Cum vă mențineți activi când suferiți de artrită

Cum vă mențineți activi când suferiți de artrită

Mişcarea are o importanţă crucială atunci când suferiţi de artrită. Antrenamentele uşoare, efectuate acasă, în parc sau la sala de sport, alături de un fizioterapeut, tonifiază musculatura ce susţine corpul şi menţin densitatea osoasă, contribuind la protejarea articulaţiilor. Pe de altă parte, sedentarismul duce la rigiditate şi durere articulară, creştere în greutate şi o presiune crescută pe articulaţiile deja afectate de boală.

Durerea nu este o scuză

Inflamaţia şi durerea articulară pot constitui un impediment în cazul persoanelor cu artrită, care doresc să fie active. Durerea poate fi ameliorată prin aplicarea de comprese calde timp de 20 de minute pe articulaţiile afectate - înainte de antrenament - şi cataplasme cu gheaţă, pentru maxim 20 de minute - post antrament, alături de creme şi geluri cu efect antiinflamator. Efectuaţi exerciţii cu impact redus precum rotiri ale capului, membrelor şi trunchiului şi întinderi uşoare înainte şi după o plimbare, un antrenament de aerobic sau o sesiune de înot sau exerciţii subacvatice. Dacă toate acestea se desfăşoară lent, cu consideraţie față de boală şi de propriul corp, cu pauze şi oprirea antrenamentelor la timp, riscul de apariţie sau accentuare a durerii articulare este unul redus.

Discutaţi cu medicul

Medicul de familie sau un reumatolog, care vă monitorizează afecţiunea, vă poate recomanda un plan de exerciţii sau un set de sesiuni de kinetoterapie. Kinetoterapeutul este în măsură de a vă oferi un plan personalizat de exerciţi în funcţie de articulaţiile afectate şi de gradul de mobilitate. Rutina în activitatea fizică este esenţială, pentru a menţine un nivel optim al mobilităţii articulare şi al greutăţii corporale. 

Articulaţii flexibile şi echilibru cu exerciţii adecvate

Artrita reumatoidă afectează, la început, articulaţiile mici ale degetelor, încheieturilor mâinilor şi picioarelor, avansând cu genunchii, şoldurile, coatele şi umerii. De aceea, planul de activitate pentru a ameliora inflamaţia, durerea şi rigiditatea articulară vizează cu precădere articulaţiile. Un program de exerciţii fizice care să includă întreg corpul, flexiblitatea articulară, menţinerea posturii corecte şi a echilibrului poate include şi yoga sau tai chi, două tipuri de antrenament blând direcţionat către constienţizarea corpului, antrenarea posturală şi a echilibrului.

Nu permiteţi ca vremea să influenţeze rutina de exerciţii. Dacă nu puteţi merge la plimbare, în parc sau la sală, efectuaţi antrenamentele acasă, într-o încăpere bine aerisită şi spaţioasă. De asemenea, ajută să aveţi un partener de mişcare, cu care să vă motivaţi reciproc. 

Anca Stănilă, Content Writer

Anca a absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistenţӑ Socialӑ, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publicӑ. Interesele ei sunt în zona capitalului uman, de la sӑnӑtate şi pânӑ la relațiile sociale pe care indivizii le dezvoltӑ încӑ din copilӑrie. Se ghideazӑ dupӑ principii de viaţӑ sӑnӑtoasӑ şi bunӑstare fizicӑ şi mentalӑ. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionatӑ de scris, cӑlӑtorii, romane filosofice, utopii şi SF. 

Produse
Articole similare
Combaterea artrozei prin mersul pe bicicletă
Mișcarea este esențială în tratamentul durerilor articulare. Una dintre activitățile ideale în acest...
Citeste
Chistul Baker în genunchi
Afecțiunea de chist Baker constă într-o acumulare de lichid sinovial în zona din spatele a...
Citeste
Sfaturile expertului pentru pacienții care suferă de gută
Guta este o boală metabolică provocată de nivelul prea mare al acidului uric (hiperuricemie) din sân...
Citeste
Displazia de șold: necesitatea operației în cazul adulților
O displazie de șold reprezintă o tulburare de dezvoltare a șoldului, care este de regulă detect...
Citeste
Kilogramele in exces afecteaza articulatia genunchiului
Genunchiul este cea mai mare articulatie, fiind deosebit de rezistenta la sarcini. Pentru scurt timp...
Citeste
Durerile de genunchi: antrenamentul și enzimele pot fi de folos
În special persoanele tinere și active acuză frecvent dureri la genunchi. Printre cauzele cele mai f...
Citeste
Alege farmacia
Comandă