Chistul Baker in genunchi

Chistul Baker in genunchi

Chistul Baker consta intr-o acumulare de lichid sinovial in zona din spatele genunchiului, care se formeaza deseori pe fondul unei afectiuni cronice a genunchiului. Sindromul tipic este o inflamatie bine definita in regiunea poplitee. De regula, chistul Baker poate fi tratat cu alifii anti-inflamatoare, insa in cazul in care inflamatia nu se retrage, ar trebui luata in considerare interventia chirurgicala.

Cauza: accidentarile genunchilor

Chistul Baker apare de cele mai multe ori in urma unei afectiuni cronice  genunchiului. Printre acestea se numara accidentarile meniscului sau reumatismul. Atunci cand genunchiul a suferit o accidentare, organismul incearca sa compenseze, producand mai mult lichid sinovial. Apare astfel in articulatie o presiune interna sporita, tesutul conjunctiv din jur amorteste, existand riscul formarii de chisturi pline cu lichid.

Categoria de varsta care este afectata in mod preponderent de aparitia chisturilor Baker este cea medie spre inaintata. Uneori insa aceste chisturi pot sa apara si in randul copiilor.

Simptomele chistului baker 

Chistul baker este de cele mai multe ori palpabil. Severitatea umflaturii depinde, printre altele, de activitatea fizica a organismului. Cu cat cel afectat este mai activ, cu atat disconfortul va fi mai mare.

Deseori cei afectati se plang si de restrictionare libertatii de miscare a genunchiului. Atunci cand chistul apasa pe nervii si vasele de sange limitrofe, pot fi resimtite senzatii neplacute in picior. Cand chistul se rupe, durerile din genunchi devin foarte marcante si mai accentuate atunci cand presiunea creste.

Tratamentul chistului Baker 

Atunci cand chistul Baker nu provoaca nici un disconfort, nici nu se recomanda vreun tratament. Daca insa pacientul resimte dureri, se recomanda medicamente anti-inflamatoare cu diclofenac sau ibuprofen. In cazurile mai rare se poate apela si la injectii cu cortizon, insa acestea sunt relativ controversate ca urmare a posibilelor efecte secundare. Daca tratamentul traditional se dovedeste ineficient, chistul baker poate fi indepartat chirurgical.

Mai important decat tratamentul chistului baker este tratarea cauzei in sine, in caz contrar chistul va continua sa reapara. Daca chistul este provocat de o accidentare a meniscului, aceasta trebuie si ea tratata .