Durerea în gât și ce afecțiuni poate ascunde

Durerea în gât și ce afecțiuni poate ascunde

Durerea în gât se manifestă prin usturime la nivelul faringelui, usturime ce poate fi continuă sau doar la înghiţire, se poate extinde spre ureche şi, uneori, poate fi atât de intensă încât determină refuzul pacientului de a se hrăni. În funcţie de cauză, durerea în gât este însoţită şi de alte simptome. Un tratament eficace necesită cunoaşterea exactă a cauzei, întrucât durerea în gât poate ascunde mai multe tipuri de afecţiuni. 

 1. Infecţii virale ale căilor respiratorii superioare: cel mai adesea debutează cu durere în gât, congestie nazală şi rinoree, dureri de cap. Virusurile pătrund rapid în faringe, şi afectează în primul rând nasul şi gâtul. Acestea sunt coronavirusurile ce provoacă virozele comune, COVID-19 sau virusul gripal.
 2. Bolile virale varicelă, variolă, oreion încep cu durere intensă în gât, iar la nivelul faringelui pot apărea pustule dureroase cu lichid, sau inflamaţii ale glandelor salivare. Pe parcursul evoluţiei bolii, acestea se pot estompa.
 3. Herpangina, infecţie cu virusul Coxsackie, debutează cu temperatură ridicată, durere intensă în gât, şi vezicule pe cerul gurii şi în partea din spate a gâtului, care împiedică hrănirea normală. 
 4. Mononucleoza, infecţia cu virusul herpetic Epstein-Barr, produce durere în gât, inflamarea ganglionilor limfatici ai gâtului şi axilei, febră şi stare de oboseală care poate persista şi după trecerea virusului în stare latentă.
 5. Infecţii bacteriene cu Streptococ beta hemolitic, mai frecvent la copiii aflaţi în comunitate, care se manifestă şi prin febră de peste 38° C, frisoane, durere de cap, faringe şi amigdale inflamate, tuse seacă.  
 6. Amigdalita (inflamaţia amigdalelor) provocată de infecţii virale sau bacteriene se manifestă şi cu durere în gât, dificultate la înghiţire, febră, oboseală şi acumulări de leucocite, de culoare albicioasă, în special în cazul amigdalitelor bacteriene.
 7. Țipatul, vorbitul tare sau cântatul cu voce tare timp îndelungat provoacă iritarea corzilor vocale şi a faringelui, precum şi durere de gât.
 8. Iritaţia faringelui, provocată de factori din mediu precum: substanţe poluante, iritanţi chimici, polenuri, praf şi păr de animale, ce produc reacţii alergice. 
 9. Aerul prea uscat din interior şi deshidratarea gâtului pot duce la durere la înghiţire.
 10. Refluxul gastroesofagian conţine acizi ce provin din stomac şi irită faringele.
 11. Infecţia cu HIV provoacă durere în gât ce poate fi cronică sau recurentă.
 12. Tumori ale gâtului, limbii sau laringelui sunt cauze ale durerii în gât, alte simptome fiind: răguşeala, dificultatea la înghiţire şi sânge în salivă.

Durerea în gât poate trece de la sine, cu remedii naturale, sau necesită medicamente recomandate de medic, în funcţie cauză. 

Anca Stănilă, Content Writer

Anca a absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistenţӑ Socialӑ, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publicӑ. Interesele ei sunt în zona capitalului uman, de la sӑnӑtate şi pânӑ la relațiile sociale pe care indivizii le dezvoltӑ încӑ din copilӑrie. Se ghideazӑ dupӑ principii de viaţӑ sӑnӑtoasӑ şi bunӑstare fizicӑ şi mentalӑ. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionatӑ de scris, cӑlӑtorii, romane filosofice, utopii şi SF. 

Produse
Articole similare
Diclofenacul, ajutor pentru dureri și infecții
Ce este diclofenacul?Durerile și infecțiile  reprezintă situații tipice în care se apelează la...
Citeste
Acțiunea paracetamolului
Multor părinți le este cunoscut paracetamolul: sub formă de supozitoare sau sirop, acesta ajută împo...
Citeste
Durerile de membre – cum pot fi combătute?
Durerile de cap și de membre apar mai mereu împreună atunci când răcim. Însă durerile de membre pot...
Citeste
Femeile procesează durerea altfel decât bărbații
Creierul feminin și hormonii sexuali Diferențele cognitive între creierul feminin și cel mascul...
Citeste
Dureri abdominale – semnal de alarma
Durerile abdominale au fost considerate ca fiind specifice femeilor, pentru o lunga perioada de timp...
Citeste
Efectele benefice ale caldurii impotriva durerilor
Caldura se numara printre cele mai vechi metode de tratament. Caldura are efect calmant, poate relax...
Citeste
Alege farmacia
Comandă