https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
CBD

Îngrijirea pielii cu psoriazis – provocări

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Content Writer | 27 Dec. 2023
Îngrijirea pielii cu psoriazis – provocări

Îngrijirea corectă a pielii cu psoriazis poate atenua o parte din disconfortul pe care îl provoacă boala şi din provocările cu care se confruntă persoanele afectate.

Tratamente topice şi sfaturi pentru îngrijirea pielii cu psoriazis

  1. Igiena şi curăţarea pielii cu psoriazis se va efectua numai cu soluţii blânde, ce nu conţin iritanţi ca: sulfaţi (SLS), alcool, parfum, uleiuri esenţiale, coloranţi sau conservanţi (parabeni). Alegeţi ulei sau emulsie de duş în locul gelului, apa micelară pentru demachiere şi şampon pentru scalp sensibil sau cu psoriazis, ce conţin şi acid salicilic. Baia cu apă caldă, nu fierbine, trebuie să dureze maxim 15 minute, iar duşul, maxim 5 minute. Utilizaţi mâinile pentru a vă spăla, nu buretele – acesta poate fi prea abraziv. La final, aşteptaţi câteva minute, apoi tamponaţi pielea cu un prosop moale. Sarea de la Marea Moartă poate fi un remediu natural, datorită proprietăţilor antiinflamatoare ale mineralelor conţinute. Adăugaţi 1-2 căni de sare în apa de baie.
  2. Hidratarea este esenţială pentru a calma mâncărimile. Utilizaţi cremă sau balsam de corp fără parfum, de două ori pe zi: dimineaţa şi seara ori înainte de culcare. Acestea pot conţine unturi, uleiuri şi extracte din plante (măsline, cocos, shea, avocado, turmeric, aloe vera) sau uree, cu rol de a îndepărta scuamele și a calma pielea uscată şi iritată. Aplicaţi loţiunea hidratantă şi relipidantă după baie.
  3. Îndepărtarea părului nedorit de pe faţă sau corp poate cauza răni şi iritaţii. Înainte de vă rade sau bărbieri, aplicaţi un gel de ras, ce creează un strat protector. Utilizaţi un aparat de ras de bună calitate, cu mai multe lame, şi îndepărtaţi părul în sensul de creştere, iar, la final, aplicaţi o cremă hidratantă sau balsam, fără alcool. Discutaţi cu medicul dermatolog dacă intenţionaţi să utilizaţi alte metode uzuale, precum ceara, crema, aparatele de epilat, laser sau IPL – pot cauza iritaţii şi chiar arderea pielii.
  4. Fardurile aplicate pe pielea cu psoriazis trebuie să fie testate dermatologic, de bună calitate şi sub formă de cremă. Întotdeauna spălaţi bureţeii şi pensulele de aplicare a machiajului, pentru a evita infectarea pielii.
  5. Protecţia solară, cu minim 30 SPF, va preveni arsurile solare şi exacerbările. Aplicați cremă de protecție solară pe toate suprafețele de piele expusă, inclusiv pe zonele cu psoriazis. Asigurați-vă că aplicați şi iarna, în mod regulat, dacă veți fi afară pe tot parcursul zilei.     
  6. Tratarea pielii cu corticosteroizi topici este unul dintre cele mai comune tratamente pentru psoriazis, având efect puternic antiinflamator. Atenţie! Aceștia trebuie utilizați pe termen cât mai scurt. Aplicarea îndelungată conduce la reacții nedorite, afectând și mai mult pielea.
Anca Stănilă
Anca Stănilă
Content Writer

Anca a absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistenţӑ Socialӑ, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publicӑ. Interesele ei sunt în zona capitalului uman, de la sӑnӑtate şi pânӑ la relațiile sociale pe care indivizii le dezvoltӑ încӑ din copilӑrie. Se ghideazӑ dupӑ principii de viaţӑ sӑnӑtoasӑ şi bunӑstare fizicӑ şi mentalӑ. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionatӑ de scris, cӑlӑtorii, romane filosofice, utopii şi SF. 

Comunități