Sanatate si frumusete cu ajutorul carbunelui activ

Sanatate si frumusete cu ajutorul carbunelui activ

Carbunele activ cunoscut si sub denumirea de carbune medicinal reprezinta cel mai vechi remediu cunoscut, fiind folosit din timpul celor mai vechi civilizatii (greci, egipteni). Carbunele activ este folositi si in prezent, sub forma presata sau capsule, poate fi gasiti aproape in toate farmaciile. Carbunele activ este eficient nu doar impotriva problemelor intestinale ci si in curele de detoxifiere, dar si in produsele cosmetice.

 

Ce este carbunele activ?

Carbunele activ consta in carbon foarte poros. Asadar, poseda capacitatea de a actiona precum un burete si de a se dezintegra in particule minuscule, ajungand sa acopere suprafete foarte mari. 

De aici rezulta proprietatea de absorbtie a carbunelui activ. Asadar, particulele de carbon pot coagula alte substante precum toxine, substante chimice dar si molecule olfactive.

Carbunii medicinali sunt obtinuti in mare parte din materii prime vegetale precum scoarta de copac, coji de nuci sau turba.

 

Carbune activ impotriva problemelor gastro-intestinale

Carbunele medicinal este cunoscut in special pentru aplicatiile pe care la are in tratarea problemelor gastro-intestinale, cum ar fi gastroenterita sau intoxicatiile alimentare.

De asemenea, carbunele activ poate fi folosit cu succes si pentru alinarea starilor de disconfort in urma meselor prea copioase, de exemplu. Iata doar cateva dintre disconforturile la care facem referire:

Nu administrati carbune activ in cazul in care diareea este insotita de febra.

 

Cum actioneaza carbunele activ impotriva problemelor digestive?

Carbunele activ reuseste sa absoarba agentii patogeni ai simptomelor, respectiv bacterii si substante nocive, pe care le neutralizeaza si le elimina din organism prin scaun.

 

Carbune activ impotriva intoxicatiilor alimentare

In cazul ingerarii de substante chimice sau toxice (nocive), administrarea de carbune activ poate fi benefica. Particulele de carbon neutralizeaza elementele nocive din substantele ingerate si previn astfel ca toxinele sa ajunga in sange. 

Retineti ca este necesara administrarea cat mai rapida a carbunelui activ, iar dozarea difera in functie de greutatea corpului. Carbunele activ este eficient impotriva a numeroase toxine insa nu a tuturor. Spre exemplu, carbunele activ nu este eficient impotriva intoxicatiilor cu erbicide sau etanol.

 

Efectele secundare ale administrarii de carbune activ

Carbunele activ medicinal actioneaza in mod exclusiv fizic, respectiv este eliminat in stare similara celei in care a fost ingerat. Astfel, efectele secundare sunt foarte putine, insa trebuie retinut ca o administrare in exces poate provoca eventuale constipatii sau chiar varsaturi.

De asemenea, nu uitati de colorarea in negru a scaunului provocata de particulele de carbon. Acest aspect este inofensiv.

 

Carbunele activ absoarbe nu doar substantele nocive

Carbunele activ nu poate diferentia modul in care functioneaza, astfel ca va absorbi atat substantele nocive cat si vitamine si alti nutrienti.

De asemenea, nu poate fi exclusa neutralizarea medicamentelor si a contraceptivelor orale. Astfel, se recomanda administrarea carbunelui activ prin respectarea unui interval de timp fata de celelalte medicamente si numai in urma consultarii medicului sau a farmacistului.

 

Forme de administrare

Este foarte importanta hidratarea care insoteste administrarea carbunelui activ, deoarece numai o cantitate de lichid suficienta poate asigura o actiune pe masura si o dezintegrarea optima a carbunelui. 

Carbunele medicinal este disponibile sub forma de tablete, capsule sau pulbere. Acestea pot fi inghitite direct sau pot fi amestecate intr-un pahar cu apa.

 

Carbunele activ in industria cosmetica

Datorita capacitatii de absorbtie care il caracterizeaza, industria cosmetica apeleaza la carbunele activ ca la un ingredient minune. Astfel, carbunele activ se regaseste in produse pentru curatarea pielii dar si in sampoane care promit sa protejeze pielea si parul impotriva factorilor poluanti. 

Cititi cu atentie etichetele produselor cosmetice pe baza de carbune activ. Pe aceste etichete trebuie sa se regaseasca termenul charcoal. Doar asa puteti fi siguri ca produsele respective contin carbune activ si nu un colorant de culoare neagra.

Carbune activ pentru dinti mai albi

Si pasta de dinti poate fi inlocuita cu carbune activ, care promite sa curete placa bacteriana, decolorarile provocate de vin, ceai si cafea. Eficienta carbunelui activ pentru inalbirea dintilor nu a fost inca dovedita clinic. Exista si voci critice care recomanda evitarea folosirii prafului de carbun activ pentru curatarea dintilor, deoarece nu exista studii suficiente pentru stabilirea clara a modului in care smaltul dintilor este afectat de periajul cu carbune activ.

 

Carbune activ impotriva punctelor negre

Daca doriti sa incercati o masca pe baza de carbuni activi, puteti pregati una chiar la Dvs. acasa. Iata de ce aveti nevoie:

  • 1 tableta carbune activ
  • 15 grame faina de grau
  • 125 ml apa

Amestecati ingredientele intr-o masa omogena si aplicati apoi pe zona T a fetei. Odata intarita, masca va putea fi indepartata cu usurinta si veti observa curatarea tenului de inesteticele puncte negre 

Carbunii activi medicinali sunt disponibili in farmacii, dar si in magazinele de cosmetice si supermarketurile bine aprovizionate.