Alege farmacia

Durerea de umar

Durerea de umar

Umӑrul este cea mai mobilӑ articulaţie a corpului, incluzând coordonarea unui mare numӑr de tendoane, muşchi şi oase. Durerea de umӑr poate fi ascuţitӑ, surdӑ, se poate manifesta constant sau doar la mişcare, însӑ atunci când aceasta este atât de pregnantӑ încât activitaţile normale devin dificil de realizat, trebuie sӑ ştiţi cӑ existӑ o serie de cauze care pot determina durerea de umӑr, iar un consult medical este necesar.

Cauze ale durerii de umӑr

Durerea de umӑr poate fi provocatӑ de traumatisme sau suprasolicitare: de la accidentӑri şi pânӑ la mişcӑri nefireşti sau poziţii incorecte ale braţelor şi spatelui, dar şi de afecţiuni ce atacӑ tendoanele şi articulaţiile sau chiar oasele.

Leziunea coafei rotatorie este una dintre cele mai frecvente cauze ale durerii de umӑr, fiind produsӑ de traumatisme sau suprasolicitarea braţelor şi constӑ în leziunea tendoanelor. În cazul leziunilor de coafӑ rotatorie durerea este puternicӑ mai ales la ridicarea braţului.

Capsulita adezivӑ (umӑrul îngheţat) se prezintӑ prin îngroşarea şi rigidizarea ţesuturilor de la nivelul articulaţiilor umӑrului şi poate apӑrea în jurul vârstei de 40-60 de ani, în special la femei. Ca factori de risc se pot aminti: diabet, hipercolesterolemie sau afecţiuni ale tiroidei.  

Tendinita calcifiantӑ presupune formarea de depozite de calciu pe tendoanele coafei rotatorii, ce produc inflamaţie în jurul lor. Aceste depozite se pot forma ca urmare a unui proces anormal de vindecare a ligamentelor, iar durerea apare brusc, în special dimineaţa, la persoanele în vârstӑ sau cu diabet.

Osteoartrita, comunӑ mai ales la nivelul articulaţiilor piciorului şi şoldului, poate apӑrea şi la umӑr. În timpul sӑu, cartilajul ce îmbracӑ terminaţiile osoase se erodeazӑ treptat, iar oasele încep sӑ se frece unul de altul, provocând durere.

Bursita este o afecţiune în timpul cӑreia bursa, sacul sinovial ce protejeazӑ anumite secţiuni ale oaselor şi articulaţiei umӑrului, înmagazineazӑ lichid în exces şi nu mai poate executa scopul de reducere a frecӑrii dintre oase şi ţesuturile moi. 

Diagnostic şi tratament

Dacӑ durerea de umӑr este foarte puternicӑ, avanseazӑ în timp sau nu cedeazӑ dupӑ câteva zile de odihnӑ, este important sӑ mergeţi la medicul ortoped. El va evalua umӑrul, recomandând şi alte tipuri de investigaţii, dacӑ va considera necesar, şi va stabili un tratament. Acesta poate include: medicaţie, repaos, masaj, sesiuni de kineto şi fizioterapie, iar în cazuri extreme – intervenţie chirurgicalӑ. Kinetoterapia va ajuta în special la învӑţarea exerciţiilor pentru combaterea durerii şi refacerea mobilitaţii şi flexibilitaţii articulaţiei, de tip stretching, rotiri etc.

Produse
Articole similare
Combaterea artrozei prin mersul pe bicicleta
Miscarea este esentiala in tratamentul durerilor articulare. Una dintre activitatile ideale in acest...
Citeste
Chistul Baker în genunchi
Afecțiunea de chist Baker constă într-o acumulare de lichid sinovial în zona din spatele a...
Citeste
Sfaturile expertului pentru pacienții care suferă de gută
Guta este o boală metabolică provocată de nivelul prea mare al acidului uric (hiperuricemie) din sân...
Citeste
Displazia de șold: necesitatea operației în cazul adulților
O displazie de șold reprezintă o tulburare de dezvoltare a șoldului, care este de regulă detect...
Citeste
Kilogramele in exces afecteaza articulatia genunchiului
Genunchiul este cea mai mare articulatie, fiind deosebit de rezistenta la sarcini. Pentru scurt timp...
Citeste
Durerile de genunchi: antrenamentul si enzimele pot fi de folos
In special persoanele tinere si active acuza frecvent dureri ale genunchilor. Printre cauzele cele m...
Citeste
Comandă