Farmacistul Alphega, farmacistul familiei tale! Nr. 17Farmacistul Alphega, farmacistul familiei tale! Nr. 17
Ce reprezintă profesia de farmacist pentru dumneavoastră și ce v-a inspirat să optați pentru ea?

 

Prima mea pasiune a fost pedagogia și de aceea am urmat cursurile Facultății de Litere din cadrul Universității din Craiova, iar după absolvire am predat limba și literatura română și limba engleză elevilor de la Liceul de Artă din Craiova timp de 5 ani.

Mai târziu, am fost atrasă de profesia de farmacist, un alt domeniu în care pot ajuta oamenii, de provocările dar și de momentele plăcute ale acestei profesii; soțul meu fiind farmacist și provenind dintr-o familie de farmaciști.

Am decis să dezvoltăm împreună această afacere de familie, cu mult suflet și pasiune, și am hotărât să urmez și cursurile Facultății de Farmacie din Cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Craiova.

Vorbiţi-ne puţin despre istoricul farmaciei dumneavoastră.

Prima Farmacie MDM a luat ființă în anul 2006, apoi a urmat o dezvoltare cu pași mici, de la an la an, iar în prezent administrăm cu mândrie 4 farmacii și 2 drogherii cu peste 25 de angajați.

Deși, din păcate, tendința generală este de a renunța la activitatea de receptură (atât în lanțuri cât și în farmaciile independente), în cadrul celei mai noi farmacii MDM înființată de noi anul trecut, în Craiova, am investit și într-un laborator ultramodern de preparare, în care realizăm foarte multe preparate, atât după rețetele scrise de medici cât și după rețetele proprii, tradiționale.

Ca proiect de viitor, ne dorim lansarea unei game proprii de preparate cosmetice, realizate după rețete tradiționale verificate de-a lungul timpului.

Care sunt provocările pe care le aveţi ca farmacist?

Provocările profesiei de farmacist sunt variate, de la consilierea fiecărui pacient în ceea ce privește cel mai bun remediu pentru nevoia lui, un stil de viață sănătos, la continua informare și perfecționare personală, atât în domeniul medical cât și cel legislativ.

Activând într-un domeniu foarte reglementat și cu foarte multe schimbări, trebuie să fii mereu la curent cu tot ce este nou pe toate planurile, să lupți zilnic pentru aprovizionarea produselor deficitare, pentru a respecta noile reglementări GDPR etc.

Pentru tinerii farmaciști care au în plan coordonarea unei farmacii, sfatul meu ar fi să fie foarte informați despre ce presupune această activitate (profesional, juridic, financiar) precum și să-și dezvolte calități de lider, de a conduce prin exemplul propriu, de a dezvolta toți oamenii dintr-o echipă.

Din punctul meu de vedere, farmacistul ar trebui să fie un membru activ al comunității, acela care realizează prevenția și consilierea pacienților, acela care alege tratamentul  corect, care împiedică automedicația sau administrarea greșită.

Farmaciștii din cadrul Farmaciilor MDM au fost și vor fi mereu implicați în diferite proiecte pentru comunitate:

- parteneriate cu grădinițe prin care copiii vin și văd ce înseamnă o farmacie și profesia de farmacist

- parteneriate cu licee în care farmaciștii MDM merg să promoveze campanii pentru renunțarea la fumat

- parteneriate cu Facultatea de Farmacie din Craiova prin care studenții pot face  practică alături de farmaciști cu experiență

Desfășurăm periodic diverse campanii gratuite de prevenție în cadrul comunității noastre prin oferirea accesului la diferite testări și analize alături de medicii din comunitate.

Care este „rețeta de succes” a unei farmacii?

Părerea mea este că rețeta de succes a farmaciilor noastre a fost și este faptul că punem pacientul în centrul preocupărilor și activităților noastre, ne adaptăm și evoluăm astfel încât să nu îl dezamăgim niciodată.

Facem asta cu ajutorul unui grup de colegi foarte bine pregătiți; un grup unit ca o familie, care este atent la toate problemele și dorințele pacienților. 

Pacienții revin cu plăcere în farmaciile noastre deoarece au găsit de fiecare dată un nivel foarte ridicat al serviciilor, o gamă foarte diversificată a produselor, precum și pentru înțelegere, empatie, sfaturile primite și încrederea pe care o au în farmaciștii noștri.

Avem multe momente de satisfacție când pacienții se întorc doar să ne spună că s-au simțit foarte bine după recomandările noastre și să ne mulțumească.

Farmacistul de familie este cel care te întâmpină zâmbind și te ajută cu plăcere, te-a cunoscut de-a lungul timpului, știe ce afecțiuni ai avut tu sau membrii familiei tale, poate să identifice mai ușor ce tratament ți se potrivește, este cel la care te gândești să apelezi când tu sau apropiații tăi aveți o suferință.

Farmacia de familie este o farmacie orientată mult mai mult spre pacient, cu o atmosferă mai primitoare, unde farmacistul acordă timpul cuvenit fiecărui pacient, nefiind presat de proceduri implementate pentru maximizarea profitului, cum sunt în marile lanțuri de farmacii.

În farmacia de familie, farmacistul are timpul și libertatea de a alege cea mai bună soluție pentru acel pacient fără a fi presat de proceduri precum: marja de adaos, număr de  produse pe bon sau timpul maxim de servire pacient.

Farmacia MDM din cartierul 1 Mai a fost prima farmacie Alphega deschisă în Craiova și am avut plăcerea să explicăm pacienților noștri ce reprezintă Comunitatea Farmaciilor Independente Alphega și ce putem să facem mai bine pentru ei.

Conceptul Alphega a adus o deschidere mai mare a farmaciei către pacient, o imagine unitară, mai multe servicii gratuite de prevenție, training continuu și uniform pentru profesioniștii noștri.

Pacienților noștri le transmitem că le vom oferi aceleași servicii de calitate, le vom acorda toată atenția și dedicarea noastră, vor găsi la noi, ca și până acum, profesionalism, bunăvoință și o gamă variată de produse la prețuri corecte.

Și nu în ultimul rând, le mulțumim că au fost alături de noi în acești 12 ani de activitate și le urăm multă sănătate!