Ce este atropina?

Ce este atropina?

Doamnele din perioada baroca foloseau atropina pentru a incerca sa fie mai atractive pentru barbati. Atropina era aplicata in ochi sub forma picaturilor, provocand dilatarea pupilelor. Ochii de culoare inchisa erau foarte apreciati in acea perioada. Atropina poarta numele plantei din care este extrasa: Atropa Belladonna, matraguna. Atropa isi are originile in zeitatii grecesti Atropos, care taia firul vietii unui om, iar Belladonna inseamna "Femeie frumoasa”.

Efectele atropinei 

In prezent este cunoscut modul in care functioneaza atropina, care continua sa fie folosita in diferite domenii ale medicinei. Spre exemplu atropina actioneaza asupra sistemului parasimpatic unde inhiba actiunea acetilcolinei, un transmitator al stimulilor nervosi.

In tratamentul oftalmologic, este folosit in continuare pentru dilatarea pupilelor, insa nu din motive cosmetice, ci pentru ca permite medicilor oftalmologi sa inspecteze fundul ochiului. 

Atropina este folosita si impotriva crampelor musculaturii din tractul intestinal si tratamentul incontinentei.

Dat fiind faptul ca fructele matragunei sunt deosebit de toxice, atropina poate fi procurata numai din farmacii pe baza de reteta.