Gheara diavolului – ajutor impotriva durerilor articulare

Gheara diavolului – ajutor impotriva durerilor articulare

In Africa de sud-vest, gheara diavolului a inceput sa fie folosita impotriva problemelor digestive, a febrei si pentru calmarea durerilor inca de acum sute de ani. Beneficiile plantei au inceput sa fie cunoscute si in Europa, insa doar in urma cu 100 de ani. Denumirea latina a acestei plante este Harpagophytum procumbens si face referire la fructele prevazute cu ”gheare”. In traducere libera, "Harpagos" inseamna gheara de jos si "phytum" planta. "Procumbens" se refera la pozitia lipita de pamant, forma in care creste aceasta planta, dezvoltand o tulpina cu o lungime de pana la 1,5 metri. Se cunosc aproape 2000 de tipuri diferite, insa beneficiile vindecatoare au fost atribuite si demonstrate stiintific numai acestui tip african.

Efectele tratamentului cu gheara diavolului

Initial a fost cunoscut doar efectul radacinii acestei plante, care stimuleaza stomacul si productia de sucuri digestive. Pentru aceasta, din radacina uscate se obtine un decoct care poate fi consumat impotriva lipsei apetitului si pentru o productie mai mare a sucurilor gastrice si biliare. Aceasta actiune medicala este explicata prin iridoidele glicozidelor.

Ulterior s-a constatat ca substantele ghearei-diavolului au efect antiinflamator si analgezic. In prezent, rezultatele au fost demonstrate stiintific, iar gheara-diavolului a fost permisa in completarea terapiei pentru afectiunile degenerative ale aparatului locomotor. Un alt avantaj al preparatelor cu gheara-dracului: de cele mai multe ori sunt mai bine tolerate decat preparatele chimice, si nu se cunosc contraindicatii in combinatie cu alte medicamente. Asadar, gheara –diavolului este potrivita pentru tratamentele pe termen indelungat. Spre exemplu in cazul durerilor cronice. Pentru prepararea medicamentelor sunt folosite radacini uscate de gheara-diavolului. Extractul este disponibil in numeroase farmacii si poate fi administrat sub forma de tablete, ceaiuri sau tincturi.

Tratament cu gheara –diavolului

Datorita proprietatilor sale anti-inflamatoare si antinevralgice, gheara –diavolului se numara printre cele mai importante componente ale fitoterapiei moderne. Printre cei care profita de pe urma acestei plante sunt pacientii care sufera de artroza, spre exemplu in cazul unei uzuri articulare, pacientii cu afectiuni reumatice usoare, insa si cei cu dureri cronice de spate. In cazul formelor severe de dureri articulare, medicina naturista vine in completarea terapiei medicale. In cazul terapiei antinevralgice, gheara-diavolului poate fi folosit impotriva durerilor usoare spre medii, pentru sustinerea altui tratament.

Terapia cu gheara-diavolului nu este potrivita in cazul durerilor acute spre puternice. In cazul administrarii de preparate cu gheara –diavolului, pacientii trebuie sa retina ca efectele incep sa apara in medie dupa 3 saptamani de tratament.

Efecte secundare posibile

In general, medicamentele cu gheara diavolului sunt usor de tolerat. Efectele secundare cum ar fi starea de greata, ameteala sau durerile de cap apar doar rareori.

Cand nu este indicata gheara diavolului?

In timpul sarcinii si a alaptarii, in cazul copiilor mai mici de 12 ani, nu este permisa folosirea preparatelor care contin gheara-dracului. De asemenea, interdictia se impune si in cazul ulcerului de stomac si a celui duodenal. Pacientii care sufera de diabet, tulburari cardiace si ale sistemului circulator sau sufera de calculi biliari, ar trebui sa consulte medicul inainte de a incepe administrarea.

In cazul in care observati ca simptomele se acutizeaza, ca roseata, inflamarea si temperatura ridicata nu dispar, adresati-va imediat medicului! Este posibil sa fie nevoie de un alt tratament.