Durere Durere

Migrene în timpul sarcinii

27 Apr. 2017
Migrene în timpul sarcinii

Femeile sunt mai predispuse migrenelor comparativ cu bărbații. Migrenele în sarcină sunt o problemă frecventă, durerile pulsatilе fiind deseori însoțite de stări de greață și vărsături. În timpul sarcinii, între 70 și 80% dintre femei declară că migrenele de care suferă scad în intensitate sau chiar dispar. Experții sunt de părere că explicația ar putea fi concentrația ridicată de hormoni din sânge. După sarcină și odată cu scăderea estrogenului și a progesteronului, migrenele reapar în cele mai multe cazuri. Cu toate acestea, există femei care suferă de migrene și în timpul sarcinii.

 

Tratarea migrenelor în timpul sarcinii

Tratarea eficientă a durerii de cap în sarcină poate fi dificilă, deoarece medicamentele trebuie evitate pe cât posibil, pentru a nu reprezenta un risc pentru făt. Această recomandare se aplică mai ales în primele trei luni de sarcină, perioadă în care evoluția fătului poate fi influențată negativ foarte ușor.

Astfel, se va aborda un tratament nemedicamentos. Liniștea și relaxarea sunt foarte importante. Acupunctura, masajele, drenajul limfatic și tehnicile de relaxare pot ajuta în depășirea simptomelor migrenelor (dureri de cap).

Începând cu a patra lună de sarcină, paracetamolul poate ajuta la scăderea în intensitate a durerilor puternice de cap. Experții nu recomandă utilizarea oricărui antinevralgic în sarcină fără avizul medicului, deoarece multe substanțe pot traversa bariera placentară și influența dezvoltarea fătului. Ca regulă de bază, administrarea oricărui medicament trebuie discutată în prealabil cu medicul curant în timpul sarcinii.

 

Migrene: profilaxia pentru femeile însărcinate

Ca măsură profilactică amintim consumul de magneziu, deoarece acest mineral are un efect antispasmodic și este recomandat pentru a preîntâmpina contracțiile timpurii. La fel de benefică este și vitamina B2.

Este foarte importantă detectarea factorilor declanșatori pentru atacurile de migrenă și evitarea acestora în viitor. Deseori, migrenele sunt provocate de anumite alimente. Acestea pot să difere de la un individ la altul. De aceea se recomandă monitorizarea propriilor obiceiuri alimentare. Există suspiciuni că ciocolata și anumite sortimente de brânză pot declanșa migrenele.

Deseori, frecvența migrenelor scade în timpul sarcinii, deoarece în perioada respectivă, viitoarele mame sunt mult mai atente la nutriție și optează pentru alimente mai sănătoase și sunt expuse unui nivel mai scăzut de stres.

Comunități