https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Durere Durere

Durerile de genunchi: antrenamentul și enzimele pot fi de folos

30 Mar. 2017
Durerile de genunchi: antrenamentul și enzimele pot fi de folos

În special persoanele tinere și active acuză frecvent dureri la genunchi. Printre cauzele cele mai frecvente care provoacă astfel de dureri sunt urcarea treptelor (în timpul urcării treptelor, genunchii trebuie să suporte o greutate de 8 ori mai mare decât în rest), mersul în amonte sau activități sportive care implică o solicitare fizică în poziție ghemuită (ex: genuflexiune) sau a orelor prelungite petrecute în scaun.

În timpul mersului pe bicicletă, articulația genunchiului este solicitată la urcare sau prin călcarea excesivă ”în pedală”. Așa-numitul "runners knee"/genunchiul alergătorului apare prin uzarea severă a cartilajului articular și lezarea acestuia, întâlnită de obicei la persoanele care desfășoară anumite activități fizice. Alte cauze pentru genunchiul alergătorului sunt: greutate corporală excesivă, nealinierea corectă a formațiunilor care alcătuiesc articulația genunchiului, leziuni repetate asupra articulației genunchiului, rigiditate musculară ce determină durere de rotulă și deplasarea și fricționarea acesteia de femur, etc.

Gimnastică medicală

De multe ori, intervențiile chirurgicale nici nu sunt necesare la nivelul genunchilor, fiind suficientă reducerea solicitărilor dureroase asupra articulației. Printre acestea se numără anumite exerciții învechite de antrenament pentru genunchi, în poziții cu genunchii flexați, cum ar fi săriturile, ridicarea de greutăți cu genunchii flexați, toate acestea reprezentând o suprasolicitare inutilă pentru genunchi.

În schimb, se recomandă exerciții de gimnastică medicală pentru genunchi, menite să întărească musculatura femurală. Pentru aceasta se recomandă sălile de sport care sunt dotate cu aparate corespunzătoare sau benzile theraband (de cauciuc). Este important să acordați atenție și flexibilității musculaturii genunchiului. Antrenamentul de încălzire de 5-10 minute cu exerciții de întindere realizate atent este foarte important.

Terapia pentru tratarea genunchiului alergătorului poate consta și în ședințe de înot, în exerciții de întindere dar și de forță, realizate înainte și după sesiunile de alergare. Inserțiile speciale din încălțăminte pot fi și ele de ajutor. Bandajele speciale pentru genunchi îi pot proteja împotriva suprasolicitării.

Enzimele reduc inflamațiile la nivelul genunchilor

Mușchii suprasolicitați provoacă inflamații minore care la rândul lor sunt dureroase. Durerile articulare însă pot fi provocate și de artroză – și în acest caz durerile sunt provocate de procesele inflamatorii.

O posibilitate de ameliorare a inflamației constă în administrarea de enzime. Acestea ajută accelerarea procesului natural de combatere a inflamației. Enzimele sunt potrivite pentru vindecare și după intervențiile chirurgicale la genunchi.

Surse naturale de enzime: ananas, papaya, mango și kiwi. Însă pentru a fi eficiente acestea trebuie consumate în cantități foarte mari. În plus, enzimele din fructe nu sunt rezistente la sucurile gastrice și ajung rareori în sânge. Mai eficiente și rezistente la sucurile gastrice sunt enzimele sub formă de tablete gastro-rezistente. Acestea asigură și depozitele necesare pentru eliberarea treptată a enzimelor în organism.

Recomandări pentru protejarea genunchilor:

  • Evitați urcarea de trepte, urcușurile montane, exercițiile cu genunchii flexați
  • Pentru mersul pe bicicletă, atenție la reglarea corectă a înălțimii cadrului
  • Accentuați musculatura femurală și a spatelui, spre exemplu într-o sala de sport
  • Nu uitați de antrenamentul de încălzire și de exercițiile de întindere
  • Înotul este ideal pentru articulația genunchiului
  • Enzimele sprijină procesul de vindecare în urma inflamațiilor pe fondul unei artrite sau a unei operații la genunchi

Comunități

asistent virtual
Asistent virtual