Vitaminele

Vitaminele

Vitaminele constituie un grup eterogen de substante cu efect asemanator in organismul uman. Vitaminele sunt absolut esentiale pentru nenumarate reactii chimice din corpul nostru, pentru crestere si dezvoltare si pentru un organism sanatos si imun. Spre deosebire de animale, omul are nevoie de un aport regula de vitamine, cum ar fi cel de vitamina C.

Doza zilnica de vitamine 

Recomandarile referitoare la necesarul zilnic de vitamine sunt prevazute sub forma de directive si variaza in functie de institutiile care stabilesc respectivele indicatii. Diferentele se datoreaza dificultatii de a stabili cu exactitate necesarul de vitamine din organism.

Mecanismele complexe reusesc sa revalorifice anumite vitamine, in timp ce organismul reuseste sa le produca singur sau prin bacteriile intestinale, pe altele. Aceasta evaluare este ingreunata de mecanismele complicate de resorbtie.

Vitamine: doze mari 

In timp ce parerile sunt unanime cand vine vorba de cantitatile minime de care avem nevoie, acestea se multiplica odata ce ne indreptam spre limitele superioare. In special in Statele Unite ale Americii, oamenii de stiinta par sa recomande asa numite supradoze de vitamine (doze multiple din cantitatea zilnica recomandata).

Aceasta abordare ar trebui insa privita cu ochi critici, deoarece dupa o anumita cantitate, vitaminele sunt eliminate din organism fara a fi procesate, iar pe de alta parte, supradozele anumitor vitaminele provoaca o crestere a necesarului altora in vederea procesarii, ajungandu-se chiar la carente. Daca este necesara o substituire de vitamine in doze mari, acestea trebuie administrate obiectiv, pe baza unui diagnostic.

Vitamine obtinute sintetic 

Piata ofera deja de ceva vreme, posibilitatea de a consuma vitaminele sub forma „sintetica”. Din punct de vedere chimic, aceste vitamine obtinute sintetic, au aceeasi structura ca si cele naturale. Insa fructele, legumele si produsele animale contin vitamine pe care le ofera in combinatie cu alte substante importante, despre a caror functionare in corpul uman nu se cunosc nici in prezent toate datele. Pericolul supradozarii din surse naturale este si el mai mic.

Din acest motiv, dar si multe altele, calea „naturala” pentru administrarea vitaminelor este cea recomandata. Organismul hranit printr-o dieta echilibrata si variata nu va avea nevoie de suplimente sintetice. Preparatele de vitamine nu pot substitui o dieta neechilibrata, monotona.

Vitamine: carente

In Europa cazurile de afectiuni datorate carentelor de vitamine sunt mai rare decat in tarile in curs de dezvoltare. Cu toate acestea, exista numeroase simptome necaracteristice care indica anumite carente de vitamine si care sunt intalnite si in tarile dezvoltate. Starile de oboseala exagerata, letargia, depresiile, tulburarile de digestie si ale sistemului nervos, toate acestea pot indica o dieta necorespunzatoare. Pielea uscata, crapata, unghiile fisurate, probleme de crestere ale parului, pot fi simptomele unor carente de vitamine din organism.

Pentru organismele sanatoase, hranite echilibrat, riscul carentelor este foarte mic, deoarece corpul uman dispune de mecanisme foarte complexe de stocare, refolosire si valorificare moderata (econoama) a vitaminelor.

Exista situatii care pot conduce la instalarea carentelor de vitamine:

  • Dieta monotona constand in principal din „calorii goale”.
  • Tulburari de resorbtie datorate problemelor de digestie (tulburari ale bilei sau de resorbtie in urma operatiilor intestinale, a afectiunilor intestinale cronice sau infectioase, a defectelor congenitale si a dezechilibrarii florei intestinale in urma tratamentelor cu antibiotice).
  • Necesar crescut de vitamine, in situatii de stres (infectii, traume, operatii afectiuni cronice), in perioada de sarcina sau a efortului fizic extrem (sport de anduranta, munca fizica).
  • Probleme de stocare a vitaminelor in cazul insuficientelor hepatice.
  • Eliminare sporita a vitaminelor pe fondul insuficientei renale sau hepatice sau a transpiratiei abundente.

Carentele sunt periculoase in mod special pentru urmatoarele persoane:

  • Sugarii hraniti pe termen lung doar cu lapte matern (peste patru luni ).
  • Copiii si tinerii cu diete neechilibrate (prea multe dulciuri) si necesar sporit conditionat de crestere.
  • Femeile gravide, deoarece incepand din cea de-a patra luna de sarcina, necesarul de vitamine creste.
  • Persoanele in varsta: diete neechilibrate de cele mai multe ori, capacitate de absorbtie redusa odata cu varsta.
  • Persoanele care isi asigura necesarul de energie cu alcool. Alcoolul presupune numai energie, fara a contine vreo substanta nutritiva. In cazul consumului constant, pe termen lung pot aparea carentele de vitamine, in special de vitamina B1.

Supradozare 

Excesul de vitamine solubile in apa este eliminat, de regula, prin rinichi sau prin ficat si de aceea consecintele sunt numai pe termen scurt. Vitaminele liposolubile (A, D, E si K) se depun in organism si pot avea urmari neplacute in cazul exceselor. In special in randul celor mici, este foarte importanta evitarea supradozarii cu vitamine „sintetice”. Nu depasiti cantitatile prescrise de medic.