https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Afectiuni Afectiuni

Diabeticii nu au nevoie sa cumpere alimente speciale

20 Jan. 2015
Diabeticii nu au nevoie sa cumpere alimente speciale

Diabeticii au nevoie de un plan de nutritie nu de alimente speciale

Pentru o perioada lunga de timp, zaharul a fost tabu pentru persoanele care sufera de diabet. Insa studiile recente au aratat ca diabeticii nu au nevoie de alimente speciale, ci de un regim alimentar echilibrat, care sa includa fructe si legume din plin. Alimentele marcate „special pentru diabetici” ar putea fi chiar daunatoare. Zaharul nu este total interzis persoanelor care sufera de diabet, acestia pot consuma alimente dulci, dar alimentatia sanatoasa contine putine alimente cu zahar rafinat. Consumul de zahar nu este incurajat, deoarece excesul de zahar este implicat in declasarea atat a obezitatii si diabetului cat si a altor afectiuni (hipertensiune arteriala, boala Alzheimer etc). In alimentatie, diabeticii ar trebui sa urmeze sfaturile recomandate intregii populatii. In primul rand, se recomanda consumul zilnic de fructe si legume, deoarece aceste alimente contin atat antioxidanti cat si fibre vegetale in cantitati considerabile.

Inlocuitorii de zahar si indulcitorii 

Cuvintele cheie pentru diabetici sunt "inlocuitorii de zahar". Dupa cum sugereaza si numele, acestia inlocuiesc zaharul, deoarece diabeticii se confrunta foarte des cu diete severe si eliminarea completa a zaharului din alimentatie, dar si cu numararea stricta a unitatilor de paine (UP). Industria a creat alimente speciale pentru diabetici, care constau in special din prajituri sau ciocolata, in care sunt folositi acesti inlocuitori de zahar, care constau de regula din fructoza (zahar din fructe).

Inlocuitorii de zahar sunt carbohidratii dulci, care pot fi procesati in mod similar zaharului „normal”. Puterea de indulcire a acestora este de 40 – 70 % fata de cea a zaharului respectiv de 150%in cazul fructozei. Pe langa fructoza, inlocuitorii de zahar sunt obtinuti din alcooli de zahar, xilitol, sorbit, manitol, izomalt, maltitol si lactic. Indulcitorii sunt compusi chimici cu o putere de indulcire intre 30- si 3.000 peste cea a zaharului. Aportul caloric al acesta este infim, aproape zero.

Marcarea unitara a alimentelor 

Alimentele speciale pentru diabetici nu sunt deloc necesare, deoarece diabeticilor li se recomanda urmare acelorasi sfaturi adresate intregii populatii. Marcarea specifica  alimentelor pentru diabetici este problematica deoarece multe dintre aceste alimente contin grasimi nesanatoase, care accentueaza problema kilogramelor in plus cu care multi diabetici se confrunta.

Clasificarea alimentelor ca fiind speciale pentru diabetici constituie si o alta problema: cei afectati ar putea considera ca pot consuma respectivele alimente fara nici un fel de restrictii cantitative, ceea ce este complet gresit! In plus, alimentele pentru diabetici sunt de regula mult mai scumpe decat alimentele conventionale.

Ca urmare a acestor probleme, dar si pentru ca o astfel de etichetare este redundanta, in viitor nu vor mai fi produse alimente speciale pentru diabetici. Mai practica ar fi etichetarea unitara a valorilor nutritionale, informatii usor de inteles nu doar in ceea ce priveste valoarea calorica, proteinele, carbohidratii si grasimea, ci si asupra continutului total de zahar, acizi grasi saturati, fibre vegetale, sodiu sau sare. Aceste informatii ar simplifica optiunile diabeticilor si nu doar acestora, ci intregii populatii.

Diabetul zaharat nu permite patrunderea zaharului in celule 

Diabetul zaharat este o boala metabolica: fie corpul nu mai produce insulina (tip 1) sau celulele nu o mai pot asimila (tip 2). In ambele cazuri, zaharul asimilat prin hrana nu mai ajunge in celule, si astfel nu mai poate functiona ca furnizor sau depozit de energie.

Astfel, zaharul consumat ajunge in sange, nivelul glicemiei creste iar zaharul in exces este eliminat prin urina dar afecteaza intreg organismul (rinichii, ochii, nervii, vasele de sange). Acesta este motivul pentru care diabeticilor li s-a recomandat ani de-a randul sa controleze cu strictete zaharul din alimentatie sau sa apeleze la alimente care contin inlocuitori de zahar cum ar fi fructoza.

Diabeticii au nevoie de planuri de alimentatie 

Diabetul nu este doar "o boala a zaharului", ci afecteaza si metabolismul proteinelor si al lipidelor, fapt pentru care diabeticii au nevoie de un plan individualizat de alimentatie. Pe langa valorile normale ale glicemiei, se urmareste obtinerea unor valori optime ale lipidelor din sange, a unei tensiuni si greutati corporale normale. Toate acestea pot fi obtinute printr-o alimentatie bogata in vitamine si fibre vegetale.

Asadar, din hrana zilnica a diabeticilor nu ar trebui sa lipseasca legumele, salata, leguminoasele si produsele din faina integrala. Aceasta regula se aplica inclusiv persoanelor sanatoase. Sortimentele de branza grasa, salamurile, ciocolata, prajitura si chipsurile ar trebui sa lipseasca din alimentatia diabeticilor, iar persoanele sanatoase ar trebui sa le evite pe cat posibil. Diabeticilor li se recomanda produsele lactate slabe in grasimi si excluderea untului la gatit. In plus, este necesara reducerea cantitatii de sare folosita.

In ceea ce priveste alcoolul, dupa unele opinii este permis consumul  a 200 ml de vin pe zi.

Diabetul in Romania si la nivel mondial 

Pe plan mondial se inregistreaza peste 285 de milioane oameni care sufera de diabet zaharat (versiune: 2010), respectiv 6,4 procente din intreaga populatie. Organizatia Internationala a Sanatatii impreuna cu Uniunea internationala a diabetului prevad o crestere a acestui numar pana in anul 2030, de pana la 360 de milioane In Romania, in fiecare an peste 50.000 de persoane sunt diagnosticate cu diabet, iar 5% dintre romani au diabet confirmat.Se estimeaza insa ca numarul ar fi mai mare, deoarece numeroase persoane sufera de aceasta boala fara a fi diagnosticati..

Comunități