Kava Kava – Radacina din Marea Sudului

Kava Kava – Radacina din Marea Sudului

Kava Kava este un extract de plante cu originea in Marea Sudului, unde este popular datorita efectelor benefice pe care le are asupra sanatatii, si care sunt foarte asemanatoare valerianei: efecte calmante impotriva starilor de anxietate. Pana in anul 2002, Kava Kava era disponibil ca relaxant cu efect mediu. Insa in prezent, medicamentele si preparatele obtinute din radacina de Kava Kava sunt disponibile numai cu reteta, datorita efectelor secundare puternice, fiind in general interzise.

Ce este Kava Kava?

Kava Kava este un extract obtinut din planta Piper methysticum, care este cultivata in spatiul oceanului Pacific. Kava Kava are forma unui arbust cu o inaltime de cativa metri, a carui radacina este zemoasa. Kava Kava este folosit ca relaxant natural de peste 3000 de ani, fiind prezent inca in ritualurile religioase si parte importanta a traditiilor locului.

In principal barbatii sunt cei care consuma bautura obtinuta din praful radacinii de Kava Kava, datorita efectului relaxant pe care il are asupra muschilor. Efectul calmant al bauturii poate induce somnul. Pentru pregatirea bauturii din praful obtinut din radacina de Kava Kava, praful este amestecat cu apa sau alcool. Extractul poate fi obtinut si prin mestecarea radacinii in stare proaspata.

Ca supliment alimentar, Kava Kava este disponibil sub forma de capsule. Se pare ca extractul de Kava Kava nu provoaca dependenta si a fost folosit cu succes in tratarea dependentelor de alcool.

Ce efect are Kava Kava?

Spre deosebire de valeriana si sunatoare, Kava Kava are un efect de amortizare asupra starii de spirit si este folosit impotriva starilor de anxietate.

Cele mai frecvente utilizari sunt impotriva starilor de neliniste, de tensiune si de anxietate, dar si pentru imbunatatirea starii mentale generale. Radacinii de Kava Kava i se atribuie efecte relaxante la nivelul muschilor.

Dozarea si administrarea de Kava Kava

Efectul propriu-zis al Kava Kava se datoreaza pironelor din radacina si care sunt compusi cu oxigen. Singurul dezavantaj al pironelor din Kava Kava si motivul lipsei studiilor efectului acestora este solubilitatea aproape inexistenta in apa. Astfel, preparatele naturale Kava Kava sunt produse fie cu ajutorul etanolului si a apei, fie a acetonei si a apei.

Kava Kava nu trebuie administrat pe o perioada mai lunga de 12 saptamani. Doza zilnica nu trebuie sa depaseasca o cantitate de 120mg Kava Kava – doza recomandata. Se recomanda atentie sporita in administrare. Evitati consumul de preparate Kava Kava in timpul sarcinii, in timpul alaptarii dar si daca suferiti de afectiuni ale ficatului.

Efectele secundare ale Kava Kava

La fel ca in cazul celor mai multe produse, efectele secundare sunt posibile si in cazul consumului de preparate cu Kava Kava. Printre cele mai des mentionate efecte secundare, amintim problemele hepatice, care au condus si la interzicerea comercializarii acestora. Cu toate acestea, efectele secundare nu au fost niciodata demonstrate, se recomanda insa evitarea preparatelor cu Kava Kava in cazul in care suferiti deja de afectiuni ale ficatului.

Efectele secundare se pot manifesta si prin tulburari la nivel gastro-intestinal, inflamatii, iritatia pielii etc. Cu toate acestea, in cazul administrarii corespunzatoare, efectele secundare pot fi evitate.

Probleme cu Kava Kava

Preparatele din Kava Kava au fost considerate timp indelungat ca fiind inofensive, deoarece studiile clinice nu indicasera efecte secundare alarmante. Cu toate acestea, s-au inmultit numarul rapoartelor cu privire la cazuri izolate de efecte secundare ingrijoratoare, care indicau probleme hepatice in randul persoanelor care consumasera preparate cu Kava Kava, fapt care a condus la impunerea unei interdictii in anul 2002 asupra comercializarii preparatelor respective.

In prezent, preparatele cu Kava Kava sunt disponibile pe baza homeopata si sub forma de supliment alimentar.