Sindromul de tunel carpian si lucrul la computer

Sindromul de tunel carpian si lucrul la computer

Sindromul de tunel carpian este o afecţiune frecventă a mâinilor, ce constă în compresia nervului median, cauzată de presiunea exercitată la nivelul tunelului carpian de la încheietura mâinii. Simptomele includ amorţeală, durere şi furnicături la nivelul degetelor, mai puţin a celui mic. Este mai frecvent în cazul femeilor cu vârsta cuprinsă între 30 şi 50 de ani, întrucât tunelul carpian este mai îngust decât cel al bărbaţilor.  

Factori de risc si cauzele sindromului de tunel carpian

Există o serie de factori ce contribuie la apariţia sindromului de tunel carpian:

-          Vârsta de peste 40 - 50 de ani

-          Genul: femeile sunt, în general, mai afectate decât bărbaţii

-          Factori ereditari: există persoane cu un tunel carpian mai îngust

-          Sarcina

-          Boli preexistente, inflamatoare: diabet zaharat, poliartrită reumatoidă, tulburări ale glandei tiroide.

Afecţiunea este idiopatică, medicii neputând identifica întotdeauna o anumită cauză declanşatoare. Există, însă, şi o serie de factori profesionali sau ce ţin de hobby-urile unei persoane, și care pot fi determinanţi: mişcări repetate ale mâinii în activităţi precum tenisul, baschetul, lucrul cu casa de marcat sau cu anumite utilaje, menţinerea îndelungată a mâinii în poziţie flexată, cel mai frecvent incorectă, și lucrul la computer.

Lucrul la computer ca factor de risc

Lucrul la computer este un factor de risc pentru sindromul de tunel carpian dar, în ciuda faptului că este deseori invocat ca și declanşator al simptomelor, acesta nu este singura cauză. Medicul ortoped va căuta şi alţi factori, pentru a diagnostica cât mai corect această afecţiune şi pentru a putea interveni asupra tuturor cauzelor.

Studiile realizate în domeniu nu au reuşit să demonstreze o relaţie cauzală directă şi reprezentativă între lucrul la computer şi sindromul de tunel carpian. Totuşi, utilizarea îndelungată a computerului şi menţinerea mâinii flexate într-o poziţie nefirească la tastatură sau pe mouse pot provoca simptomele menționate.

Măsuri de prevenire a sindromul de tunel carpian

  1. Menţineţi întotdeauna mâinile în linie dreaptă faţă de braţ, atunci când lucraţi la computer, fără a flexa mâna spre stânga sau dreapta şi fără a o îndoi atunci când o sprijiniţi pe mouse.
  2. Evitaţi manevrarea instrumentelor grele din încheietura pumnului şi mai ales flexarea repetată.
  3. Faceţi pauze la fiecare 15 - 30 de minute, fie prin alternarea mâinilor, fie prin întrerurperea activităţii pentru 5 - 10 minute. 
  4. Discutaţi cu medicul ortoped dacă practicaţi un sport sau aveţi un hobby ce presupune flexarea repetată a mâinii.
  5. Urmaţi tratamentul şi mergeţi regulat la medic pentru a ţine sub control afecţiunile ce pot cauza boala.