https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Durere Durere

Cum vă mențineți activi când suferiți de artrită

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 05 Oct. 2022
Cum vă mențineți activi când suferiți de artrită

Mişcarea are o importanţă crucială atunci când suferiţi de artrită. Antrenamentele uşoare, efectuate acasă, în parc sau la sala de sport, alături de un fizioterapeut, tonifiază musculatura ce susţine corpul şi menţin densitatea osoasă, contribuind la protejarea articulaţiilor. Pe de altă parte, sedentarismul duce la rigiditate şi durere articulară, creştere în greutate şi o presiune crescută pe articulaţiile deja afectate de boală.

Durerea nu este o scuză

Inflamaţia şi durerea articulară pot constitui un impediment în cazul persoanelor cu artrită, care doresc să fie active. Durerea poate fi ameliorată prin aplicarea de comprese calde timp de 20 de minute pe articulaţiile afectate - înainte de antrenament - şi cataplasme cu gheaţă, pentru maxim 20 de minute - post antrament, alături de creme şi geluri cu efect antiinflamator. Efectuaţi exerciţii cu impact redus precum rotiri ale capului, membrelor şi trunchiului şi întinderi uşoare înainte şi după o plimbare, un antrenament de aerobic sau o sesiune de înot sau exerciţii subacvatice. Dacă toate acestea se desfăşoară lent, cu consideraţie față de boală şi de propriul corp, cu pauze şi oprirea antrenamentelor la timp, riscul de apariţie sau accentuare a durerii articulare este unul redus.

Discutaţi cu medicul

Medicul de familie sau un reumatolog, care vă monitorizează afecţiunea, vă poate recomanda un plan de exerciţii sau un set de sesiuni de kinetoterapie. Kinetoterapeutul este în măsură de a vă oferi un plan personalizat de exerciţi în funcţie de articulaţiile afectate şi de gradul de mobilitate. Rutina în activitatea fizică este esenţială, pentru a menţine un nivel optim al mobilităţii articulare şi al greutăţii corporale. 

Articulaţii flexibile şi echilibru cu exerciţii adecvate

Artrita reumatoidă afectează, la început, articulaţiile mici ale degetelor, încheieturilor mâinilor şi picioarelor, avansând cu genunchii, şoldurile, coatele şi umerii. De aceea, planul de activitate pentru a ameliora inflamaţia, durerea şi rigiditatea articulară vizează cu precădere articulaţiile. Un program de exerciţii fizice care să includă întreg corpul, flexiblitatea articulară, menţinerea posturii corecte şi a echilibrului poate include şi yoga sau tai chi, două tipuri de antrenament blând direcţionat către constienţizarea corpului, antrenarea posturală şi a echilibrului.

Nu permiteţi ca vremea să influenţeze rutina de exerciţii. Dacă nu puteţi merge la plimbare, în parc sau la sală, efectuaţi antrenamentele acasă, într-o încăpere bine aerisită şi spaţioasă. De asemenea, ajută să aveţi un partener de mişcare, cu care să vă motivaţi reciproc. 

Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități