Farmacistul Alphega, farmacistul familiei tale! Nr. 19Farmacistul Alphega, farmacistul familiei tale! Nr. 19

Monica Maria Ardelean

Asist. univ. drd. UMFT Vasile Goldiș, Arad

Administrator/ Farmacist diriginte Farmacia Medica Farm, Arad, AR


Sărbătorile de iarnă se apropie. Care sunt pericolele la care este supusă sănătatea noastră în această perioadă și cum ne putem proteja de acestea?

Sărbătorile de iarnă constituite perioada cea mai iubită de oamenii de pretutindeni, un prilej de bucurie, de relaxare, dar și de excese. Cele mai frecvente sunt cele alimentare, când mâncăm după pofta inimii, ignorând semnalele de sațietate pe care stomacul ni le indică; consumul ridicat de grăsimi, dulciuri și alcool din această perioadă complică destul de mult situația.

Ar fi ideal să fim cât mai echilibrați, respectând mesele principale ale zilei, asociind mâncărurilor tradiționale cât mai multe crudități, pentru un aport suplimentar de enzime și fibre, care să susțină digestia. Nu evitați consumul de murături, care sunt o bună sursă de probiotice, cu rol esențial în reglarea tranzitului intestinal. 

Cum ne putem crește imunitatea? 

Imunitatea este un sistem intricat și interconectat, perfect capabil să funcționeze și să acționeze în fața oricărui microb, cât timp organismul este în stare de echilibru, de sănătate. Vitaminele A, C și E vin în ajutor datorită acțiunii puternic antiinflamatoare, vitaminele B6 și D susțin reacții biochimice ale sistemului imunitar, iar seleniul și zincul au proprietăți antivirale. 

Protejați flora microbiană intestinală, cu un aport constant de probiotice de calitate, fie prin consum de lactate, fie prin suplimente alimentare certificate.

De asemenea, natura ne oferă o serie de agenți fitoterapici putenici, cum ar fi echinaceea sau ciupercile medicinale japoneze shiitake și maitake, care de-a lungul timpului și-au dovedit eficacitatea imuno-modulatoare pe un număr mare de patologii. 

Acestea sunt printre cele mai populare opțiuni cunoscute de către pacienți, însă adevărul este că nu există o formulă universal valabilă. Soluția ideală o putem construi împreună cu un specialist în sănătate, ținând cont de toate nevoile individuale.

Ce putem face pentru a ne feri de răceală?

Funcționarea optimă a sistemului imunitar este condiționată de trei factori pe care putem să îi controlăm cu succes: alimentația sănătoasă, igiena corespunzătoare și stimularea imunității. 

O alimentație echilibrată asigură organismului nutrienți de bună calitate, astfel încât acesta să își exercite funcțiile la capacitate maximă. Imunitatea este capacitatea de apărare specifică organismului uman, care este „antrenat” să identifice agenții patogeni și să îi distrugă. 

Aceștia devin dăunători doar odată intrați în corp. Crearea unei bariere suplimentare, pe lângă cele anatomice (pielea, mucoasele sau lacrimile), diminuează riscul unei infecții. Igiena corespunzătoare, cum ar fi spălarea mâinilor, reduce riscul de infecții ale tractului respirator cu până la 21%, iar în cazul afecțiunilor digestive procentul crește până la 57% . Foarte utile sunt batistele de unică folosință și gelurile antibacteriene. Conform ultimelor studii, unele bacterii eliminate prin tuse ori strănut pot să „călătorească” până la 4 metri și să supraviețuiască în aer până la 45 de minute de la expulzare. Este important să ne protejăm propria sănătate, dar și pe a celor din jur.

Partea de prevenție ar trebui lăsată în seama specialiștilor, și mă refer aici atât la medicii de familie, prin campaniile de vaccinare, cât și a farmaciștilor, ce pot să ofere consiliere și sfaturi personalizate pacientului, ținând cont de nevoile acestuia. Este foarte important de reținut că indiferent de tratamentul ales este nevoie de consecvență pentru a obține și a păstra rezultate.

Frigul afectează mobilitatea articulațiilor. Ce sfaturi ne puteți da?

Durerea ce însoțește afecțiunile osteo-articulare poate să devină problematică în perioadele reci sau cu umiditate ridicată. Un rol important în managementul durerii este căldura. Trebuie acordată o atenție sporită extremităților corpului (cap, mâini, picioare), care sunt zonele pe unde se pierde cel mai ușor căldura corporală și să purtăm îmbrăcăminte adecvată. Este mai eficient să îmbrăcăm mai multe straturi de haine subțiri, care „blochează” căldura, decât o singură piesă vestimentară mai groasă. 

Administrarea de antiinflamatoare orale se face doar pentru perioade scurte de timp și marea lor majoritate sunt cu prescripție medicală. Există însă produse precum MSM sau Boswelia, care administrate a-la-long, reduc frecvența și intensitatea episoadelor dureroase.

De asemenea, exercițiile ușoare tind să reducă durerea și să îmbunătățească flexibilitatea articulațiilor. 

Sărbătorile de iarnă pot fi și stresante pentru organism. Ce recomandări aveți?

Există un colind care spune că este perioada cea mai minunată din an, și așa este! Nu ar trebui să fim stresați, dimpotrivă, dar grijile cotidiene nu ne ocolesc și pot fi chiar copleșitoare în această perioadă. Cel mai bun sfat ar fi să ne sa ne bucurăm alături de cei dragi de tot ce am realizat pe parcursul acestui an. Dacă nici asta nu ne alungă temerile, fitoterapia poate fi un prieten de nădejde, dar cu precauție. Dacă teiul completează cu succes tradiționala scorțișoară, sunătoarea poate avea influența acțiunea terapeutică a unor medicamente deja utilizate, de aceea este important să cerem înainte părerea specialistului în farmacie.

De obicei, în perioada sărbătorilor, copiii primesc foarte multe dulciuri. Cum putem să avem grijă de sănătatea copiilor?

Echilibrul este cheia succesului. Într-o perioadă în care suntem înconjurați de tentații dulcii, trebuie păstrate mesele principale, calitativ și cantitativ, iar dulciurile pot să completeze una din acestea ca desert, nu ca recompensă. De asemenea, de preferat să fie consumate în prima parte a zilei, pentru a consuma aportul de energie furnizat de glucoză și a nu perturba odihna de seară. Igiena dentară ar fi un alt aspect important, periajul dentar după dulce fiind foarte important pentru dezvoltarea sănătoasă a dentiției copilului.

Îngrijirea corpului trebuie să fie o prioritate în această perioadă. Ce le recomandați celor care vă vizitează farmacia?

Îngrijirea corpului ar trebui să fie o prioritate pe toată durata anului. Pielea are două nevoi majore: hidratarea, prin care își reface necesarul de apă, și nutriția, prin aportul de micronutrienți care o mențin sănătoasă. Perioada iernii, cu temperaturi joase , o expune la deshidratare severă și la agresiuni excesive, iar pielea sensibilă are nevoie de îngrijire specială. Acordați o atenție deosebită îngrijirii pielii în această perioadă, utilizând game de produse care să satisfacă nevoile dumneavoastră specifice.

Un mesaj de sărbători pentru cei care vă vizitează farmacia. 

Farmacia funcționează din anul 2002 și de atunci comunitatea de pacienți s-a dezvoltat constant, iar relația pacient-farmacist a evoluat: le-am cunoscut problemele de sănătate, dar și familiile;  le-am fost alături cu sfaturi și ne-am bucurat pentru reușitele lor. Cu cea mai mare sinceritate, în numele întregului colectiv, le dorim sărbători cu sănătate și bucurii, alături de cei dragi. Vom fi mereu alături de ei și ne vom strădui la fel de mult ca și până acum să fim cei mai buni profesioniști în sănătate.