https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Durere Durere

Durerea în gât și ce afecțiuni poate ascunde

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 05 Oct. 2022
Durerea în gât și ce afecțiuni poate ascunde

Durerea în gât se manifestă prin usturime la nivelul faringelui, usturime ce poate fi continuă sau doar la înghiţire, se poate extinde spre ureche şi, uneori, poate fi atât de intensă încât determină refuzul pacientului de a se hrăni. În funcţie de cauză, durerea în gât este însoţită şi de alte simptome. Un tratament eficace necesită cunoaşterea exactă a cauzei, întrucât durerea în gât poate ascunde mai multe tipuri de afecţiuni. 

  1. Infecţii virale ale căilor respiratorii superioare: cel mai adesea debutează cu durere în gât, congestie nazală şi rinoree, dureri de cap. Virusurile pătrund rapid în faringe, şi afectează în primul rând nasul şi gâtul. Acestea sunt coronavirusurile ce provoacă virozele comune, COVID-19 sau virusul gripal.
  2. Bolile virale varicelă, variolă, oreion încep cu durere intensă în gât, iar la nivelul faringelui pot apărea pustule dureroase cu lichid, sau inflamaţii ale glandelor salivare. Pe parcursul evoluţiei bolii, acestea se pot estompa.
  3. Herpangina, infecţie cu virusul Coxsackie, debutează cu temperatură ridicată, durere intensă în gât, şi vezicule pe cerul gurii şi în partea din spate a gâtului, care împiedică hrănirea normală. 
  4. Mononucleoza, infecţia cu virusul herpetic Epstein-Barr, produce durere în gât, inflamarea ganglionilor limfatici ai gâtului şi axilei, febră şi stare de oboseală care poate persista şi după trecerea virusului în stare latentă.
  5. Infecţii bacteriene cu Streptococ beta hemolitic, mai frecvent la copiii aflaţi în comunitate, care se manifestă şi prin febră de peste 38° C, frisoane, durere de cap, faringe şi amigdale inflamate, tuse seacă.  
  6. Amigdalita (inflamaţia amigdalelor) provocată de infecţii virale sau bacteriene se manifestă şi cu durere în gât, dificultate la înghiţire, febră, oboseală şi acumulări de leucocite, de culoare albicioasă, în special în cazul amigdalitelor bacteriene.
  7. Țipatul, vorbitul tare sau cântatul cu voce tare timp îndelungat provoacă iritarea corzilor vocale şi a faringelui, precum şi durere de gât.
  8. Iritaţia faringelui, provocată de factori din mediu precum: substanţe poluante, iritanţi chimici, polenuri, praf şi păr de animale, ce produc reacţii alergice. 
  9. Aerul prea uscat din interior şi deshidratarea gâtului pot duce la durere la înghiţire.
  10. Refluxul gastroesofagian conţine acizi ce provin din stomac şi irită faringele.
  11. Infecţia cu HIV provoacă durere în gât ce poate fi cronică sau recurentă.
  12. Tumori ale gâtului, limbii sau laringelui sunt cauze ale durerii în gât, alte simptome fiind: răguşeala, dificultatea la înghiţire şi sânge în salivă.

Durerea în gât poate trece de la sine, cu remedii naturale, sau necesită medicamente recomandate de medic, în funcţie cauză. 

Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități