalgia fugax dupa administrarea de preparate corespunzatoare (magneziu, calciu).

Ca urmare a lipsei unui tratament adecvat, multi pacienti au descoperit metode proprii care pot alina durerile provocate de proctalgia fugax. Astfel, presiunea asupra pelvisului, dusurile calde, anumite pozitii precum intinderea picioarelor si atingerea degetelor de la picioare cu mainile pot alina durerile.

Pe termen lung, pe langa tratamentul analgezic se recomanda si o reglare a functiei colonului, psihoterapia, deprinderea unor tehnici de relaxare si de antrenare a pelvisului. Acesta sunt doar cateva consideratii generale, insa masurile trebuie discutate individuale de fiecare pacient cu medicul curant.  

Comunități