Farmacistul Alphega, farmacistul familiei tale! Nr. 18



Farmacistul Alphega, farmacistul familiei tale! Nr. 18
Stimate domn Lucian Bobocea, acum că toamna și-a intrat în drepturi, ce sfaturi ne puteți da pentru a ne ocroti sănătatea?

 

Pentru a scădea riscul de infectare e bine ca în sezonul rece să evităm pe cât posibil locurile aglomerate, să punem un accent mai mare pe igiena mâinilor, preferabil folosind produse antibacteriene (șervețele sau geluri) și, bineînțeles, să susținem sănătatea organismului printr-o alimentație corectă, hidratare optimă, mișcare și evitarea obiceiurilor nesănătoase ce pot avea impact negativ asupra imunității.

Copiii sunt cei mai fragili membri ai familiei. Odată cu începerea școlii, ei sunt expuși virușilor și microbilor. Care sunt recomandările dumneavoastră pentru creșterea imunizării copiilor? (pot fi incluse și recomandări de produse)

 

Așa este, copiii sunt într-adevăr mult mai sensibili; ei acum își dezvoltă organismul și își formează imunitatea, iar odată cu intrarea în comunitate, riscul de a face viroze este foarte mare. Pentru a scădea numărul de evenimente infecțioase și, de asemenea, pentru a reduce severitatea lor, copiii au nevoie de o igienă riguroasă. Ei trebuie să își dezinfecteze mâinile ori de câte ori au ocazia, un șervețel antibacterian poate fi folosit pentru a curăța mâinile și a dezinfecta suprafețele (bancă, birou). De asemenea, putem ajuta la întărirea nespecifică a imunității folosind produse cu efecte dovedite în aceste sens, mă refer aici la produse ce conțin zinc, echinaceea, propolis, vitamina D sau chiar unele ce conțin argint coloidal și au proprietăți antimicrobiene.

Ce sfaturi despre sănătate aveți pentru persoanele de vârsta a treia?

 

În ceea ce îi privește pe seniori, lucrurile stau cam la fel ca la copii. Aceștia au și ei nevoie de susținerea imunității deoarece la pacienții vârstnici o viroză poate fi foarte greu de suportat, mai ales că aceștia au în general anumite patologii în evoluție, de genul bolilor cardiace. Pentru această categorie de vârstă se pretează mai bine un complex de vitamine și minerale, care va susține întregul organism, însoțit de un produs complex imunostimulent.

Care sunt cele mai frecvente probleme de sănătate cu care se confruntă cei care vă vizitează farmacia în perioada aceasta și cu ce soluții veniți în întâmpinarea acestora?

 

Odată cu schimbarea de temperatură, crește și incidența infecțiilor respiratorii de natură virală sau bacteriană, aceasta este și situația cu pacienții farmaciei noastre. Pentru fiecare dintre ei încercăm să găsim o soluție personalizată, care să țină seama de nevoia pacientului (de afecțiunea acuzată), de afecțiunile cronice de care mai suferă unii dintre ei, de posibilele alergii pe care unii le acuză. Soluțiile oferite conțin tratamentul simptomelor acuzate, și pentru a reuși scurtarea perioadei de boală și de convalescență sunt asociate și produsele pentru întărirea imunității, acestea având beneficii și pe partea de prevenire a unor recidive. Nu în ultimul rând, pacientului i se aduc la cunoștință și măsurile igieno-dietetice pe care trebuie să le ia acasă pentru a-și asigura o vindecare cât mai rapidă.

Ce ne recomandați pentru îngrijirea pielii în anotimpul rece?

 

Pe perioada anotimpului rece, factorii agresivi - cum ar fi vântul, frigul și radiațiile UV - își pun amprenta negativă pe aspectul tenului. Pielea se deshidratează mai repede și devine mai sensibilă, de aceea îngrijirea tenului trebuie să țină seama de aceste aspecte. După o curățare corectă a tenului trebuie aplicată o cremă dermatologică care ține seama de tipul nostru de ten, care să fie hipoalergenică și care să aibă puterea de hidratare fără a oferi o senzație de încărcare. Gama Jonzac, prezentă doar în farmaciile Alphega, îndeplinește aceste deziderate.

Aceeași atenție pe care o oferim tenului trebuie, bineînțeles, să o oferim și mâinilor care în sezonul rece pot deveni uscate și uneori chiar pot să apară fisuri și crăpături. Crema de mâini de la Jonzac are textură lejeră, pătrunde repede în piele și asigură o hidratare de durată, având și efect reparator.

Cum credeți că influențează activitatea dumneavoastră sănătatea comunității din care faceți parte?

 

Activitatea noastră influențează sănătatea comunității prin campaniile de prevenție și informare, desfășurate în farmacie. Atât vârsta arterială cât și campania de testare a capacității pulmonare au fost bine primite de pacienți, au crescut nivelul de educare și de cunoaștere al acestora. Un pacient educat este un pacient capabil să facă alegeri mai bune privind sănătatea sa. Dorința noastră este ca atunci când pacientul părăsește farmacia o face având o înțelegere mai bună asupra bolii lui, asupra medicației și asupra stilului de viață necesare pentru sănătate.