Femeile sunt mai predispuse migrenelor comparativ cu barbatii. Durerile pulsatile sunt deseori insotite de stari de greata, varsaturi si se manifesta deseori in timpul menstruatiei. In timpul sarcinii, intre 70 si 80% din femei declara ca migrenele de care sufera scad in intensitate sau chiar dispar. Expertii sunt de parere ca explicatia ar putea fi concentratia ridicata de hormoni din sange. Dupa sarcina si odata cu scaderea estrogenului si a progesteronului, migrenele reapar in cele mai multe cazuri. Cu toate acestea, exista femei care sufera de migrene si in timpul sarcinii.
Tratarea migrenelor in timpul sarcinii
Tratarea eficienta a migrenelor in timpul sarcinii poate fi dificila. Pe cat posibil, medicamentele trebuie evitate, deoarece pot reprezenta un risc pentru sarcina. Aceasta recomandare se aplica mai ales in primele trei luni de sarcina, perioada in care evolutia fatului poate fi influentata negativ foarte usor.
Astfel, se va aborda un tratament nemedicamentos. Linistea si relaxarea sunt foarte importante. Acupunctura, masajele, drenajul limfatic si tehnicile de relaxare pot ajuta in depasirea simptomelor migrenelor (dureri de cap).
Incepand cu a patra luna de sarcina, paracetamolul poate ajuta la scaderea in intensitate a durerilor puternice de cap. Expertii nu sunt de acord in ceea ce priveste folosirea altor substante active si efectul acestora asupra fatului. Ca regula de baza, administrarea oricarui medicament trebuie discutata in prealabil cu medicul curant in timpul sarcinii.
Migrene: profilaxia pentru femeile insarcinate
Ca masura profilactica amintim consumul de magneziu, deoarece acest mineral are un efect antispasmodic si este recomandat pentru a preintampina contractiile timpurii. La fel de benefica este si vitamina B2.
Este foarte importanta detectarea factorilor declansatori pentru atacurile de migrena si evitarea acestora in viitor. Deseori migrenele sunt provocate de anumite alimente. Acestea pot sa difere de la un individ la altul. De aceea se recomanda monitorizarea propriilor obiceiuri alimentare. Exista suspiciuni ca ciocolata si anumite sortimente de branza pot declansa migrenele.
Deseori, frecventa migrenelor scade in timpul sarcinii deoarece in perioada respectiva, viitoarele mame sunt mult mai atente la nutritie si opteaza pentru alimentele mai sanatoase si sunt expuse unui nivel mai scazut de stres.