Sindromul picaturii postnazale

Sindromul picaturii postnazale

Secreţiile nazale resimţite drept vâscoase în partea posterioarӑ a nasului şi gâtului, ce determinӑ deseori o tuse seacӑ persistentӑ sunt cunoscute sub denumirea de sindromul picӑturii postnazale.

Glandele situate la nivelul nasului şi nazo-faringelui secretӑ constant mucus cu rol în umidificarea aerului, în protejarea membranelor nazale şi în blocarea pӑtrunderii factorilor alergeni sau patogeni din aer, de regulӑ înghiţiți inconştient.

Cum recunoaştem sindromul picӑturii postnazale

Uneori, mucusul îşi schimbӑ consistenţa şi se acumuleazӑ în partea din spatele gâtului, determinând: prurit şi iritare, dificultate de înghiţire, tuse persistentӑ, noaptea şi dimineaţa, cel mai frecvent seacӑ, dar şi tendinţa de a expectora, respiraţie îngreunatӑ şi urât mirositoare. Acestea se pot menţine pe o perioadӑ de timp mai îndelungatӑ, chiar şi dupӑ ce cauzele au dispӑrut, având atât alte manifestӑri asociate, cât şi un tratament diferit în funcţie de factorul declanşator.

Cauzele sindromului picӑturii postnazale

1. Rinita alergicӑ, declanşatӑ de polenuri, acarieni, puf şi pӑr de animale provoacӑ adesea o scurgerea nazalӑ mai abundentӑ de consisţenţӑ lichidӑ, pe fondul producţiei de mucus suplimentar în încercarea de a elimina factorii alergeni din aer.

2. Infecţiile cӑilor aeriene superioare: gripӑ, viroze, sinuzite, au ca manifestӑri congestia nazalӑ, rinoreea şi scurgerile postnazale, cu mucus de consistenţӑ îngroşatӑ şi culoare galbenӑ sau chiar galben-verzuie, cu miros neplӑcut.

3. Corpul strӑin intranazal poate fi o cauzӑ, în special la copii, şi mai ales atunci când dificultatea de respiraţie şi secreţiile se manifestӑ la o singurӑ narӑ.

4. Temperaturile scӑzute din sezonul rece şi aerul uscat iritӑ mucoasa nazalӑ, conducând la producerea de mucus în exces.

5. Factorii externi precum fum, praf, substanţe chimice, ce provoacӑ iritarea cӑilor aeriene, medicamente sau alimente iuţi ce conduc excesul de secreţii nazale.

6. Factorii interni vizeazӑ afecţiuni respiratorii cronice, tumori, polipi, deviaţie de sept, sarcina sau modificӑri hormonale.

Tratament şi remedii

Pentru a evita complicaţii precum sinuzita cronicӑ sau otita este necesarӑ eliberarea mucusului, fie cu decongestionante nazale, ca soluţie pe termen scurt, în infecţii respiratorii, fie cu antihistaminice în timpul puseelor alergice. În cazul deformaţiilor anatomice prezentarea la medicul ORL este necesarӑ pentru a se stabili tratamentul simptomatic ori chirurgical. Suspiciunea de obiect strӑin intranazal impune prezentarea la urgenţӑ.

Remedii naturale sunt hidratarea, soluţiile saline nazale şi umidificarea aerului interior.