Sezutul prelungit, postura gresita si greutatile se resimt cu timpul: trei sferturi din populatie sufera de dureri de spate ocazionale si mare parte dintre acestea devin cronice. Miscarea activa, specifica este deseori metoda cea mai eficienta prin care putem preveni sau alina durerile de spate - ne sfatuiesc specialistii fizoterapeuti.Tonifierea muschilor poate intrerupe cercul vicios, format deseori ca urmare a unei posturi gresite. Deseori miscarea, fizioterapia si analgezicele usoare sunt de ajuns pentru a elimina durerea.
Iata cele mai bune zece sfaturi pentru combaterea durerilor de spate:
1) Mentineti miscarea
Repausul prelungit la pat nu este recomandat in cazul durerilor de spate. Miscarea in limitele lipsite de durere ajuta la depasirea acesteia. Miscati partile corpului care nu sunt afectate de durere. Veti ajuta la o mai buna circulatie a sangelui si eliminarea substantelor nocive, la productia de substante care inhiba durerea si care amortizeaza senzatia de disconfort. Persoanelor care se afla dupa o perioada lunga de inactivitate, li se recomanda o consultatie de specialitate pentru a evita miscarile gresite.
2) Eliminarea greutatii de pe coloana vertebrala
Pe langa miscarea activa, mutarea greutatii poate fi de ajutor prin relaxarea musculaturii sirei spinarii si a nervului sciatic. Pentru aceasta trebuie sa va intindeti si sa aduceti piciorul intr-un unghi drept, in sus. Discurile vertebrale preiau astfel lichid pentru functia de amortizare. Fizioterapeutul va poate arata exercitii specifice de mutare a greutatii, prin pozitii specifice, nedureroase.
3) Evitarea posturilor prin care se evita durerile
Posturile de evitare a durerii nu corespund de regula cu cele echilibrate, astfel ca anumite grupe de muschi sunt suprasolicitate si tensionate. Orice astfel de postura va dauna de fapt spatelui in loc sa il ajute. Consultati un fizioterapeut in vederea corectarii posturii, in special in cazul disconfortului cronic.
4) Caldura impotriva punctelor de tensiune
Caldura este benefica in combaterea musculaturii tensionate. Asezati un prosop umed peste partea dureroasa si deasupra o sticla cu apa fierbinte. Caldura va patrunde adanc in tesut, musculatura va fi mai bine irigata cu sange si se va relaxa.
5) Antrenamentul corect pentru spate
La antrenamentele de spate, fizioterapeutul are grija ca segmentul afectat al coloanei vertebrale sa fie mobilizat cu atentie si muschii sa se extinda. Se intareste musculatura trunchiului pentru a sprijini coloana vertebrala precum un corset de protectie.
6) Masaje ajutatoare
Masajul poate imbunatati circulatia sangelui din musculatura, poate calma sistemul nervos si va poate scapa de punctele tensionate. Pentru ca efectul masajului sa ajute la calmarea durerilor, acesta trebuie realizat in mod profesionist de fizioterapeuti.
7) Reducerea stresului
Stresul provoaca tensiuni care se reflecta asupra muschilor si a sirei spinarii. De aceea, durerile de spate trag un semnal de alarma pentru un nivel de stres prea ridicat.
8) Deprinderea posturii corecte
In cursurile specializate, fizioterapeutii va pot invata miscarile si posturile corecte pe care le puteti adopta in timpul zilei, spre exemplu la birou, in fata calculatorului.
9) Reducerea kilogramelor in plus
Fiecare kilogram in plus de pe burta va aduce intr-o pozitie de hiperlordoza care va afecta suplimentar coloana vertebrala.
10) Consultarea medicului
Daca in loc sa scada, durerile de spate se acutizeaza dupa cateva zile sau daca la toate acestea se adauga si o imposibilitate de miscare, ar trebui sa consultati medicul. Acesta va putea exclude o eventuala hernie de disc sau alte boli si va va recomanda un fizioterapeut, dupa caz.