Diabetul și consumul de alcool

Diabetul și consumul de alcool

Atunci când sărbătorim o ocazie importantă, cei mai mulți dintre noi servim și un pahar de vin, de bere sau de șampanie. Se poate întâmpla uneori chiar să servim un pahar în plus. În ceea ce-i privește pe diabetici, aceștia trebuie să acorde mai multă atenție consumului de alcool și să urmeze câteva reguli. Alcoolul este toxic pentru organism, fapt pentru care este descompus mai întâi, înainte ca glucoza să ajungă din ficat în sânge. Astfel, uneori nu ajunge o cantitate suficientă de zahăr în sânge, iar nivelul glicemic scade.

O atenție sporită este necesară în cazul în care diabetul se tratează cu insulină sau medicamente insulinotrope. Nu înlocuiți o masă cu câteva pahare de băuturi alcoolice. Dimpotrivă: alcoolul ar trebui consumat numai în combinație cu  preparate care conțin carbohidrați. Scăderea nivelului glicemic se poate produce și la un interval de 12 ore. Astfel, este posibilă o hipoglicemie în a doua jumătate a nopții sau în dimineața următoarei zile.

Măsurați-vă glicemia înainte de a merge la culcare. În cazul unor valori prea scăzute, serviți un sandviș înainte de culcare! În ziua ulterioară consumului de alcool, nu uitați să vă controlați mai des nivelul glicemic. Cei care fac mai multă mișcare trebuie să rețină că prin solicitarea fizică, celulele organismului devin mai sensibile la insulină iar nivelul glicemic scade. Sensibilitatea sporită la insulină va rezista timp de câteva ore. Nu consumați băuturi alcoolice înainte și după solicitarea fizică.

Alte recomandări

  • Un pahar de vin sau unul de bere este inofensiv chiar și în cazul diabeticilor. Bărbații nu ar trebui să depășească un consum de 2 pahare de bere (0,2 litri) sau 2 pahare (0,1 Litri) de vin sau 2 pahare (2 centilitri) de tărie. Ca urmare a ficatului mai sensibil, femeilor li se recomandă numai jumătate din cantitatea recomandată bărbaților.
  • Unele băuturi alcoolice precum lichiorul, vinul porto, vinurile dulci sau berea fără alcool sunt foarte bogate în zaharuri și pot provoca o creștere rapidă a nivelului glicemic. Astfel de băuturi ar trebui evitate pe cât posibil. Mai potrivite sunt vinurile speciale pentru diabetici, vinurile seci, berea cu nivel scăzut de alcool, coniacul.
  • Nu consumați băuturi alcoolice pe stomacul gol, deoarece un stomac gol va permite preluarea imediată a alcoolului în sânge.
  • Atunci când vă decideți să consumați băuturi alcoolice, rețineți că acestea au o valoare calorică mare. Un gram de alcool conține 7 kcal! Cei care doresc să își păstreze linia siluetei, ar trebui să rețină acest aspect.

Și nu uitați: discutați cu medicul dvs. eventualele efecte secundare care ar putea rezulta în urma consumului de alcool și al urmării tratamentului medicamentos.

Produse
Articole similare
Sport si diabet
Industrializarea, confortul, kilogramele in plus si lipsa miscarii sunt responsabile pentru extinder...
Citeste
Diabet: cauze și simptome
Prevalența diabetului zaharat cunoaște o creștere alarmantă în majoritatea țărilor. În anul 2003, nu...
Citeste
10 sfaturi pentru scăderea glicemiei
Un nivel ridicat al glicemiei indică, de regulă, prezența diabetului. În cele mai multe cazuri, pers...
Citeste
Gustari fara zahar pentru persoanele diabetice
Persoanele care sufera de diabet zaharat trebuie sa fie foarte atente la hrana pe care o consuma. O...
Citeste
Ingrijirea pielii diabeticilor
Majoritatea diabeticilor sufera de probleme ale pielii. De cele mai multe ori piele este uscata, ros...
Citeste
Nefropatia diabetică – diabetul și rinichii
Rinichii joacă funcții importante în organismul nostru. Elimină din organism toxinele rezultate în u...
Citeste
Alege farmacia
Comandă